Ierusalimul, oraşul sfânt pentru trei religii, pământul făgăduinţei şi locul unde se întâmplă miracolele este şi o destinaţie pentru un alt tip de shopping decât cel clasic de haine, încălţări, parfumuri sau mirodenii: shoppingul de obiecte religioase. De la iconiţe la cruciuliţe, la rozarii, lumânări sau tămâie, toate se găsesc pe tarabele negustorilor sau în micile magazinaşe de pe lângă mănăstiri, biserici sau locuri biblice.
Creştini, evrei sau musulmani, cu toţii tragem la Ierusalim şi ne tragem speranţa de la Ierusalim. Oraşul, trecut prin foc şi sabie, are darul să ne liniştească şi să ne facă să privim cu speranţă în viitor. Şi fiecare dintre noi vrea să aducă acasă o părticică din cele văzute acolo, o amintire care să stea mărturie trecerii prin oraşul în care a fost răstignit Mântuitorul. Astfel, comerţul cu obiecte religioase e înfloritor la Ierusalim, în ciuda crizei financiare.
Nimic nu e ieftin aici, nu poţi face mari afaceri, însă fiecare obiect, oricât de mic ar fi, îşi merită preţul sau cel puţin aşa încearcă să te convingă negustorii. Icoanele, cele mai vândute înfăţişându-o pe Maica Domnului cu pruncul, se vând începând cu 5 dolari bucata şi pot ajunge la câteva mii. Contează aici materialul din care sunt făcute (lemn sau plastic), dar şi calitatea imprimării sau a picturii şi materialele folosite – foiţa de aur este unul dintre ele şi ridică preţul considerabil. Cruciuliţele sunt cu 2-3 dolari mai ieftine decât icoanele dacă sunt făcute din lemn de măslin, însă preţul lor creşte dacă sunt mesteşugite din aur sau argint. Un diamant le creşte şi preţul, şi valoarea în timp.
Mătăniile sau rozariile se vând, şi ele, de la 10 dolari în sus, iar smirna şi tămâia sunt preţuite la 20-30 de dolari pe kilogram… desigur nu veţi cumpăra mai mult decât câteva grame sau sute de grame. Faimoasele kippa, pălărioarele evreieşti au preţuri cuprinse între 2 şi 20 de dolari, iar obiectele de cult iudaic se învârt în zona zecilor de dolari, atâta timp cât nu sunt făcute din materiale preţioase. Desigur, e mai avantajos să cumpăraţi aceste obiecte de la comecianţii ambulanţi şi de la tarabele din bazar, pentru că sunt mai ieftine, dar nu sunt binecuvântate.
Pe de altă parte, tot ce cumpăraţi din biserici şi mănăstiri este marfă sfinţită în acea biserică, dar cu mult mai scumpă. Soluţia este să cumpăraţi din stradă şi mai apoi să binecuvântaţi marfa în Biserica Sfântului Mormânt. Procedeul e simplu şi nu necesită prezenţa unui preot: luaţi chiar voi obiectele cumpărate şi treceţi-le peste lespedea pe care a fost aşezat trupul Mântuitorului pentru a fi spălat după ce a fost dat jos de pe cruce. Nu uitaţi să spuneţi o rugăciune în acest timp.
Cele mai apreciate daruri de către cei de acasă vor fi seturile ce conţin iconiţe şi sticluţe cu apă sfinţită, pământ sfânt, ulei de măsline şi tămâie. Preţul lor variază între 15-20 de dolari, dar sunteţi siguri că luaţi cu voi o părticică din Ierusalim.
Cum majoritatea dintre noi ajungem în Israel într-un tur organizat (al cărui preţ trece puţin de 500 de euro zilele acestea, dar creşte exponenţial cum ne apropiem de sărbătoarea de Paşte), cu siguranţă nu vom vizita doar Ierusalimul. Obiecte de cult sau suveniruri religioase se pot cumpăra şi de la Nazaret, de pildă, sau din Bethleem, opriri clasice în itinerariul oricărui pelerinaj în Ţara Sfântă. Nu există diferenţe mari de preţuri, oricare ar fi locaţia de unde cumpăraţi, aşa că nu vă faceţi probleme dacă la Ierusalim, de pildă, nu aţi reuşit să faceţi cumpărături din cauza programului de vizite încărcat.
Cumpărături plăcute şi nu uitaţi să vă gândiţi la cele sfinte de fiecare dată când cumpăraţi sau negociaţi un obiect la Ierusalim.