Sinistratii din doua comune bistritene risca sa ramana fara case pentru ca refuza oferta de terenuri a primariilor. La sedinta Comitetului judetean operativ, s-a luat in discutie raportul privind actiunile intreprinse de catre Prefectura si Consiliul Judetean pentru diminuarea efectelor alunecarilor de teren produse in perioada 30-31 martie in comunele Feldru si Ilva Mica. De pe urma acestora, 8 familii au avut de suferit, dintre care trei foarte grav. Pagubele au fost estimate la 1,7 miliarde de lei, ocazie cu care s-a dispus si evacuarea celor trei locuinte grav afectate.
In urma unor demersuri facute de autoritatile judetene, Guvernul a alocat de la bugetul de stat sumele necesare constructiei din temelii a trei case noi si banii pentru refacerea celorlalte, insa in alte amplasamente. Desi constructia noilor locuinte ar trebui sa inceapa, sinistratii refuza sa accepte toate amplasamentele propuse de primariile celor doua comune.
Primarul din Feldru, Stefan Sangeorzan, a declarat ca familiile respective nu vor sa se mute la 10 kilometri de zona in care au locuit, iar administratia locala nu le poate oferi teren in alta parte, intrucat nu mai are. Autoritatile au incercat sa faca un schimb de terenuri cu SNCFR, insa demersurile s-ar putea intinde pe durata unui an, iar cei care au ramas fara adapost nu ar avea unde locui in aceasta iarna. O a treia varianta ar fi construirea unui bloc ANL in centrul comunei, insa nici cu aceasta solutie sinistratii nu sunt de acord.
La randul sau, primarul din Ilva Mica, Aurel Horea, a declarat ca nici Consiliul Local din comuna sa nu are teren disponibil. „Nu avem unde sa le dam teren de casa decat in fostul iaz al comunei, dar nu vor sa accepte”, a spus edilul.
Comitetul judetean operativ a decis ca un reprezentant al Prefecturii, cate un altul de la cele doua primarii si de la Inspectoratul de Stat in Constructii sa se deplaseze vineri la fata locului si sa-i informeze pe sinistrati ca, in cazul in care nu accepta terenurile pe care consiliile locale le pun la dispozitia lor, atunci se va considera ca ei refuza ajutorul autoritatilor si, implicit, banii alocati de Guvern pentru reconstructia caselor afectate de alunecari de teren.