» Efectele crizei economice distrug si ce mai ramasese din singura societate romaneasca din tara specializata in constructii-montaj si punerea in functiune a instalatiilor si agregatelor din combinatele siderurgice.
» Intreprinderea Antrepriza de Constructii Montaj si Reparatii Siderurgice este la un pas de faliment.
Criza economica a determinat inrauta-tirea situatiei economice a singurei societati romanesti specializate in lucrari de constructii-montaj si reparatii siderurgice. S-ar putea spune ca Intreprinderea Antrepriza de Constructii Montaj si Reparatii Siderurgice (IACMRS) SA Galati se indreapta catre faliment dupa ce in aceste zile au primit avizele de trimitere in somaj a 73 din cei 392 de salariati ramasi pe statele de plata. Perioada de preaviz este de 20 de zile si, daca in aceasta perioada nu se va intampla vreo minune, cei 73 vor deveni someri, dar nu singurii trimisi in somaj de la IACMRS.
De fapt, concedierea celor 73 de salariati este doar "raul cel mic", o masura cu impact social mai mic, dupa ce de-a lungul ultimelor saptamani, conducerea IACMRS anuntase ca incepand cu 4 ianuarie vor fi trimisi in somaj 300 din cei 392 de salariati. "Preavizul este dat pentru 20 de zile si speram ca in aceasta perioada sa se gaseasca solutii, cum ar fi contractarea de noi lucrari, pentru ca in final cat mai putini din cei 73 de angajati sa fie trimisi in somaj", a declarat liderul sindicatului de la IACMRS, Alexandru Serea.
Anii de glorie
IACMRS SA Galati a devenit o palida amintire a ceea ce a fost odata. In perioada in care au fost construite combinatele de la Galati si Calarasi si intreprinderea asigura si reparatiile utilajelor de la combinatele siderurgice din Romania, IACMRS avea peste 10.000 de salariati. In perioada de glorie, societatea avea propriul compartiment de proiectare si avea sectii specializate in toate domeniile, de la montajul si punerea in functiune a utilajelor siderurgice, la zidarie de furnal, instalatii electrice si constructii civile. De-a lungul anilor, sistarea construirii combinatului de la Calarasi, declinul economic prin care au trecut unele din combinatele siderurgice, care nu au mai avut nevoie de reparatii ale instalatiilor, au determinat o scadere a lucrarilor contractate. In 2002, societatea a fost restructurata in cadrul RICOP.
Privatizare esuata
A urmat o privatizare care nu a adus nimic bun. Dupa ce, timp de mai multi ani, pachetul majoritar de actiuni a fost vizat de PAS ICMRS ’96, Programul de Actiuni al Salariatilor, in octombrie 2004, pachetul majoritar de actiuni de 83,7% din actiuni a fost cumparat de consortiul Amerom-PAS-Mairon. Pretul a fost de un milion de euro pentru actiuni si alte trei milioane de euro investite in retehnologizare. Firma Amerom, condusa de omul de afaceri Nicolai Boghici, fin al liderului PSD Galati, Dan Nica, a iesit din afacere in 2005, cesionand pachetul sau de actiuni catre PAS ICMRS ’96. Dar, pe fondul neintelegerilor cu Boghici, o parte din salariati si directorul Anton Coman, care era presedintele PAS ’96, trecuse deja la principalul beneficiar, combinatul ArcelorMittal, unde a fost infiintat un compartiment intern de reparatii siderurgice. Apoi, IACMRS-ului au inceput sa ii faca concurenta multe firme mai mici, specializate in diverse lucrari de reparatii siderurgice.
In pragul falimentului
Dupa ce a pierdut suprematia pe piata reparatiilor siderurgice pe platforma ArcelorMittal, IACMRS a castigat din micile lucrari de reparatii in combinat si din asfaltari. De la declansarea crizei, a fost din ce in ce mai dificila si obtinerea unor astfel de lucrari, iar in toamna lui 2009 s-a ajuns in situatia ca angajatii IACMRS sa nu isi fi luat salariile de cinci luni. Pe 10 noiembrie, opt lideri de sindicat au intrat in greva foamei, cerand plata salariilor restante. Dupa cateva ore de greva a foamei au obtinut plata esalonata a restantelor salariale. Dar, in decembrie, conducerea IACMRS a notificat la AJOFM concedierea a 300 din 392 de salariati. Deocamdata au primit avizele primii 73, dar si pentru ceilalti angajati ai IACMRS Galati viitorul este incert.