Când razele soarelui încep să fie puternice, realizăm importanţa funcţională a sistemelor de umbrire. Perdele, rulouri sau jaluzele? Alegerea depinde de stilul amenajării.
Fiecare casă are stilul ei și toate elementele ar trebui să fie în armonie. Pentru stilul clasic se folosesc materiale cu model baroc, floral, iar textura care se pretează este catifeaua, taftaua sau mătasea. Ca accesorii se folosesc galerii groase, cu capete impunătoare și ciucuri de prindere. Draperiile ating podeaua. În anumite cazuri, pentru a fi mai impunătoare, se pot dubla cu vatelină.
În ceea ce privește cromatica, nu se merge „tone sur tone“. Dacă mobilierul este lemn masiv sau wenge se folosesc culori vii, precum roșu, grena, violet închis, verde sau auriu, menite să aducă o notă de eleganță.
Pentru stilul modern se folosesc materiale cu imprimeuri și forme geometrice sau dungi. Aici culorile pot fi din același ton cu mobilierul – sunt multe case amenajate alb cu negru, gri cu alb, iar perdelele sunt în ton cu mobilierul pentru a da un efect de unitate, de continuitate.
Pentru stilul rustic se pretează materialele în nuanțe de pământ, calde, precum bej, maro, cărămiziu, care împrumută din stilul mobilierului – lemn sau piatră – și compozițiile naturale de in sau bumbac.
Perdelele
În cazul în care ferestrele dau spre o priveliște frumoasă – un parc sau o grădină – și nu sunt alte case în apropiere, se pot monta perdele foarte fine, semitransparente, prin care se poate vedea și admira peisajul.
Jaluzelele
Sunt utilizate pentru spații mai puțin personalizate, unde nu se pune accent pe rolul decorativ, ci pe cel funcțional. Au avantajul că pot crea o perfectă izolare – blochează razele soarelui – şi de aceea sunt utilizate frecvent în spații de birouri. Totodată, rezistă în timp, se curăță foarte ușor și nu necesită mare atenție. Totuși, pentru case și apartamente, sunt destul de impersonale, dar mai avantajoase din punct de vedere financiar față de perdele. Este de remarcat că în ultimul timp au fost lansate jaluzele care au şi rol decorativ, prezentând modele în diverse culori.
Rulourile
Sunt o variantă simplă şi, în acelaşi timp, foarte economică. La alegerea lor se poate opta pentru diverse tipuri de materiale care asigură grade diferite de umbrire, inclusiv opace. Gama de modele este foarte variată. Pentru camerele tinereşti puteți alege modele înflorate în culori pastel sau puternice – un accent interesant în cazul unui stil minimalist. Nu sunt foarte rezistente, dar datorită preţului mic se pot înlocui cu uşurinţă după doi, trei ani de utilizare.
TIPS&TRICKS: Decorează ca un designer!
Anamaria Ştefan, Specialist windows treatment, Sophia Home Decoration, www.sophia-romania.ro, e-mail: office@sophia-romania.ro
Atunci când ai în plan o decorare sau redecorare a casei, ai fi tentat să crezi că nu este necesar să apelezi la serviciile unui designer de interior. Dacă ești unul dintre curajoșii care hotărăsc să demareze pe cont propriu un astfel de proiect, trebuie să ții cont de câteva detalii esențiale.
În primul rând trebuie să știi exact dacă dorești ca spațiul să aibă la final o alură clasică, modernă, shabby chic sau rustică. Pentru că în funcție de acest aspect va trebui să alegi textura țesăturilor, printul acestora, dar și nuanțele. De exemplu pentru spațiile rustice nuanțele predominante vor fi bej, crem, gri, maro, verde crud, alb, iar țesăturile trebuie să fie cât mai naturale: in, bumbac.
Un alt aspect de luat în calcul îl constituie culoarea zugrăvelii și a pardoselii. Dacă într-o încăpere cu pereți albi poți folosi aproape orice nuanță, în spațiile cu pereții colorați trebuie să folosești țesături în nuanțe coordonate. De exemplu: în spații cu pereții gri și pardoseală albă se recomandă folosirea de greige-uri, turquoise, somon, orange, în funcție de rezultatul dorit.
În camerele cu tavanul jos nu se folosesc modele încărcate și nici materiale greoaie – catifeluri grele, brocarturi –, dar puteți folosi cu succes țesături cu dungi pe verticală pentru a crea impresia de înălțime.
În spațiile foarte înalte se recomandă folosirea de printuri care să creeze și amploare pe orizontală, combinații de țesături – benzi late dintr-o țesătură diferită la partea de jos.
În principiu, în spațiile unde sunt prezente piese de mobilier din lemn masiv se recomandă amenajarea cu țesături care să ducă spre stilul clasic, neo-baroc, brocarturi, catifeluri dublate cu satin, mici accesorizări care să ofere impresia de regal, somptuos.
Dacă, dimpotrivă, discutăm despre spații minimaliste, se recomandă folosirea de țesături uni, în nuanțe tari de verde, turquoise, fucsia, galben muștar sau a unor printuri moderne de tipul motivelor geometrice.
De foarte multe ori folosirea perdelelor și draperiilor nu are doar rol estetic, decorativ ci și unul funcțional. Pentru dormitor se recomandă folosirea țesăturilor de tipul black-out pentru a estompa lumina cât mai mult și pentru intimitate. Pentru bucătării cele mai practice sunt sistemele romane – ușor de folosit și întreținut.