7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialSi vremea e sa ne schimbam

Si vremea e sa ne schimbam

Romania este perceputa ca una dintre cele mai corupte tari din Europa, incapabila sa isi creeze sau sa-si intretina propria infrastructura, sa isi educe propriii cetateni si sa asigure sanatatea, accesul la justitie si securitatea acestora. Traim in tara accidentelor, grevelor declansate de sindicalisti milionari, a cazurilor de coruptie nesanctionate, a cersetorilor, a taberelor de la marginea drumului si a copiilor abandonati sau maltratati. Este tara in care se moare in spitale sau in ambulante pentru ca nu sunt medicamente, medici, curatenie si omenie. Este tara in care promisiunile nu se respecta, iar tupeul inlocuieste legea sau comportamentul civilizat.

Romania in care traim nu a fost capabila, ca stat, sa isi promoveze propria elita respectata si urmata in exemplul ei de cetatenii tarii si sa se impuna restului lumii prin actiuni coerente, profesioniste si argumentate. A reusit sa isi creeze, in schimb, o pletora de politicieni care s-au insurubat bine in economie si administratie, o asa-zisa clasa politica dominata de persoane care provin din fosta nomenclatura politico-economica de dinainte de 1989 si care, in mare parte, se regaseste direct sau indirect in topul primilor milionari ai tarii.

Aproape toti seniorii politicii romanesti s-au format in perioada comunista, in decursul careia erau, intr-un fel sau altul, interdependenti cu structurile de control al politicii si al economiei din acea vreme. Majoritatea absoluta a tinerilor politicieni romani s-au format pe langa acesti seniori si ei sunt, practic, clone ale acestora. Cel mai rau este faptul ca nici actuala criza politica majora pe care o traverseaza lumea si, o data cu ea, si Romania nu i-a determinat sa faca necesarul pas inapoi, pentru a le da o sansa cetatenilor Romaniei de a alege. O asemenea clasa politica nu poate fi o solutie la actuala criza si nu ne poate reda demnitatea si libertatea. Ea trebuie inlocuita, fizic, cu o noua clasa politica, alcatuita din oameni care s-au format si au performat dupa Revolutie.

Estimativ, dar realist, maximum 40% la suta din romanii cu drept de vot si-l vor exercita la toamna, restul fiind ori dezinteresati, ori scarbiti de framantarea politica romaneasca. In definitiv, omul are alte prioritati acum, spre exemplu, sa reuseasca sa gestioneze bine criza economica a propriei familii. Dar lipsa de la vot e periculoasa, intai pentru ca dezastrul economic ce se apropie este rodul "muncii" actualei clase politice si, mai apoi, pentru ca cei 40% de care vorbim vor veni sa ii voteze cam in proportii egale pe aceiasi politicieni care ne-au obisnuit cu "competenta" lor,  cocotati fiind in fruntea statului inca de acum 20 de ani, si culpabili fiind de actuala criza economica. Nu avem nici o speranta de schimbare din aceasta zona de votanti, mai ales ca votul lor este orientat prin strategii de manipulare si de recompensare in bani a exercitiului votului. Este frustrant ca totusi acestia sunt votantii care ne vor decide destinul pentru inca cinci ani.

Solutia este ca Romania "tacuta", platitoare de taxe, tematoare pentru viitorul ei si pentru destinul Romaniei ca democratie, sa vina la vot. Sunt convins ca, dintre cei 60% din romanii cu drept de vot ce refuza sau omit acum sa voteze, foarte multi sunt interesati de spatiul public si de siguranta afacerii sau locului lor de munca, dar nu vin la vot pentru ca nu au o optiune. Cred cu tarie ca cei ce s-au format si au performat dupa 1990, fara a fi parte a sistemului politico-economic romanesc, ar putea fi aceasta optiune.
Cei care s-au saturat sa aleaga intre comunistul cu fata umana si comunistul rau si decrepit, ori sa aleaga intre securisti si masoni, precum si cei deranjati de faptul ca jocurile continua sa fie facute in cercul inchis al celor care, de 20 de ani, au facut din politica o afacere si o sursa de bani, fite, amante si sinecuri au o solutie: votul informal contra tuturor acestor politicieni; sa scriem toti pe buletinul de vot numele persoanei pe care am dori-o presedinte.

Votul va fi, desigur, anulat, iar persoana indicata nu va deveni presedinte, dar candidatii oficiali si castigatorul vor avea, la modul cel mai dur cu putinta, acceptiunea faptului ca timpul lor a trecut. Dintr-un astfel de vot informal este foarte probabil sa se coaguleze acea miscare civica, similara celei din decembrie 1989, care ii va matura de la putere pe urmasii lui Ceausescu. Sa mergem deci la vot si sa punem punct celor 20 de ani profetiti de Brucan.

Cele mai citite

Zelenski acuză Rusia că transformă Ucraina în „teren de testare”

"Vecinul nebun" rus foloseşte Ucraina ca "teren de testare", a denunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui forţe aeriene au acuzat Moscova că a...

Soluții Eficiente pentru Managementul Deșeurilor

Într-o lume care acordă o importanță din ce în ce mai mare sustenabilității și curățeniei, alegerea corectă a coșurilor de gunoi și a pubelelor...

Vortex polar în România. Cod roșu de viscol și ninsori

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, cod roșu, portocaliu și galben de ninsori, viscol și vânt puternic, pentru aproape toată țara Potrivit ANM,...
Ultima oră
Pe aceeași temă