1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialSfecla roşie, arma secretă în lupta împotriva cancerului

Sfecla roşie, arma secretă în lupta împotriva cancerului

Sfecla roşie este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali, vindecă anemia, curăţă sângele, previne şi combate leucemia, dar şi alte tipuri de cancer, scade tensiunea arterială, este un adevărat energizant natural şi detoxifică ficatul. Iată doar câteva dintre efectele miraculoase ale uneia dintre cele mai banale legume: sfecla roşie.

Practic, atunci când vorbim de sfecla roşie, vorbim despre rădăcina acestei plante şi mai puţin de frunzele acesteia, care – chiar dacă şi ele au anumite proprietăţi benefice – nu reuşesc să pună în umbră rădăcina. De culoare roşu închis, rezistentă la frig şi consumată de obicei fiartă sau crudă în combinaţie cu alte rădăcinoase, sfecla roşie conţine o multitudine de vitamine şi minerale care o impun drept un adevărat aliment-minune.

Sfecla roşie reprezintă o sursă bogată de vitamina B, fosfaţi, mangan şi potasiu, acesta din urmă având un rol crucial în scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, sfecla conţine multe fibre, vitamina C, magneziu, cupru şi fosfor. Este una dintre cele mai recomandate legume pentru femeile însărcinate deoarece conţine mult acid folic, calciu şi fier, dar şi vitamina E şi K. În plus substanţele sale active protejează fătul de eventualele mutaţii genetice care ar putea apărea.

Efect antioxidant şi antitumoral

Betalaina, substanţa care îi conferă sfeclei acea culoare roşu-sângerie, deţine proprietăţi antioxidante şi antitumorale. Cu toate acestea, substanţa este sensibilă la fierbere, dar mai ales la coacere. De aceea este recomandat ca sfecla să fie consumată fie crudă în combinaţie cu alte rădăcinoase, fie fiartă în propria coajă până se înmoaie, astfel încât să-şi păstreze proprietăţile naturale. Faimosul terapeut naturist de orgine austriacă Rudolf Breuss susţinea că a tratat peste 45.000 de cazuri de cancer, având la baza teoria conform căreia boala canceroasă poate fi combătută cu o cură de 42 de zile, timp în care bolnavii beau doar sucuri naturale din legume.

Terapia Breuss împotriva cancerului

În cartea sa despre tratarea cancerului cu ajutorul sucurilor de legume, vândută în peste un milion de exemplare la nivel mondial, Breuss recomandă o combinaţie de sucuri (sfeclă roşie – 100 ml, ţelină – 50 ml şi morcovi – 300 ml), care se obţine uşor cu ajutorul unui storcător electric. În opinia terapeutului, sucul de sfeclă este cel mai important deoarece blochează dezvoltarea tumorilor.

Datorită vitaminelor, fibrelor insolubile, flavonoidelor, dar şi efectelor antioxdinate, sfecla roşie poate fi folosită cu succes în prevenirea şi combaterea leucemiei, cancerului colo-rectal, cancerului pulmonar şi a celui gastric. În cazul leucemiilor se recomandă consumul a 450 ml din sucul Breuss, zilnic, timp de două luni. După 15 zile de pauză, cura poate fi reluată. Conform specialiştilor, aceasta terapie nu intră în opoziţie cu niciun altfel de tratament, fie el alopat sau naturist.

Studii cu privire la efectele benefice ale sfeclei roşiei asupra cancerului au fost efectuate secolul trecut şi de către cercetătorul maghiar Alexander Ferenczi. Studiile sale întreprinse pe o perioadă de 30 ani şi publicate în diverse reviste de specialitate din întreaga lume au demonstrat proprietăţile antitumorale ale sfeclei roşii, acestea fiind mai puternice atunci când leguma este consumată sub formă de suc sau crudă, în salate.

Sucul de sfeclă roşie scade tensiunea

Sucul de sfeclă roşie are efecte uimitoare nu doar în cazul bolii canceroase, ci şi în reducerea hipertensiunii arteriale şi în scăderea riscului de boli cardiovasculare, potrivit unui studiu recent publicat de Asociaţia Americană a Inimii. Efectele benefice în astfel de afecţiuni au fost demonstrate şi de un grup de cercetători de la Institutul de Cercetare William Harvey de la Londra. Ei au constatat că persoanele care consumă 250 ml de suc din sfeclă roşie au tensiunea arterială mai scăzută în primele 24 de ore. Oamenii de ştiinţă spun că substanţa responsabilă pentru scăderea tensiunii o reprezintă nitraţii şi că efectele cele mai pronunţate sunt la bărbaţi, deoarece organismul acestora procesează mai uşor nitratul din surse naturale.

Nitraţii ajută creierul

De asemenea, nitraţii din sfecla de roşie sunt responsabili pentru menţinerea sănătăţii creierului, aşa cum arată studii recente efectuate de Universitatea Wake Forest din SUA. Potrivit cercetătorilor consumul de sfeclă roşie contribuie la menţinerea sănătăţii creierului prin stimularea fluxului sanguin. Odată cu înaintarea în vârstă, unele zone ale creierului primesc mai puţin sânge, demenţa şi tulburări ale memoriei fiind boli asociate cu această irigare redusă. Alte legume care conţin cantităţi importante de nitraţi sunt ţelina, varza, spanacul şi salata verde.

Sfecla, bună pentru detoxifierea ficatului

Sfecla roşie este excelentă şi în boli ale ficatului, contribuind la detoxifierea acestuia şi la eliminarea pe cale naturală a grăsimilor acumulate la nivelul acestui organ. Sucul de sfeclă roşie protejează celulele hepatice, ajută la regenerarea lor şi previne evoluţia hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancer hepatic.

Atenţie!

Consumul excesiv de sfeclă roşie poate cauza paralizie temporară a corzilor vocale, dar şi tulburări digestive (greaţă, vărsături), hipocalcemie, hipotiroidism, hipovitaminoză A. În cazul diabeticilor este recomandat ca aceştia să consulte medicul specialist înainte de a consuma această legumă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru persoanele care suferă de afecţiuni ale rinichilor sau ale vezicii biliare.

Cele mai citite

Tottenham pierde din nou! 1-2 cu Newcastle. Londonezii ajung la trei înfrângeri în patru etape

Radu Drăgușin a fost schimbat la pauză, iar criza continuă pentru echipa lui Ange Postecoglou. Newcastle își consolidează locul 5 în clasament Tottenham a suferit o...

Republica Moldova își reduce consumul energetic datorită cetățenilor, dar majorează tarifele la energie

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a declarat că Republica Moldova a reușit să reducă semnificativ consumul de energie, ajungând sub graficul...

Transnistria e în beznă după oprirea gazului rusesc

Regiunea separatistă pro-rusă Transnistria a anunţat sâmbătă noi întreruperi în furnizarea energiei electrice pentru populaţie, după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă