» Autoritatile de la Ocnele Mari vor primi 1,5 milioane lei din Fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului, bani destinati, in cea mai mare parte, finalizarii lucrarilor de constructie a caselor pentru sinistrati.
Prefectul judetului Valcea, Remus Grigorescu, a informat ieri ca in judetul Valcea vor ajunge banii promisi de Guvern pentru casele sinistratilor de la Ocnele Mari, respectiv 1,5 milioane lei.
"Acesti bani vor fi destinati finalizarii construirii caselor de la Cazanesti, unde urmeaza sa se mute locuitorii afectati de activitatile de exploatare a zacamantului de sare. Acesta este obiectivul nostru zero: sa vedem locuintele oamenilor gata, iar toti cei care se afla in zona de risc sa fie mutati. De asemenea, fondurile alocate vor fi folosite si pentru continuarea lucrarilor de prabusire controlata la campul de sonde I", a precizat Grigorescu, citat de Agerpres.
Doi reprezentanti ai Corpului de Control al prim-ministrului s-au aflat in ultimele doua zile la Ocnele Mari pentru a evalua pagubele produse in urma fenomenului de prabusire controlata la salina din campul I de sonde si pentru a analiza situatia lucrarilor de constructii la locuintele pentru sinistrati din zonele Copacelu si Cazanesti.
Potrivit autoritatilor, prabusirea controlata din campul I de sonde evolueaza in conformitate cu prevederile Proiectului tehnic de executie si ale Programului de operare, procesul de taluzare manifestandu-se pe directia nord-vest, desi doua gospodarii au fost inundate.
Profesorul Florin Zamfirescu, coordonatorul proiectului de prabusire controlata, a precizat ca, potrivit ultimelor masuratori la campul I de sonde, suprafata bazei conului de prabusire a ajuns la circa 20.500 mp, iar suprafata lacului din interiorul conului – la circa 4.500 mp.
"Volumul disponibil de acumulare a saramurii in conul de prabusire a crescut la circa 48.000 mc, iar volumul de roci intrate in caverna a ajuns la circa 195.000 mc", a spus Zamfirescu. seful Directiei Apelor Olt, Gheorghe Matei, a declarat ca sunt monitorizate in continuare debitul si concentratia pe paraul Sarat, care alimenteaza platforma chimica la intervale de sase ore, iar in caz de necesitate Sucursala Hidrocentrale Ramnicu Valcea va creste volumul de apa deversat. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a dus in satul Cosota 5.000 litri de apa.
Intrucat se mentine in continuare codul rosu, la Ocnele Mari sunt pregatite sa actioneze 20 de cadre ale ISU Valcea, cu o barca pneumatica (utila pentru facilitarea tranzitului persoanelor peste portiunea inundata), un camion, o autospeciala si o ambulanta SMURD. Inspectoratul Judetean de Jandarmi este prezent in zona cu zece cadre, care interzic accesul in zona de risc.