3.5 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialSinaia se duce la vale

Sinaia se duce la vale

» O alunecare de teren de pe strada Aosta din Sinaia a reaprins conflictul dintre arhitecti si Primarie.

» Ordinul Arhitectilor din Romania acuza defrisari si constructii haotice, care naruie orasul.

» Primarul se declara hartuit si spune ca arhitectii vor doar o bucata din cascavalul imobiliar al Sinaiei.

Zeci de metri de pamant si mai multi copaci au luat-o la vale pe strada Aosta din Sinaia, in urma ploilor din ultimele zile, care au provocat o alunecare de teren in apropierea unui imobil aflat in constructie. Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) reclama faptul ca, alaturi de organizatii civice si localnici, atrage atentia Primariei de ani de zile in legatura cu o posibila catastrofa cauzata de o "politica urbanistica iresponsabila".
In schimb, primarul PNL Vlad Oprea nu vede nimic anormal intr-o mica alunecare de teren cauzata de ploaie si se apara spunand ca toate constructiile respecta Planul Urbanistic General. Mai mult, supararea arhitectilor ar fi cauzata de esuarea propriilor proiecte arhitecturale si de faptul ca au case in localitate.
Ordinul Arhitectilor din Romania a adoptat, in martie 2007, o rezolutie numita "Salvati Sinaia!", pe care au inaintat-o autoritatilor locale din Sinaia. Arhitecti si organizatii de mediu sau de patrimoniu avertizau ca Sinaia isi pierde atat identitatea, cat si integritatea fizica din cauza defrisarilor si constructiilor abundente. "Terenul aluneca pentru ca au fost taiati, fara nici o regula, copacii care fixeaza pantele pentru a se face loc caselor. Alunecarea de teren nu se datoreaza ploilor, ci proastei administrari a constructiilor. Intai se defriseaza, apoi se construieste masiv. E foarte usor sa invoci catastrofele climatice", spune serban Sturdza, presedintele OAR.

Situatia din cartierul Furnica al Sinaiei nu este o premiera. In zona au avut loc mai multe alunecari de teren, iar localnicii se plang ca peretii caselor se fisureaza din cauza miscarilor de sol. "Am atras de nenumarate ori atentia. Pentru a construi case in Sinaia e nevoie de studii geologice si hidrologice serioase, nu poti planta case la intamplare. Se defriseaza si se construiesc case noi, cladiri masive care ocupa teren ilegal in raport cu legislatia. Sinaia e un oras desfigurat cu buna stiinta, iar ce s-a intamplat acum e un caz nedorit de «ceea ce era de demonstrat»", ne-a declarat si Maria Berza, vicepresedinte al Fundatiei "Pro Patrimonio", care sustine miscarea "Salvati Sinaia!".
In replica, primarul din Sinaia, penelistul Vlad Oprea, spune ca afirmatiile arhitectilor sunt "iresponsabile" si ca este hartuit de doi ani de acestia, pentru ca nu ii lasa "sa impuna monopol pe constructiile din Sinaia". Conform lui Oprea, cladirea de pe Aosta, in jurul careia s-a surpat terenul, are toate autorizatiile in regula si apartine unui constantean. "Au mai fost probleme, asa se intampla la orice constructie. Este o alunecare superficiala de teren, e normal, e munte, e panta", spune primarul. "De doi ani ei depun proiecte si noi le respingem pentru ca nu respecta PUG-ul. Ei au vrut un monopol pe Sinaia, sa stabileasca ce se construieste si ce nu. Asta nu se poate", i-a contraatacat pe arhitecti primarul Vlad Oprea.
"Asta spune primarul mereu. Afirmatiile lui sunt niste lucruri mizere, niste explicatii jalnice. Sinaia are un PUG expirat, noi tocmai asta propunem, sa-l aducem la zi", afirma Maria Berza de la "pro Patrimonio".

CONFLICT
» Primar versus arhitecti

Vlad Oprea sustine ca membrii OAR care sustin miscarea "Salvati Sinaia!" sunt manati de interese mai lumesti decat salvarea orasului. "serban Sturdza, un arhitect responsabil, este asociat intr-o firma cu stefan Bortnowski (un alt arhitect implicat in scandalul urbanistic – n.r.), careia noi i-am tot respins proiectele." Primarul mai spune ca cei doi arhitecti detin case si terenuri in Sinaia, unele chiar in zona strazii Aosta, si ca "vor sa stabileasca si ce se construieste in jur". "Nu am depus niciodata proiecte in Sinaia. Casa de pe Aosta este a varului meu din America, mie nu-mi apartine nici o camera. Chiar daca ar fi asa, nu vad cum mi-ar afecta asta dreptul de a semnala niste probleme grave. Primarul ar face mai bine sa faca publice toate proiectele de constructie, pe care in momentul acesta nu le poate vedea nimeni", ne-a declarat indignat serban Sturdza. Arhitectul stefan Bortnowski nu a putut fi contactat, dar Sturdza ii ia apararea: "Are si el case in Sinaia, bunicul lui a construit jumatate din orasul vechi. Tocmai asta il face mai responsabil".

Cele mai citite

Preţurile apartamentelor din Bucureşti continuă să crească și cu 12.000 de euro într-o lună

Preţurile apartamentelor vechi cu trei camere din Bucureşti au înregistrat o creştere semnificativă la finalul anului 2024. Luna decembrie a adus o majorare de...

2025, anul prudenței economice și al stagnării salariale. Nu vă așteptați la bani în plus, spun analiștii financiari

Economia anului 2025 va fi marcată de prudență, susțin analiștii financiari și experții din industrie. Atitudinea precaută se va reflecta nu doar în strategiile...

Lasconi către Ciolacu: Face glume şi clipuri pe TikTok, dar nu are timp pentru protecţia unor copii vulnerabili

„ A trecut o săptămână de când am aflat de ororile din centrele de copii din Târgu Mureş şi premierul României nu a zis...
Ultima oră
Pe aceeași temă