0.2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialSinucideri pe banda rulanta

Sinucideri pe banda rulanta

Peste 20 de constanteni si-au pus capat zilelor din decembrie 2006 si pana in prezent, mai bine de jumatate dintre cazuri fiind inregistrate in mediul rural. Subiectii actelor de suicid au fost in general barbati cu varste cuprinse intre 40 si 65 de ani, considerati "integrati in societate" si ale caror afectiuni de natura psihica nu au fost depistate la timp de anturaj. Potrivit medicilor SAJ Constanta, barbatii "prefera" spanzurarea, in timp ce femeile apeleaza la doze letale de medicamente. O categorie distincta este cea a oamenilor strazii, care ingereaza zilnic, in mod intentionat, cantitati uriase de alcool, care pe fondul unor vechi afectiuni fizice se dovedesc in cele din urma fatale.
In inuarie si februarie, 25 de "boschetari" au decedat din aceste cauze. Majoritatea tentativelor de suicid apartin tinerelor de pana in 25 de ani, care recurg la aceste actiuni din motive puerile si pentru a impresiona familia.
Intr-o Romanie proaspat "aderata", omul de rand continua sa se confrunte cu vechi si nenumarate probleme sociale, ajungand adesea in pragul disperarii din cauza lipsurilor de zi cu zi. Vechiului proletar nu ii pasa prea mult de fondurile Uniunii, atat timp cat aceste investitii nu se reflecta la sfarsit de luna, in salariul mizer platit de patron sau in pensie. Din pacate, in ciuda legilor "armonizate" dupa modelul continental, "practica ne omoara", astfel incat mai este foarte mult pana sa ajungem la standardul de viata al celor din Vest. Grupati deja intr-o patura paupera care priveste acum cu frustrare si furie la averile uriase ale noilor imbogatiti, oamenii muncii de altadata (decenii intregi salariati ai unor intreprinderi vandute acum la bucata) nu mai au rabdarea necesara sa astepte vreo minune si multi dintre ei cedeaza psihic, comitand acte extreme. Statisticile realizate de institutiile din domeniu indica faptul ca majoritatea sinucigasilor sunt persoane intre 45 si 65 de ani, care fie si-au pierdut locurile de munca, fie au o situatie materiala extrem de precara. O categorie distincta este cea a oamenilor strazii (vorbind numai despre adulti) care, saturati de cotidianul care nu le ofera nimic bun, se refugiaza in alcool. In aceste cazuri nu exista un act suicidal propriu-zis, dar varianta aleasa, ingerarea zilnica, cu buna-stiinta, a unor cantitati uriase de bautura are in general aceeasi finalitate, conducand la distrugerea sanatatii si implicit la deces.

Ultima solutie

In ultimii ani, in judetul Constanta s-a inregistrat o crestere alarmanta a cazurilor de suicid, autoritatile consemnand numai in 2006 in jur de 60 astfel de decese. Recordul negativ este la un pas de a fi doborat in acest an pentru ca pana acum, in lunile ianuarie si februarie s-au inregistrat deja 15 cazuri. A fost o iarna plina de astfel de evenimente, numarul total al sinuciderilor ajungand, cu tot cu luna decembrie a anului trecut, la 21 de acte extreme. In peste 70% din situatii, faptuitorii au fost barbati cu varste cuprinse intre 40 si 65 de ani, care si-au pus capat zilelor prin spanzurare. Acestia erau in general oameni asa-zisi normali, in sensul ca nu erau inregistrati in evidentele vreunui institut de psihiatrie cu vreo afectiune grava. Medicii Serviciului de Ambulanta Constanta spun ca subiectii sufereau de afectiuni, dar acestea nu au fost depistate la timp.

Labilitate psihica

Din fericire, intentiile suicidale nu apar la cei mai multi dintre reprezentantii paturii afectate de sistemul actual, acestia continuand sa lupte pentru supravietuire si incercand sa se adapteze din mers noilor conditii de viata. Studiile psihologilor demonstreaza ca sinuciderile sunt comise de persoane cu labilitate psihica nativa sau dobandita in copilarie, care cedeaza insa dupa patru-cinci decenii de viata, din cauza noilor probleme ivite. S-a demonstrat ca multi dintre acesti sinucigasi erau considerati integrati in societate, aveau familii unite si ca nimeni din anturajul lor nu ii banuia in stare de astfel de actiuni extreme. Nu trebuie confundat termenul de labil psihic cu cel al bolnavului propriu-zis (schizofrenici, manioaco-depresivi etc). In aceasta ultima situatie, gradul de constientizare al efectelor este adesea diminuat de medicamentele ingerate. Se inregistreaza astfel mai multe tentative si, in cele din urma, finalitatea acestui gen de actiuni.

Alcoolul, o arma letala

In primele doua luni ale acestui an, politistii constanteni au fost chemati sa cerceteze mai bine de 25 de decese considerate suspecte. "Subiectii" erau oameni ai strazii gasiti decedati in diverse locatii ale judetului, in imobile insalubre lipsite de utilitati sau pur si simplu in plina strada. Examenele medico-legale au demonstrat ca nu este vorba despre morti violente (cauze ale unor infractiuni), ci pur si simplu despre decese naturale, cauzate de consum excesiv de alcool si de boli agravate de frigul de afara. "Recordul" a fost stabilit vinerea trecuta, cand in numai cateva ore oamenii legii au gasit patru barbati care isi pierdusera viata din motivele sus-mentionate. Prin analogie, se poate spune ca este vorba despre acte suicidale, intrucat majoritatea victimelor erau constiente de gravitea bolilor lor si de efectele alcoolului. Tragic este ca subiectilor din aceasta categorie nu le pasa de aceste efecte ale actelor lor, asteptandu-si sfarsitul cu o ingrijoratoare seninatate.

Tentativele

Potrivit medicilor Serviciului de Ambulanta Constanta, un procent de peste 60% din tentativele de sinucidere inregistrate in ultima perioada reprezinta acte comise de tinere cu varste cuprinse intre 14 si 25 de ani. Metoda preferata de aceasta categorie este cea a ingerarii de substante toxice, de la solutii organo-fosforice si pana la "lichide" caustice. Astfel, tinerele din mediul rural apeleaza la ingerare de furadan (folosit ca ingrasamant in numeroase gospodarii), in timp ce "orasencele" inghit doze uriase de medicamente. In cele mai multe dintre aceste cazuri, nu putem vorbi despre motive clasice (probleme sociale, lipsa banilor etc), ci despre depresii psihice ivite din cauze uneori ridicole (certuri cu parintii, despartirea de un prieten etc). Astfel de acte sunt comise in general cu scopul de a impresiona "asistenta", dar din pacate, multe dintre ele s-au incheiat cu moartea autoarelor.  

Cele mai citite

George Simion se laudă că merge la învestirea lui Donald Trump „fără bani”: Am fost invitat

George Simion anunță că se duce în SUA, la inaugurarea lui Donald Trump. "Nu am plătit, am fost invitat să fiu acolo", a spus...

Herbert Kickl, liderul extremei drepte austriece, vrea „zero” cereri de migranți satisfăcute

Liderul extremei drepte austriece Herbet Kickl a declarat sâmbătă, într-un discurs despre politica generală în care și-a prezentat intențiile dacă va deveni cancelar, că...

George Simion se laudă că merge la învestirea lui Donald Trump „fără bani”: Am fost invitat

George Simion anunță că se duce în SUA, la inaugurarea lui Donald Trump. "Nu am plătit, am fost invitat să fiu acolo", a spus...
Ultima oră
Pe aceeași temă