12.2 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialSfidând criza, Turcia investeşte o sumă-record în achiziţionarea de armament. Ce cumpără...

Sfidând criza, Turcia investeşte o sumă-record în achiziţionarea de armament. Ce cumpără Ankara cu 5 miliarde de dolari?

În timp ce multe state europene îşi drămuiesc bugetele în încercarea de a reduce datoria publică, în plină criză, cheltuielile pe care Turcia ar vrea să le facă cu armata este pe punctul de a atinge maximul istoric de cinci miliarde de dolari în 2011, scrie cotidianul turc Hurriyet Daily News.

Un oficial responsabil cu achiziţiile care a dorit să îşi păstreze anonimatul le-a spus jurnaliştilor turci că „o mare parte din investiţii a fost deja demarată, inclusiv pentru achiziţionarea a circa o sută de avioane Joint Strike Fighter (JFSs), submarine şi elicoptere. Ce bine că situaţia economică generală a ţării este bună”.

În ultimii ani, Turcia a cheltuit aproximativ patru miliarde de dolari pentru dotarea armatei. care este a doua cea mai mare armată din NATO. Aceste investiţii majore fac parte din programul ambiţios de modernizare, conform căruia armata turcă trebuie dotată cu cele mai sofisticate arme pentru Forţele Terestre, Marină şi Forţele Aeriene.

Două programe majore urmează să fie demarate în acest an. Primul este proiectul naţional al sistemelor de apărare împotriva rachetelor cu rază lungă de acţiune pentru care companii din SUA, Europa, Rusia şi China se luptă pentru a fi alese ca principali contractori. Turcia îşi va face publică alegerea la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor. Turcia intenţiona încă din 2008 să se doteze cu un astfel de sistem însă şi-a amânat decizia din cauza proiectului similar al NATO. În al doilea rând, Turcia plănuieşte să achiziţioneze o navă de transport amfibie (Landing Transport Dock), care seamănă cu un transportator de elicoptere şi care poate avea la bord un batalion de mai mult de o mie de militari. Trei şantiere navale turceşti şi partenerii lor străini au pus ochii pe acest contract care are o valoare estimată între 500 de milioane de dolari şi un miliard de dolari. Ankara va lua o decizie în acest sens cel mai probabil vara viitoare.

Autorităţile aşteaptă ca o parte din cheltuielile pentru achiziţionarea de armament să fie compensată cu o creştere a capacităţilor de export ale industriei de apărare locale. Industria de apărare turcă ar putea, potrivit estimărilor, să obţină între un miliard şi un miliard şi jumătate de dolari din exporturile de echipamente din domeniul apărării.

Cel mai mare sector al exporturilor Turciei în domeniul armamentului este cel al construcţiilor de vehicule blindate. Printre aceşti constructori, compania FNSS şi-a asigurat un contract de 600 de milioane de dolari cu Malaezia în acest an pentru a vinde vehiculele 8×8 Pars, cea mai mare afacere de export din istoria Turciei.

De asemenea, potrivit noilor reglementări adoptate de Agenţia de achiziţii turcă, Ankara ar urma să îşi păstreze cel puţin 70 la sută din banii pe care îi cheltuieşte pentru achiziţii legate de apărare din alte ţări. Până acum, pentru celelalte contracte, această cifră era de 50 de procente.

Potrivit unei directive din aprilie, Subsecretariatul pentru Industria Apărării le-a spus companiilor străine din domeniul apărării care fac afaceri în Turcia ar trebui să accepte ca 70 de procente din valoarea contractului să fie returnate prin industria locală şi prin offset. Cu alte cuvinte, explică jurnaliştii de la Hurriyet, dacă o companie străină semnează un contract de apărare de o sută de milioane de dolari cu Turcia, va accepta să returneze 70 de milioane de dolari din aceşti bani prin plăţi către partenerii turci pentru munca lor la proiect sau prin clauzele de offset.

„Din punct de vedere financiar, cred că Turcia face o treabă bună prin faptul că ţine o mare parte din banii din contract în ţară, iar în acelaşi timp, obţine know-how”, a mai spus oficialul turc.

 

 

Cele mai citite
00:08:07

VIDEO. Australian Open 2025. Murray spune că „vrea să saboteze” șansele lui Djokovic la un nou titlu

În cadrul unui eveniment caritabil organizat de Novak Djokovic la Rod Laver Arena, noul său antrenor, Andy Murray, glumește spunând că intenționează „să saboteze...

YouTube testează o nouă funcție menită să simplifice procesul de creare a videoclipurilor de tip short

YouTube testează o nouă funcție menită să simplifice procesul de creare a videoclipurilor de tip short, prin transformarea automată a celor mai captivante segmente...

Piața muncii în 2024: Aproape 300.000 de joburi noi și 11 milioane de aplicări

Cele mai multe joburi au fost disponibile în retail, prestări servicii și industria alimentară, urmate de call center și turism/HoReCa Anul 2024 a fost marcat...
Ultima oră
Pe aceeași temă