Acum si mai multi sateni din Piscu, carora apele le-au distrus gospodariile, se alatura demersurilor celor 67 de localnici din Cosmesti Vale, care au depus o plangere la Parchetul Curtii de Apel Galati, cerand anchetarea situatiei deversarilor de la Acumularea Calimanesti si cercetarea eventualilor vinovati daca dezastrul din Lunca Siretului a fost provocat de devarsarile din noaptea de 12 spre 13 iulie din acumularea de la Calimanesti. Sinistratii din Piscu au depus ieri o plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria din Liesti, aceasta urmand sa fie conexata, probabil, cu cea a sinistratilor din Cosmesti Vale.
Deversari peste limita la care rezistau digurile?!
In noaptea de 12/13 iulie, la ora 3.00, La Primaria Cosmesti a fost trimisa prin fax o prima atentionare hidrologica, 1283/13.07.2005, conform careia incepand de la ora 2.30 pe Siret era deversat un volum de apa de 2.213 mc/s. Ceva mai tarziu, pe fax este primita informatia hidrologica nr. 1290/13.07.2005, de la ora 6.00, conform careia incepand cu ora 5.30 de la Acumularea Calimanesti este o deversata o cantitate de apa de 3.350 mc/s peste debitul de rezistenta a digului de la Cosmesti, care rezista la 3.000 mc/s. La ora 8.00 este trimisa informatia hidrologica nr. 1294/ 13.07.2005, prin care este facuta avertizarea catre Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Vrancea, SGA Vrancea si SCA Galati, ca „incepand cu ora 8.00 din acumularea Calimanesti, judetul Vrancea, debitul defluent este de 4.280 mc/s”. Adica aproape o data si jumatate mai mult decat debitul pana la care rezistau digurile de la Cosmesti.
Dosarul „Calimanesti”,
la Parchetul Tribunalului Vrancea
In cazul anchetei cerute de sinistratii din Cosmesti Vale dosarul a fost trimis la Parchetul Tribunalului Vrancea, aflat sub autoritatea Curtii de Apel Galati. Procurorii vranceni au strans probe de la cetatenii din Cosmesti si au ridicat documentele de la barajul din Calimanesti. Registrele continand functionarea stavilarelor si debitele previzionate vor fi analizate de un expert in constructii hidroenergetice, acesta luand la verificat si activitatea desfasurata inainte si dupa deversarea apelor. Oficialii de la barajul din Calimanesti sustin ca daca nu deversau apa exista posibilitatea ca barajul sa se rupa iar viitura ar fi produs pagube si mai mari. Procurorii urmeaza sa stabileasca daca exista vreo fapta penala si cine se face vinovat pentru aceasta.