22.8 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSpecialSindicatele au deschis conflictul de interese la ArcelorMittal

Sindicatele au deschis conflictul de interese la ArcelorMittal

Administratia
» Termenul de negociere nu a fost incheiat

Reprezentantii patronatului sustin in continuare ca sunt deschisi la dialog si ca termenul de negociere nu a fost incheiat, deoarece Contractul Colectiv de Munca este valabil pana la jumatatea anului. Potrivit purtatorului de cuvant al ArcelorMittal Galati, Dorian Dumitrescu, in momentul de fata se aplica CCM negociat anul trecut, actul urmand sa isi inceteze aplicabilitatea in luna iunie a acestui an. "Faptul ca administratia combinatului a fost de acord pana acum sa discute cu sindicatele, in vederea noului CCM, a fost doar o incercare de solutionare din timp a cererilor privind majorarile salariale", a adaugat Dorian Dumitrescu.

» Deocamdata, celelalte grupari sindicale nu au anuntat daca sprijina demersul celor de la Solidaritatea, desi majoritatea au deschis conflictul de munca.

Majoritatea gruparilor sindicale de la ArcelorMittal Galati au decis, marti, sa trimita administratiei combinatului siderurgic notificari in care arata ca au fost intrunite premisele declansarii conflictului de interese, sindicalistii fiind nemultumiti de rezultatul negocierilor pentru salarii.

Liderul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a declarat ca a depus notificarea ca urmare a faptului ca noul Contract Colectiv de Munca(CCM) pe 2008 nu a fost semnat in termenul legal, care a fost depasit. Potrivit lui Tiber, negocierile CCM au inceput pe 24 decembrie 2007 si au expirat pe 26 februarie. Conform legii, daca in termen de 48 ore administratia nu da curs solicitarilor Sindicatului Solidaritatea, acesta va inregistra conflictul de interese la Directia Judeteana de Munca. "Speram ca, macar de data aceasta, atat patronatul cat si administratia combinatului sa inteleaga ca nu pot eluda la nesfarsit prevederile legale, obiective si morale ce-i incumba, precum si intelegerile facute cu Guvernul Romaniei, fara sa suporte consecintele ce deriva din aceasta situatie", a declarat Gheorghe Tiber. Liderul Federatiei Sindicale a Siderurgistilor (FSS) Metarom Galati, Ghiocel Constantinescu, cel de-al doilea mare sindicat de pe platforma, a anuntat ca va organiza miercuri o sedinta largita, in care se vor stabili masurile ce se impun in continuare. si pentru liderul FSS Metarom termenul legal de negociere a CCM a expirat, insa negocierile se vor purta in continuare, atat timp cat conducerea combinatului va manifesta deschidere pentru acest lucru.
Sindicatul Solidaritatea solicita patronatului majorarea cu 25% a fondului de salarii, ceea ce ar insemna adaugarea a 275 de lei la salariul tarifar al fiecarui angajat din combinat, in timp ce FSS Metarom solicita o crestere salariala de 15%, adica adaugarea a 150 de lei la salariul fiecarui angajat. Ultima oferta a combinatului a fost o crestere salariala de 9,5%.

Solidaritatea anunta ample miscari de protest

Sindicalistii de la Solidaritatea, una din cele mai importante grupari de la ArcelorMittal Galati, anunta pentru luna martie ample miscari de protest, ei fiind nemultumiti de oferta salariala a patronatului. Consiliului de Conducere si Coordonare al sindicatului Solidaritatea a decis inceperea unor ample actiuni de protest, din luna martie, daca oferta patronatului de crestere salariala nu va fi imbunatatita. Astfel, din 4 martie, timp de trei zile, va fi organizata non-stop o pichetare in fata principalei cai de acces in combinat, urmata de un miting de informare organizat in aceeasi locatie. Vor urma apoi, in functie de reactia patronatului, proteste la Bucuresti, Luxemburg si la Bruxelles. "In functie de reactia administratiei, intre 10 si 25 martie, vom organiza o caravana cu care sa trecem pe la Bucuresti, pe la Guvern, unde sa ne manifestam vizavi de faptul ca nu a fost desecretizat contractul prin care a fost vandut Sidex. Apoi ne vom indrepta spre Luxemburg, unde isi are sediul ArcelorMittal, si spre Bruxelles, sa ne plangem de conditiile pe care le avem la combinatul din Galati", a declarat Gheorghe Tiber.

Cele mai citite

Gabriela Ruse s-a calificat pe tabloul principal la China Open!

Gabriela Ruse a obținut calificarea pe tabloul principal al turneului WTA 1000 de la Beijing, unde va concura alături de alte trei românce: Ana...

Joe Biden întâlnire importantă cu omologul său din Emiratele Arabe Unite

Preşedintele american, Joe Biden, s-a întâlnit luni la Washington cu preşedintele Emiratelor Arbae Unite (EAU), Mohammed bin Zayed al-Nahyan, cu care a discutat despre...

Propunere de prelungire a plafonării tarifelor RCA până la 31 decembrie 2024

Autoritățile propun, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanțelor, prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 31 decembrie 2024. Această măsură este...
Ultima oră
Pe aceeași temă