Sistemul electronic de plata a impoxitelor si taxelor locale din municipiul Timisoara a fost atacat de sute de ori de hackeri din tara si din strainatate de la darea in folosinta. Acestia au esuat, insa, in fata multiplelor filtre de protectie cu care este prevazut sistemul.
„Sistemul electronic de incasare a impozitelor si taxelor locale este, deocamdata, invulnerabil. In ritmul in care se specializeaza hackerii, nu stim, insa, cat va mai dura aceasta infaibilitate a retelei, dar si noi suntem in pas cu cele mai moderne sisteme de securitate, asa ca nu exista nici un pericol real ca baza de date fiscale ar putea fi accesata de persoane neautorizate”, a afirmat directorul firmei care a implementat in Primarie acest sistem, Barbu Brehui.
De la darea in folosinta a acestei metode de plata a impozitelor, o alternativa la „traditionalele” cozi de la ghisee, in orass-au efectuat sute de astfel de tranzactii, numarul contribuabililor care au solicitat si au intrat in posesia unei parole pentru accesarea on-line a impozitelor si taxelor datorate bugetului local fiind de cateva mii.
Timisoara a fost primul oras din tara in care s-a efectuat o plata electronica, dupa ce Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor a adoptat, la inceputul anului 2002, ordonanta de Guvern privind posibilitatea incasarii prin mijloace electronice a impozitelor si taxelor (e-tax). Barbu Brehui a spus ca prima demonstratie cu un astfel de sistem s-a efectuat, in august 2002, intr-unul dintre sectoarele Bucurestiului, insa in orasul de pe Bega s-a derulat, in toamna aceluiasi an, in premiera nationala, prima plata in sistem electronic.
La randul sau, viceprimarul orasului, Adrian Orza, a spus ca recunoasterea modului performant in care se fac platile o reprezinta nu numai distinctiile primite la diferite manifestari IT nationale si internationale, ci si faptul ca o serie de administratii locale din tara si-au trimis oameni la Timisoara pentru a deprinde secretele unui retele, deocamdata, infailibile.