19.8 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialSIPRI: conflicte pentru energie

SIPRI: conflicte pentru energie

Reducerea rezervelor de petrol si de gaze ar putea duce in viitor la noi conflicte in lume, este una dintre concluziile raportului anual al Institutului international de studii ale pacii din Stockholm (SIPRI).
"cu toate ca majoritatea statelor considera azi ca declansarea unui conflict armat este o masura extrema, este posibil ca unele conflicte interne sa izbucneasca din cauza resurselor energetice, in special in Africa", avertizeaza SIPRI. "Importanta strategica a regiunilor bogate in petrol si gaze va creste cu siguranta. Nu doar Orientul Mijlociu, ci si Africa, Asia Centrala, America de Sud si Asia de Sud-Est vor fi potentiale zone de conflict in deceniile urmatoare", se explica in raport. Preocuparile privind problemele de securitate legate de nevoile energetice nu sunt o noutate, dar riscurile au crescut din cauze mergand de la terorism si instabilitatea din tarile producatoare pana la modificarile climatice.
In Orientul Mijlociu, principalul factor de risc il constituie Iranul, care ar putea "in orice moment" sa incerce, de exemplu, sa blocheze stramtoarea Ormuz, prin care tranziteaza zilnic 17 milioane de barili de petrol, ceea ce inseamna aproximativ 20 la suta din cantitatea de petrol livrata in intreaga lume.
Energia nucleara ar putea genera noi preocupari legate de securitate.
SIPRI considera ca problemele legate de securitatea energetica trebuie sa fie abordate si solutionate la nivel global, abordarile nationaliste nefiind o formula buna. "O cooperare internationala mai larga ar putea genera mai multa incredere si ar putea reduce tensiunile dintre principalii actori, imbunatatind astfel securitatea viitoare a aprovizionarii cu petrol si gaze pentru toti. Doar un progres semnificativ in cercetarile privind sursele alternative de energie, in special in domeniul noilor tipuri de combustibil pentru transporturi, ar putea aduce modificari reale acestor previziuni", arata expertii SIPRI.
Dana Hadareanu
redactor

» Cheltuieli militare

Cheltuielile militare globale au crescut in 2006 cu 3,5 la suta fata de 2005 si cu 37 la suta raportat la 1997, ajungand la 1,204 miliarde de dolari, indica raportul SIPRI. SUA sunt pe primul loc, cu 528,7 miliarde de dolari (46 la suta din cheltuielile din intreaga lume, principala cauza a acestui procentaj constituind-o razboiul impotriva terorismului). Pentru prima data, China trece in clasament inaintea Japoniei, pe pozitia a patra, dupa SUA, Marea Britanie si Franta. Europa de Est este regiunea in care s-a inregistrat cea mai mare crestere relativa anuala — 12 la suta — a cheltuielilor militare, Europa Occidentala si America Centrala fiind singurele regiuni in care cheltuielile militare au scazut in 2006. Cifrele sunt insa relative, existand inadvertente in datele raportate si diferente intre modalitatile de calcul al bugetelor, arata SIPRI.

Cele mai citite

Poliția daneză investighează două explozii în apropierea Ambasadei Israelului din Copenhaga

Poliția din Copenhaga a anunțat că investighează două explozii produse miercuri în apropierea Ambasadei Israelului, situată în nordul capitalei daneze. Potrivit autorităților, nu au...

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...

Investițiile la bursă devin mai accesibile: Românii pot tranzacționa simultan pe BVB și pe bursele din SUA

Investitorii români au acum posibilitatea de a tranzacționa simultan atât pe Bursa de Valori București (BVB), cât și pe piețele bursiere din Statele Unite,...
Ultima oră
Pe aceeași temă