Detinatorii mai mici sau mai mari ai actiunilor SIF Transilvania (SIF 3) au tot urmarit in decursul unui an de zile (efectiv din 21 iulie 2007) desfasurarea actiunii initiate in instanta de SC Cocor SA, unul dintre actionarii SIF3, pentru anularea hotararii de acordare a actiunilor gratuite. Colac peste pupaza, domnul Daniel Stoica, administrator la Cocor, deschide si el actiune tot impotriva SIF3. Deblocarea actiunilor gratuite de catre CNVM este o situatie la fel de hilara ca aceea de blocare, operata de fiecare data de aceeasi institutie, mai ales ca suspendarea actiunilor nu a fost ceruta in instanta de nici o parte implicata in proces.
In aceste conditii, nu cred ca procesul cu Stoica de la Curtea de Apel, pe acelasi fond, va mai aduce ceva schimbari in evolutia lucrurilor, asa ca, incepand de luni, vom avea o presiune in piata a inca 546 mil. actiuni SIF3 emise in aprilie 2007, in cadrul unei majorari de capital de 54,6 mil. lei.
Odata anuntata masura, foarte multi investitori care beneficiaza de aceste actiuni gratuite s-au grabit sa vanda, inca de miercuri, fie pachetul similar numarului de actiuni ce vor intra in piata de luni, fie doar o parte, cu temerea ca pretul se va prabusi brusc sau calculand ca vor reusi sa le rascumpere mult mai ieftin, ajutati fiind de numarul mare de vanzatori disponibili, de o lichiditate in crestere evidenta, dar mai ales de trendul general actual de coborare fortata a bursei.
Am fost curios sa analizez o posibila evolutie in piata in ziua intrarii actiunilor gratuite la SIF3 luand in considerare cativa factori: 1) volumul si valoarea actiunilor ce pot intra efectiv in piata; 2) situatia castigurilor/pierderilor potentiale, determinate de preturile de achizitie ale investitorilor beneficiari; 3) conjunctura generala actuala si starea emotionala a investitorilor; 4) evolutia pretului si lichiditatii actiunii din intervalul 3-5 iulie; 5) existenta in piata a cumparatorilor care sa incerce o stabilizare a pretului, la un nivel la care numarul acestora sa fie mai mare decat al vanzatorilor; 6) teama relativa generata de faptul ca procesul aflat inca pe rol poate aduce unele schimbari nefavorabile.
Pe aceasta baza voi formula cateva concluzii: a) chiar daca deprecierea din prima zi de la anuntarea deblocarii a fost de 8,3%, cresterea lichiditatii fata de ziua anterioara a fost una insemnata (de peste 3 ori, la 3,8 mil. actiuni), urcand si azi (n.r. – 4 iulie) cu inca 15% cand s-a inregistrat o depreciere apropiata de 9% (pret inchidere – 1,1100 lei); b) daca si vineri – 5 iulie, evolutia se va fi pastrat in aceleasi marje, atunci vom putea spune ca un pret de referinta pentru luni ar putea fi intre 0,9500 si 1,0100; c) avand in vedere pretul de referinta estimat si luand in considerare scaderile din aceste trei zile, un pret teoretic ajustat la nivelul zilei de luni ar putea fi in zona 0,6-0,7 lei.
Conditia este sa se tranzactioneze fara tunel; d) daca avem in vedere ca pretul de achizitie la SIF3 in lunile aprilie-mai 2007, inainte de data de inregistrare, a oscilat intre 4,17 si 4,33 lei, iar la ex-MCS a fost de 2,2 lei, putem presupune ca presiunea in piata nu va fi foarte mare deoarece multi vor trebui sa vanda pe pierdere; e) daca vom tine cont de faptul ca pe parcurs o parte din cei in cauza si-au mai ajustat costul mediu, sa zicem, la nivelul de 2,0 lei (o medie a extremelor max/min. din ultimele 12 luni), atunci pentru a fi pe profit in scurt timp esti tentant sa-ti vinzi toate actiunile din pachet la un pret fie si de 1,15 sau chiar 1,1 lei cu rascumpararea acestora sub pretul de 0,7 lei. Aici apare un risc, si anume ca pretul actiunii sa nu coboare sub 0,7 si sa fii nevoit sa rascumperi ceva mai sus, sa zicem la 0,8 lei. Chiar si in acest caz, pierderea initiala trece pe castig pentru o crestere de 23%, realizabila pe termen scurt. In varianta vanzarii a 50% din pachet, profitul se poate obtine in aceleasi conditii, insa dupa o revenire a pretului de cca. 37%. In varianta fara vanzare, profitul va reveni dupa o crestere de 57%. Aceste calcule pot fi infirmate de piata, important este sa fiti pe faza. Fericiti cei care au vandut la 1,33 lei si vor rascumpara la 0,6 sau 0,7 lei. Faza urmatoare este sa aiba rabdare sa astepte cresterile generale.
Graficul saptamanal nu este pentru a observa perspectiva pretului acestei actiuni (clar descendenta), ci pentru a stabili unele praguri de suport oferite de analiza tehnica si a constata modul in care se poate echilibra situatia pe o perioada de 2-3 luni, ca dupa orice trend puternic coborator. Concluziile rezultate din grafic sunt: primul prag de suport este in zona lui 0,83 (minimul anului 2006), care ar putea fi usor testat si chiar strapuns. Urmatorul este ceva mai puternic, la 0,62 lei, si corespunde minimului de acum 3 ani de zile (5 iulie 2005); linia de pret a trecut pe rand sub liniile mediilor mobile de 50 saptamani si azi de cea de 200 de saptamani, care devine astfel si un prim prag de rezistenta destul de solid (1,22 lei); indicatorul tehnic MACD intoarce azi, dand semnal clar de coborare, el fiind in zona negativa si trecand sub linia de semnal. Acesta sprijina semnalul RSI, care are o cadere destul de abrupta, nelasand loc de alte interpretari: DOWN.