2.8 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialSi artistii critica Legea cultelor

Si artistii critica Legea cultelor

Mai multi oameni de arta romani au exprimat opinii vehement critice impotriva unora dintre prevederile recent-promulgatei Legi a cultelor. Raspunzand intrebarilor agentiei Mediafax, ei au formulat obiectii in special la adresa unui alineat al articolului 13 al legii, care stipuleaza ca "sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase". Artistul plastic Dumitru Gorzo (foto) a afirmat ca Legea cultelor, pe care a numit-o "o aberatie", ii va afecta pe toti artistii si "se va rasfrange asupra tuturor modurilor de manifestare umana". "Asta inseamna ca daca porti pe strada un tricou mai ciudat ai incurcat-o" – a exemplificat Gorzo, adaugand: "Ajungem in acelasi punct ca pe vremea Inchizitiei".

Silviu Lupescu, editorul piesei "Evanghelistii" si al "Versetelor satanice" ale lui Salman Rushdie, crede ca: "Este o formulare ambigua in lege. Pot fi considerate delicte si operele de arta, ceea ce contrazice necesitatea unei arte laice".

Cantaretul Florin Chilian considera Legea cultelor "o mare prostie si un act de dubla impunere, deoarece aspectele mentionate se regasesc si in Constitutie".

Mediafax mai informeaza ca organizatia "Solidaritatea pentru libertatea de constiinta" considera noua lege in contradictie cu libertatea de exprimare si o va ataca in justitie, in instante romanesti si europene.

O scrisoare uitata

Consilierul de stat Bogdan Tataru-Cazaban a luat din nou apararea controversatei Legi a cultelor, reluand argumentul potrivit caruia seful statului a luat act de faptul ca aceasta lege a avut la baza un proiect "asupra caruia cultele recunoscute din Romania s-au pronuntat favorabil intr-un procent de 99%". Domnia-sa a invocat si participarea la dezbaterile pe marginea legii a unor experti internationali independenti, membri ai Comisiei de la Venetia a Consiliului Europei, precum si a unor experti ai Consortiului European Stat-Biserica si ai Comitetului Helsinki, care ar fi salutat majoritatea prevederilor din proiectul legislativ si "mai ales spiritul deschis in care acesta a fost elaborat".

Bogdan Tataru-Cazaban considera, citat de Mediafax, ca artistii nu vor fi afectati de articolul 13: "Oamenii vor fi liberi in continuare sa discute orice idee si credinta religioasa. Mai mult, acest articol nu prevede nicio pedeapsa, ci doar respectul pe care il avem fata de simbolurile religioase".

Consilierul de stat a combatut, de asemenea, criticile formulate de Institutul pentru Religie si Politici Publice, de la Washington, si de catre o serie intreaga de organizatii pentru apararea drepturilor omului, dar pare sa fi rezervat statutul de "etc." scrisorii prin care Comisia Helsinki a Statelor Unite il indemna insistent pe presedintele Basescu, la 19 decembrie, sa retrimita legea la Parlament, "pentru a fi imbunatatita" – un apel care a fost trecut sub tacere de dl Tataru-Cazaban.

Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă