Bugetul de stat pe 2008 a fost adoptat ieri de parlamentari, insa sindicalistii sunt nemultumiti ca alesii nu au tinut cont de cele mai multe amendamente ale lor.
Confederatiile sindicale, nemultumite de forma pe care o are bugetul de stat pe 2008, i-au solicitat presedintelui Basescu, printr-o scrisoare, sa nu promulge aceasta lege. Sindicalistii au recurs la aceasta solutie pentru ca, spun ei, parlamentarii nu au tinut cont de amendamentele lor si astfel bugetul va crea "o politica profund antisociala, cu efecte dramatice pe termen lung si mediu". Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, ne-a spus ca sindicalistii au facut apel la presedintele tarii pentru ca "legea nu ne permite sa facem greva din punct de vedere al bugetului". Prim-vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS), Matei Bratianu, ne-a explicat ca legea conflictelor de munca "este una dintre cele mai restrictive din lume pentru ca nu poti face greva impotriva actelor normative". De aceea, Matei Bratianu este de parere ca in 2008 "confederatiile ar trebui sa demareze actiuni de protest care sa mearga pana la incetarea activitatii indeosebi pentru ca dreptul la greva sa fie efectiv, nu numai pe hartie".
Pe de alta parte, presedintele Cartel Alfa a adaugat ca, daca nici presedintele nu ii poate ajuta, sindicalistii vor incerca "sa dea Guvernul jos" si sa aduca in loc "altul mai bun". De asemenea, a mai precizat Hossu, confederatiile vor cere "cetatenilor si membrilor de sindicat sa nu mai voteze partidele care au sustinut adoptarea bugetului de stat". Matei Bratianu se declara sceptic in ceea ce priveste o posibila modificare a bugetului: "Legea tot va trece, chiar daca presedintele o retrimite in Parlament".
» Reducerea CAS
Sindicalistii sunt nemultumiti de reducerea contributiei de asigurari sociale (CAS), pentru ca astfel se va genera o accentuare a fiscalitatii pe veniturile salariale. Matei Bratianu crede ca aceasta prevedere "nu va duce la o crestere a fortei de munca, ci este un cadou facut angajatorilor, carora le va creste profitul". Sindicalistii cred ca "efectul benefic" pe care l-ar fi putut avea reducerea CAS-ului a fost anulat de "modificarea bazei de calcul pentru contributiile de asigurari sociale si somaj".