„Computer nou in configuratie completa la doar 6,5 milioane lei” este genul de anunt care il tenteaza pe orice copil fara calculator sau alt doritor de asemenea echipament sa alerge intr-un suflet la supermarketul care afiseaza aceasta oferta. Pana la urma insa, bucuria achizitionarii la un pret nesperat de mic a noului calculator se transforma adesea intr-un lung prilej de tristete, generat de imposibilitatea punerii lui in functiune.
O astfel de oferta-capcana a fost promovata in ultimele saptamani de unul dintre marii retaileri de pe piata romaneasca. Aparent, sistemul echipat cu un procesor AMD declarat la 1,66 MHz, un harddisk de 40 GB si 128 MB RAM pare o oferta onesta si avantajoasa. Primul semn de alarma pentru eventualul cumparator apare in momentul in care primeste documentatia noului computer. In locul unei cantitati decente de manuale si CD-uri cu drivere, precum si a unei descrieri precise a configuratiei, el capata o hartie fotocopiata pe care sunt trecute, cu un scris greu lizibil, in cateva randuri, componentele continute in sistem, un manual pentru placa de baza si un CD cu driverele acesteia. Daca are rabdare sa-si probeze produsul, cumparatorul va remarca imediat ca procesorul pe care il contine ruleaza la doar 1,5 GHz. La aceasta „mica” problema, vanzatorul ii va raspunde sec si doct ca „asa e cu procesoarele, ele merg mai incet decat scrie in oferta”. In situatia in care omul trece peste acest amanunt si cumpara totusi obiectul, surprizele cele mai mari il asteapta acasa, in momentul in care incearca sa instaleze un sistem de operare pentru a putea folosi minunea proaspat dobandita.
Dupa restartare si eventuala intrare in BIOS, proaspatul proprietar va cauta in zadar sa vada ce e cu harddisk-ul computerului sau. In cele din urma, dupa ce va consulta pagina cu descrierea, va constata ca are in fata un harddisk SATA, ceva mai dificil de instalat. Curajosul care merge mai departe si introduce CD-ul cu kit-ul de instalare pentru Windows XP (sistemul de operare care suporta un astfel de harddisk) si alege optiunea pentru instalare cu un disk SCSI sau SATA, va ajunge in momentul in care i se cere sa introduca discheta cu driverul necesar. Chiar daca stie cum sa ia driverul de pe CD-ul placii de baza primit impreuna cu calculatorul, el tot ajunge intr-un impas total, deoarece noul sau computer nu este echipat cu o unitate de discheta. Ca urmare, nu prea are cum sa introduca discheta decat daca desface calculatorul – ceea ce inseamna pierderea automata a garantiei – si monteaza o unitate pentru discheta. Intr-un cuvant, pana la urma nu reuseste sa instaleze sistemul de operare si sa puna in functiune noul calculator.
Daca se pricepe ceva mai mult si are si acces la Internet (ceea ce nu prea e cazul unui utilizator debutant, aflat in cautarea primul sau calculator ieftin), cumparatorul va cauta si va gasi pe forumurile de discutii solutia pentru problema sa (ridicata mai ales in cazul unor modele mai vechi de notebook-uri). Conform acestei solutii, el trebuie fie sa rescrie cateva fisiere si o arhiva din kit-ul de instalare a sistemului de operare (ceea ce presupune acces la un alt calcultor si ceva cunostinte tehnice), fie sa cumpere, la un pret destul de mare, o unitate externa de discheta, conectabila pe USB. Intre timp, noul proprietar mai poate avea si alte surprize din partea computerului sau la pret redus, cum ar fi fumul care iese din unitatea optica (produsa de un fabricant fara nume) si partile din cooler-ul de pe procesor, care se plimba dintr-o parte in alta a carcasei.
Pana la urma, proaspatul proprietar al unui calculator care nu poate fi folosit va ajunge la inteleapta concluzie ca ar fi fost mai sanatos sa-si cumpere un sistem ceva mai scump, dintr-un magazin serios specializat in IT, sau sa achizitioneze un sistem la mana a doua (cu performante ceva mai bune decat cele ale computerului la pret redus).