9.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSpecialŞirurile de morminte de la Râpa Robilor

Şirurile de morminte de la Râpa Robilor

În zona de la marginea Aiudului se află înmormântaţi circa 450 de martiri.

 

Arheologii Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România au început săpăturile în oraşul Aiud, judeţul Alba, în zona numită Râpa Robilor, situată în apropierea penitenciarului din localitate. La Râpa Robilor este vorba de un cimitir unde au fost înmormântaţi sute de deţinuţi politici care au decedat în Penitenciar, în timpul regimului comunist. Săpăturile au început ieri dimineaţă. Până la prânz, arheologii au identificat două morminte.

„Deţinuţii sunt aşezaţi în lăzi grosolane din lemn de brad. Cel mai probabil, acestea au fost confecţionate în atelierele penitenciarului. Unul dintre deţinuţi are urme de tortură, faţa îi este zdrobită. Probabil că a fost lovit cu un par în cap”, spune şeful Centrului pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România, arheologul Marius Oprea. La faţa locului au sosit reprezentanţii Parchetului Militar, conduşi de procurorul militar, colonelul Viorel Siserman. Specialiştii în istorie spun că mulţi dintre deţinuţi „au fost omorâţi la Aiud prin îngheţare. Pur şi simplu, au fost lăsaţi să se îmbolnăvească de maladii grave de plămâni, în frig şi umezeală. Alţii au murit de inaniţie. Au fost lăsaţi să moară de foame. Iar alţii au fost torturaţi”, spun reprezentanţii Centrului pentru Investigarea Crimelor Comunismului. Potrivit unor mărturii ale unor foşti gardieni, cercetătorii din echipa condusă de Marius Oprea speră să găsească şi mormântul filosofului Mircea Vulcănescu. În total, în registrele de stare civilă sunt înscrişi circa 450 de deţinuţi care au decedat la Aiud. În realitate însă, istoricii cred că au fost ucişi circa 700 de deţinuţi.

Lucrări îngreunate

Munca arheologilor va fi însă îngreunată de o serie de lucrări care au fost făcute de re-pre-zen-tanţii unui metoc ortodox. Din punct de vedere juridic, terenul figurează ca domeniu privat aflat în proprietatea Primăriei Aiud. În anul 2009, primăria a cedat terenul în folosinţă gratuită pentru o perioadă de 49 de ani către Schitul ortodox Înălţarea Sfintei Cruci, un mic şi restrâns aşezământ monahal situat în zona respectivă, care deserveşte şi Monumentul Calvarul Aiudului, închinat memoriei foştilor deţinuţi politici. „După preluarea în folosinţă a respectivului teren, Biserica Ortodoxă a iniţiat la faţa locului o investiţie imobiliară, care prevede edificarea, în anii care urmează, a unei biserici şi a unui aşezământ monahal. Lucrările întreprinse până în prezent au vizat doar pregătirea locului unde vor fi ridicate edificiile menţionate, însă această intervenţie, care a necesitat excavarea şi evacuarea unor cantităţi mari de pământ, a afectat parţial şi o parte din suprafaţa fostului cimitir al deţinuţilor”, spune arheologul Gheorghe Petrov.

La Aiud, munca brută presupusă de săpături este efectuată de actualii deţinuţi ai Penitenciarului Aiud, angajaţi pe bază de contract. Adică, în mod concret, actualii deţinuţi din cadrul Penitenciarului Aiud vor săpa pentru a-i dezgropa pe deţinuţii politici care au fost înmormântaţi de alţi deţinuţi de drept comun, în timpul comunismului, după ce au fost torturaţi şi ucişi în închisoarea care datează de pe vremea Mariei Tereza.

Sprijin de la IPS Andrei

Lucrările de cercetare de la Râpa Robilor sunt sprijinite financiar de către actorul Dan Puric. Ele au sprijinul moral al IPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul ortodox al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Înaltul ierarh ortodox va vizita şantierul joi, la prânz, şi îi va binecuvânta pe arheologi. Săpăturile vor fi încheiate vineri, însă ele vor fi reluate, pe măsură ce Centrul pentru Investigarea Crimelor Comunismului va găsi resursele financiare necesare.

Cele mai citite

Moaștele politice – Academia Catavencu

Ceea ce toată lumea aștepta să se întâmple s-a întâmplat. Lăsând deoparte orice rușine, orice respect pentru oameni, orice sfială și bună-cuviință, o...

Populația României continuă să scadă, iar îmbătrânirea demografică se accelerează

La 1 iulie 2024, populația României număra 21.779.000 persoane, în scădere cu 1% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Național de...

Max Verstappen nu vrea să părăsească echipa Red Bull

Max Verstappen, triplul campion mondial de Formula 1, a declarat că „intenţionează în mod clar” să rămână la echipa Red Bull, în ciuda dificultăților...
Ultima oră
Pe aceeași temă