0.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialSinistratii din Tarlisua - intre promisiunile autoritatilor si apropierea iernii

Sinistratii din Tarlisua – intre promisiunile autoritatilor si apropierea iernii

Prefectura Bistrita-Nasaud a dat, ieri, publicitatii situatia partiala a lucrarilor de reconstructie de la Tarlisua, comuna grav afectata de inundatiile de acum peste trei luni. Stadiul lucrarilor lasa, insa, mult de dorit, numerosi sinistrati confruntandu-se cu posibilitatea de a trece prin iarna care se apropie fara alternative viabile la locuintele distruse de viitura. O parte dintre materialele promise de autoritati nu au ajuns inca in comuna, in timp ce altele zac in depozitele Primariei.
Pe fondul tensiunilor si al acuzatiilor aduse de sateni la adresa administratiei locale, aparent incapabila sa gestioneze reconstructia cladirilor afectate, a iesit la rampa si chestorul Camerei Deputatilor, Ioan Oltean (PD), alaturi de colegul sau de partid, deputatul Augustin Zegrean. Sesizat de scandalul in formare, subprefectul Gheorghe Tuta, presedintele comisiei de monitorizare infiintata la nivelul Prefecturii pentru situatia speciala de la Tarlisua, s-a deplasat la fata locului pentru a cerceta stadiul lucrarilor. Acesta a constatat ca, la circa 3 luni de la potop, situatia de pe Valea Tiblesului lasa inca mult de dorit.

Fara lemn si caramizi

Din cele aproape 22.000 de bucati de caramida repartizate pentru judet, mai putin de o treime au ajuns la sinistrati. Oamenii asteapta inca si tabla zincata cu care sa isi acopere casele, expuse intemperiilor, mai ales ca multe locuinte sunt in diferite stadii de constructie, iar sezonul rece se apropie cu pasi repezi.
Pe de alta parte, nici Primaria Tarlisua nu a distribuit in totalitate materialele de constructie primite. Conform situatiei partiale prezentata de Prefectura, pentru reconstructia imobilelor distruse au fost repartizate 325 de tone de ciment, (din care mai sunt pe stoc 82,5 tone). Din 19 tone de var, doar 10 au ajuns la oameni.
De asemenea, au fost repartizati 883 metri cubi de BCA, din care mai bine de 300 mc sunt tot pe stoc, nefiind distribuiti localnicilor din Tarlisua. Din 1.111 tone de otel beton, aproape de jumatate zac inca in depozitele special amenajate. Situatia nu este diferita nici in cazul altor materiale de constructie.

Santierul oamenilor disperati

Din cele 42 de familii prevazute in lista pentru lucrari de reconstructie, doar 23 au primit materialele necesare integral si 19 partial. De teama iernii care se apropie, patru familii au renuntat, insa, la reconstructia caselor in favoarea consolidarii acestora. In plus, pentru cele 38 de gospodarii prevazute pe lista consolidarilor au primit materiale integral, cu exceptia lemnului, doar 21 de familii. Restul, partial.
Una peste alta, din 42 de case distruse in totalitate au fost refacute pana in prezent doar 7. Alte 16 sunt in diverse faze de executie. In mod inexplicabil, in cazul altor trei locuinte lucrarile au fost contractate, insa executia nu a inceput inca, in vreme ce pentru alte patru gospodarii nici macar nu au fost contractate lucrarile de reconstructie. Totodata, din 38 de consolidari s-au finalizat doar 17.
Si ca si cum nu ar fi fost indeajuns, pe listele autoritatilor au mai aparut trei propuneri pentru reconstructia de case si 16 propuneri pentru consolidari.

„Unde ne petrecem iarna?”

Cinci familii din randul sinistratilor nu au nici cea mai vaga idee despre unde isi vor petrece iarna. Patru dintre acestea, ai caror membri sunt de etnie rroma, locuiesc, in prezent in locuintele modulare trimise de Guvern, insa acestea nu vor putea sa le tina de cald la iarna. O alta familie de batrani, care anuntase dupa potop ca va pleca din comuna, s-a razgandit, iar acum isi petrece noptile pe unde apuca.
In aceasta situatie sunt si celelalte 40 de familii ale caror case au fost distruse de viitura, care fie stau la rude, fie si-au amenajat spatii de locuit in anexele gospodaresti, in speranta ca reconstructia caselor nu va mai dura mai mult de o luna. Autoritatile locale se intrec in promisiuni, insa nu de ele duc lipsa oamenii ce au ramas fara acoperis deasupra capului de pe Valea Tiblesului.

Cele mai citite

Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, a murit la vârsta de 82 de ani

Karolyi şi soţia sa Martha au antrenat multiple medaliate olimpice cu aur şi campioane mondiale în SUA şi România, inclusiv pe Nadia Comăneci şi...

Xi Jinping: China este „gata să lucreze” cu Trump

Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, o ultimă întrevedere înainte ca administrația Trump să preia conducerea Liderul chinez Xi Jinping a...

Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, a murit la vârsta de 82 de ani

Karolyi şi soţia sa Martha au antrenat multiple medaliate olimpice cu aur şi campioane mondiale în SUA şi România, inclusiv pe Nadia Comăneci şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă