18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSistemul sanitar constantean, in colaps

Sistemul sanitar constantean, in colaps

» Spitalele din judetul Constanta nu mai au bani pentru plata medicamentelor si a materialelor sanitare.

» Farmaciile risca sa se inchida, pentru ca nu si-au mai primit datoriile din luna mai.

Persoanele cu boli cronice grave, din categoria celor incluse in programele de oncologie, diabet, hepatita, pentru care asigurarea tratamentului necesar este vitala, se vor afla, in curand, in imposibilitatea de a-si urma tratamentul. Reprezentantul Colegiului Farmacistilor Constanta, Vasile Rizea, a declarat ca fondurile pe anul acesta s-au epuizat. "Pacientii nu vor mai avea de unde sa-si cumpere medicamente! Pentru diabet si oncologie nu ni se mai primesc facturile", a precizat medicul. Situatia in care se afla farmaciile este extrem de grava. Marirea termenului de plata a facturilor emise de farmaciile aflate in relatie contractuala cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, de la 60 la 180 de zile, va baga in faliment multe dintre farmaciile din judet, primele care vor "cadea" fiind cele mici. Din cele peste 170 de farmacii din judet, aproximativ 15 au fost actionate in instanta de catre furnizorii de medicamente, din cauza datoriilor, iar altele au intrat deja in faliment.

 

Anul acesta, farmaciile vor mai incasa de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate doar 8.500.000 lei, suma care reprezinta restantele pe luna mai. Vor mai primi bani abia in ianuarie sau chiar mai tarziu, in functie de cat de repede ajung si la CJAS. "S-a marit termenul la 180 de zile pentru ca nu sunt bani de plata. Este posibil sa depasim acest termen de plata si sa primim abia in februarie 2010, pentru a achita restantele pe luna iunie 2009. Asta este situatia, avem alte prioritati acum, si anume spitalele, salariile, medicii de familie, ambulanta", a precizat Liviu Mocanu, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Situatia este dificila, mai ales ca sunt putine farmaciile care isi permit sa plateasca cash furnizorii. Din acest motiv, s-au gandit sa cesioneze creantele pentru ca CJAS sa achite direct in contul furnizorilor. "Masura este legala, pana acum peste zece farmacii exprimandu-si dorinta de a nu mai fi intermediare intre Casa si furnizori", a adaugat Mocanu.
 
Spitalele, pe butuci
Unitatile sanitare au bani doar de salarii si plata utilitatilor, datoriile la furnizorii de medicamente si materiale sanitare fiind, in continuare, mari. Nu de putine ori, spitalele s-au vazut in situatia de a imprumuta materiale sanitare de la alte unitati, iar pacientii si-au cumparat singuri medicamentele. In aceasta perioada, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta a efectuat plati la spitalele generale in valoare de 14.300.000 lei. Suma acopera doar salariile si plata utilitatilor, fara a mai ramane si pentru medicamente sau materiale sanitare. La sanatorii s-au acordat cate 1.000.000 lei, la Ambulanta, 1.700.000, iar la medicina primara se vor da astazi 2.800.000, suma care reprezinta plata serviciilor prestate luna trecuta de medici. La laboratoare s-au efectuat plati de 900.000, astfel ca se va ajunge la zi cu plata in cazul unor laboratoare cu liste mari de asteptare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă