-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialSindicatul polițiștilor: Oamenii legii sunt discriminați în privința salariilor. Vrem ca salariul...

Sindicatul polițiștilor: Oamenii legii sunt discriminați în privința salariilor. Vrem ca salariul minim să crească la 1.450 de lei

Sindicatele polițiștilor anunță proteste cu mii de oameni în cazul în care salariile oamenilor legii nu vor fi crescute în perioada următoare. Potrivit celor transmise de președintele sindicatului, un salariu al unui șofer pe ambulanță se ridică la aproximativ 5.000 de lei, iar cel al unui polițist s-ar ridica la aproape 3.000 de lei, în contextul în care polițistul ar avea o activitate mai intensă. Cu acest exemplu, sindicalistul a precizat că, dacă salariile polițiștilor, al pompierilor și al jandarmilor nu vor crește, aproximativ 10.000 de oameni ar putea să iasă în stradă.

„Vrem ca salariile minime să crească la cel puțin 1.450 de lei. Noi susținem să mărim baza la acest minim. Creșterea să înceapă de la agenții de poliție, pentru că ei au cele mai mici cifre la salariu. La această listă includem și jandarmii și pompierii, care în total sunt puțin peste 40.000 de persoane.

La sănătate au schimbat sistemele de referință, iar salariile s-au dublat sau triplat. Noi, restul, suntem discriminați.

Un polițist care lucrează suplimentar, si lucrează în fiecare zi, primește undeva la 3.000 de lei, iar un șofer de ambulanță primește 5.000 de lei. Sper ca munca noastră să fie plătită la adevărata valoare”, a precizat șeful sindicatului, care a adăugat că s-ar putea prezenta 10.000 de persoane la un protest.

Sindicaliștii din Poliție vor picheta Ministerul Muncii în zilele de 23 și 24 martie, iar în 25 martie vor organiza un marș de protest de la Ministerul de Interne până la Guvern, a anunțat luni, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual, Dumitru Coarnă.

„Avem solicitare la Primăria Capitalei. Azi (luni — n. r.), la ora 15:00, suntem invitați acolo pentru a definitiva acele avizări. Avem pe 23 — 24 (martie) în fața Ministerului Muncii pichetare, iar în data de 25 (martie) miting de la Ministerul de Interne către Guvern. Avem solicitări de la aproape 10.000 de membri în prezent care doresc să participe la protest, nemulțumiți de nerespectarea legii și de neaplicarea corectă a salarizării în Ministerul de Interne”, a spus Coarnă, la începutul discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Muncii privind proiectul Legii salarizării unitare.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat, sâmbătă seara, că vor începe discuțiile cu sindicatele din ordinea publică și sănătate, pe tema salarizării unitare. Astfel, veniturile până la pragul de 4.000 lei ar urma să se dubleze, iar cele care depăşesc acest nivel să se majoreze cu 45%.

„Suntem în discuţii pe legea salarizării unitare. De luni începem să avem întâlniri cu sindicatele, primele care vor intra la discuţii vor fi sindicatele din ordinea publică şi din sănătate”, a afirmat ministrul, sâmbătă seara, la România TV.

Întrebată dacă ar putea apărea modificări la proiectul legii salarizării unitare, ea a precizat că instituția pe care o conduce este deschisă la dezbateri, însă că nu dorește modificarea proiectului.

„Noi nu vrem să fie niciun fel de modificări, sigur că suntem deschişi la orice dezbatere cu sindicatele. Pe mine m-a distrat un pic faptul că au început să atace o lege pe care nici măcar nu au văzut-o până acum. Suntem deschişi tuturor discuţiilor şi eu sunt convinsă că pentru cei cu salariile mici, veştile vor fi foarte bune”, a răspuns ea.

În ceea ce priveșe majorările veniturilor, Lia Olguța Vasilescu a explicat că „până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari”.

Potrivit unei analize făcute de România Liberă, efectele dublării salariilor bugetarilor ar putea să destabilizeze tot sistemul, un angajat la stat, fără facultate sau chiar fără bacalaureat au putea câștiga cât un specialist în IT la privat.

Potrivit documentului, Guvernul stipula faptul ca un muncitor calificat din învățământ să aibă un salariu de 1.490 de lei (fără vechime) și 1.947 lei (cu vechime). Portarii, paznicii, îngrijitorii, pompierii, bucătăresele, spălătoresele vor primi un salariu de 1.470 lei (fără experiență) și un salariu de 1.921 lei ( personalul cu experiență). Un muncitor necalificat primește 1.450 de lei (fără vechime) și 1.895 lei (cu vechime în muncă), potrivit documentului semnat de Guvern și care vizează personalul nedidactic din Ministerul Educației. Dacă se vor aplica creșterile anunțate de ministrul Muncii, un muncitor necalificat cu vechime va câștiga 3.790 de lei, iar un muncitor calificat cu vechime – 3.894 lei.

Portarii, paznicii, îngrijitorii, bucătăresele, pompierii,  an-gajați la Ministerul Educației vor primi – pe baza promisiunilor ministrului Muncii – 3.842 de lei. În cazul portarilor, salariul este de trei ori mai mare decât cel oferit pe piața liberă. Pe jooble.org există anunț pentru angajarea unui portar în Cartierul Francez căruia i se oferă 1.000 de lei (mult chiar sub salariul minim, anunțul fiind vechi de 4 zile). Aceeași ofertă o găsim la un hotel din Brașov. În Constanța, vineri exista un anunț de angajare a unei spălătorese care urma să fie plătită cu 1.600 de lei și 3% din vânzări (jumătate din salariul de spălătoreasă la stat). Pe olx.ro, bucătăresele primesc, în medie, 1.800 lei, jumătate din remunerația oferită de Guvern pentru aceeași slujbă la stat.

Potrivit aceluiași portal de anunțuri, la Iași se caută programator PHP cu experiență pentru un salariu de 900 euro, adică 4.000 lei. În același oraș, se caută un web designer cu experiență pentru un salariu de 800 de euro (3.500 lei). Aceste salarii sunt similare cu cele promise de ministrul Muncii paznicilor, fochiștilor sau spălătoreselor angajate în cadrul Ministerului Educației.

Trebuie amintit că aceste creșteri vin la foarte puțin timp după ce salariul minim a crescut cu 16%, ajungând la 1.450 de lei. În ceea ce priveşte pensiile, Vasilescu a precizat că „următoarea majorare este de la 1 iulie pentru absolut toţi pensionarii din România, când creşte punctul de pensie la 1.000 lei”. 

 

Cele mai citite

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...

Cel mai mare operator nuclear din lume, pregătit să revoluționeze piața energetică românească

EDF Trading intră pe piața de energie din România, înainte de liberalizarea din 2025 Divizia de trading a gigantului francez de stat Électricité de France,...

România, printre ultimele țări din lume la finanțarea educației: Alocare mai mică decât Uganda și Paraguay

Guvernul României a alocat în 2023 doar 3,3% din PIB pentru educație, conform unui raport UNESCO România se află pe locul 123 din 171 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă