Taxa pe valoarea adaugata ar putea fi majorata la un moment dat, daca se va constata, in timp, ca masurile pentru o colectare mai eficienta a veniturilor la bugetul de stat nu au rezultatul scontat – a afirmat, marti, premierul Calin Popescu Tariceanu, la lansarea strategiei nationale de export.
Primul ministru a explicat ca Executivul a decis sa sprijine activitatea firmelor printr-o fiscalitate redusa, fara a majora TVA, dupa ce a constatat ca o astfel de masura nu ar imbunatati mediul de afaceri. Decizia a fost luata si pe baza unui document primit din partea comisarului european Laszlo Kovacs – redactat pe baza unei evaluari a Romaniei din luna mai – in care se arata ca modul de colectare a taxei pe valoarea adaugata este defectuos, in principal la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii. In urma acestor constatari, Guvernul a decis sa renunte la majorarea TVA si sa se concentreze asupra unei mai bune colectari a taxelor si impozitelor. „Este clar ca o fiscalizare ridicata nu ne va ajuta sa ne ridicam si nici sa eradicam evaziunea fiscala, a precizat Tariceanu. Am constatat ca prin introducerea cotei unice de impozitare (de 16%) climatul economic din Romania s-a destins foarte mult. Aceasta masura, alaturi de mentinerea actualului nivel al TVA, va ajuta firmele romanesti sa se capitalizeze, dupa ani lungi de inflatie ridicata. Insa daca nu vom obtine efectul dorit – o rata mai buna de colectare a veniturilor la buget – primul pas pe care il vom face va fi sa marim TVA”.
Acesta este mesajul pe care premierul a afirmat ca doreste sa il transmita mediului de afaceri si mai ales asociatiilor patronale, care au un rol major in a-i lamuri pe conducatorii firmelor din Romania ca au de ales, pana la urma, intre a avea un comportament fiscal corect si a-si inchide portile.