Disparitia unui minor presupune un insuportabil balans intre speranta si disperare, in care parintele, coplesit de durere, se confrunta cu imposibilitatea de a-si ajuta, in vreun fel, copilul. Ce se poate face, in aceste situatii, pentru acesti oameni ne spune dna Gabriela Coman, director executiv al Centrului Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual – FOCUS.
1. Ce poate oferi FOCUS in plus fata de cercetarile efectuate de Politie?
In primul rand, FOCUS are un call-center disponibil 24 de ore din 24, la care se poate suna pe linia verde 0800822116. Indata ce primim un apel, ne implicam in caz, altfel decat Politia, angajatii nostri fiind specializati in asistenta sociala. In acest fel, informatiile pe caz sunt imbogatite cu aspecte mai sensibile, realizandu-se o documentare mai complexa, mai nuantata, care completeaza investigatiile Politiei. Impreuna cu Politia stabilim activitatile complementare de cautare pe care le putem efectua. De asemenea, pentru fiecare nou caz, tinem legatura cu familia, prin responsabilul nostru de caz. si, daca este nevoie, acordam si sprijin financiar, suport psihologic si intermediem relatiile familiei cu autoritatile. In plus, copilul si familia raman in atentia noastra si dupa solutionarea cazului, acordandu-le in continuare ajutor si sprijin.
2. Suntem parintii unui adolescent care a disparut cu sase luni in urma. Avem dificultati in relatia cu Politia, care nu ne informeaza in legatura cu ultimele piese aflate la dosarul in care se cerceteaza cazul copilului nostru. De ce?
In primul rand, o ancheta presupune confidentialitate. S-ar putea, de exemplu, sa se descopere, pe parcursul cercetarilor, ca s-a comis o infractiune sau, poate, un martor doreste discretie. Politistul nu este obligat sa arate dosarul, dar poate comunica parintilor, pe baza dosarului, date despre ancheta in curs. Trebuie retinut ca FOCUS este un intermediar intre familia copilului disparut si Politie: retine noile informatii aduse de parinti, le transmite Politiei si totodata informeaza familia asupra stadiului anchetei Politiei.
3. Este o intreaga tevatura cu obtinerea aprobarilor pentru afisarea fotografiei unui copil disparut. De ce este asa complicat?
Precizez ca in cautarea unui copil disparut nimic nu se face la intamplare. Chiar afisajul fotografiei trebuie facut cu discernamant, pentru ca persoanele implicate in disparitia copilului vor lua imediat masuri de a-l ascunde mai bine. Sau, chiar el, copilul, daca este fugit de acasa si-si vede fotografia, se poate feri mai mult si poate deveni mai vulnerabil si supus mai multor riscuri. Prin demersurile facute de FOCUS si urmare a parteneriatelor cu SNCFR, METROREX, in gari, in statiile de metrou si in alte locuri publice, se vor afisa fotografiile copiilor disparuti, cazuri grave. De asemenea, intentionam sa avem noi parteneriate, si cu lanturile de benzinarii, pentru afisarea unor astfel de fotografii insotite de datele copilului disparut. De curand, ca urmare a unei marturii facute pe baza unei fotografii afisate de noi, un copil a fost gasit la Gara de Nord. Cel care a vazut poza l-a recunoscut si a sunat la Politie. Imediat un echipaj l-a localizat. Era, ca cei mai multi dintre copiii disparuti, fugit de acasa.
4. Disparitia unui copil este o problema in care s-ar putea implica si Biserica. Ar putea anunta cazurile care apartin de parohie, dar si cazuri din alte parohii, mai ales daca copilul a fost vazut prin zona. La fel si postul national tv. Cazurile de copii disparuti ar trebui mult mai mult mediatizate. De ce se pastreaza atata discretie?
FOCUS a luat legatura cu Patriarhia pentru a demara o colaborare cu parohiile din tara. Avem doar sase luni de la infiintare si sunt multe de facut. Emisiuni tv care prezinta diferite cazuri si anchete exista, dar poate ar fi mai util si oportun daca s-ar realiza o emisiune doar despre disparitii, eventual, cu capitole distincte, "copii", "tineri", "batrani". FOCUS a difuzat pana in prezent peste 10.000 de flayere cu informatii utile parintilor, pentru contracararea riscului disparitiei copiilor. La noi exista, din pacate, si mentalitatea ca "mie nu mi se poate intampla" si este cu atat mai important ca parintii sa fie preveniti si sa stie cum sa procedeze la nevoie.
5. Disparitia unui copil implica de multe ori cercetari pe cont propriu, parintii fiind nevoiti sa merga in alte localitati, dupa anumite urme si informatii. Asta costa si exista si riscul de a-ti pierde serviciul din asemenea motive. Ii ajuta cineva pe acesti oameni?
In anumite situatii, FOCUS poate sustine financiar familia copilului disparut, acoperind cheltuielile de deplasare a parintilor. Daca este cazul, putem intermedia si cu angajatorul, pentru acordarea unui concediu fara plata, pentru o anumita perioada. Ne implicam in toate problemele familiei, noi fiind cei care pastram legatura cu parintii copilului disparut. Intentionam sa propunem Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), cu care avem deja un parteneriat de colaborare, ca in anul urmator sa deruleze un Program de Interes National (PIN) pentru prevenirea si solutionarea cazurilor de disparitii de copii. Ar fi astfel implicate mult mai multe resurse la nivelul judetelor.
In prezent, FOCUS este singura organizatie din tara care acorda sprijin in cazul copiilor disparuti.
6. Prin intermediul FOCUS putem lua legatura cu o firma de detectivi particulari care sa se implice in cautarea fiului nostru, in varsta de 16 ani, disparut de sase luni? Cum si in ce conditii?
IGPR are un parteneriat de colaborare cu Asociatia Nationala a Detectivilor din Romania. Meseria de detectiv este reglementata prin Legea 329/2003. Dar serviciile firmelor de detectivi presupun costuri pe care cele mai multe familii nu le pot suporta.
7. Cand copilul nostru a disparut, avea la el telefonul mobil. De ce Politia nu l-a putut repera dupa mobil?
De obicei, rauvoitorii stiu ca acest lucru este posibil si distrug aparatul foarte repede. Probabil ca se intamplase deja acest lucru cand disparitia copilului a fost semnalata la Politie.
8. Exista politisti specializati pe domeniul disparitiei de copii?
De curand, FOCUS a devenit membru al Centrului International pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual, care ne va acorda sprijin inclusiv pentru reluarea cursurilor de formare pentru ofiterii de politie specializati in cautarea minorilor disparuti. In prezent, Politia inregistreaza o criza de resurse pe aceasta specializare, ca si pe "imbatranirea" fotografiilor. Se stie ca, dupa ce trec doi ani, fizionomia unui copil poate fi mult schimbata fata de cea din fotografia de la momentul disparitiei si este nevoie de tehnologie si specializare pe acest domeniu.
9. Desi am apelat si la astrolog, si la clarvazator, nu reusim sa aflam mai mult despre fata noastra care a disparut acum o luna. Ce parere au specialistii de la FOCUS despre aceste mijloace alternative de investigatie? Merita banii?
Nu putem exclude posibilitatea de a se obtine informatii utile anchetei si prin aceste mijloace. Recomandam, insa, tuturor celor care investigheaza pe cont propriu sa comunice tot ce afla specialistilor nostri pentru a beneficia de consiliere si sprijin psihologic.
Adrese utile pe internet
Tastati pe GOOGLE "www.copiidisparuti.ro" si in "homepage" veti gasi fotografii ale unor copii disparuti recent, despre care puteti, poate, da informatii. De asemenea in "Resurse pentru parinti" gasiti sfaturi pentru: a va proteja copilul fata de pericolul de a fi ademenit sa plece de acasa sau pentru a preveni fuga de acasa a copilului, dar si masurile pe care trebuie sa le ia un parinte imediat dupa disparitia copilului. In "Implicare", veti gasi sugestii in legatura cu modul in care va puteti aduce contributia la eforturile de cautare intreprinse pentru gasirea unui copil disparut. De la postarea pe internet a fotografiei copilului si voluntariat, pana la sponsorizari si donatii prin care puteti ajuta familia unui copil disparut. De asemenea, va puteti oferi serviciile sau puteti face marturii la adresa de e-mail: focus@copiidisparuti.ro sau la 021-312.51.16.
In "Agora Media" se expliciteaza mijloacele prin care FOCUS se implica in prevenirea si solutionarea cazurilor de disparitii de copii. Se precizeaza necesitatea extinderii retelei de voluntari si a extinderii colaborarii cu mass-media. Este util sa accesati si www.copiidisparuti.jurnalul.ro.
Informatii utile
Din consultarea site-ului "Resurse pentru parinti", se retine importanta deosebita pe care parintii trebuie sa o acorde supravegherii modului in care copiii folosesc INTERNETUL. Este un pericol real ca, prin internet, copilul sa intre in legatura cu persoane rau-intentionate. Din acest motiv, copilul trebuie avertizat si sfatuit sa nu dea necunoscutilor adresa de acasa sau de la scoala, numarul de telefon si alte informatii legate de locurile pe unde obisnuieste sa-si petreaca timpul liber sau pe unde merge. Trebuie invatat sa nu se intalneasca singur cu necunoscutii de pe net si fara sa-si anunte parintii.
Este bine sa parolati pe computerul copilului site-urile cu continut nociv (sex, violenta, rasism, droguri), pentru a-l impiedica pe minor sa le acceseze, scutindu-va astfel de o permanenta supraveghere a navigarilor sale pe Internet. Din toate aceste considerente, parintii trebuie sa nu neglijeze sa se puna in primul rand ei la punct cu utilizarea Internetului.
Vulnerabilitate
Cele mai multe cazuri de disparitii de copii sunt provocate de plecarile voluntare de acasa, inregistrate la adolescenti (15-18 ani). Cauzele provin din problemele de familie si acutizarea unor probleme specifice varstei. Un risc mare prezinta si copiii cu parintii aflati la munca in strainatate.
Atentie, parinti!
E necesar ca parintii sa cunoasca prietenii mai apropiati ai copilului, telefoanele si adresele acestora si referinte despre familiile lor. Trebuie tinuta permanent legatura cu scoala. Daca are o relatie sentimentala, informati-va despre familia si comportamentul partenerului/partenerei sale.
Suspectii
Adesea, persoanele implicate in disparitiile de minori sunt barbati si femei cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani. Pot fi barmani, chelneri, taximetristi sau oameni intalniti in localuri publice, net-caffe-uri, la petreceri sau chiar in apropierea scolilor. stiu sa castige increderea si simpatia minorilor, sunt convingatori. De multe ori pot face parte din anturaj, pot fi cunostinte, sau chiar rude ale "victimei", sau cunostinte de pe net. Aleg in general minori de care nu prea are cine sa se intereseze, in caz de disparitie. Folosesc si complici, care pot sa nici nu stie ca sunt folositi.