În anii 1980, robotul de bucătărie a devenit unul dintre cele mai populare aparate de bucătărie din toate timpurile, fiind aclamat ca fiind instrumentul de bucătărie suprem care va înlocui mixerele, amestecătoarele, cuțitele și tocătoarele. Cu toate acestea, mulți bucătari casnici au fost copleșiți de motoarele puternice ale acestor aparate, de accesoriile necunoscute și de lamele ascuțite ca briciul, iar roboții de bucătărie au fost împinși în fundul dulapului pentru a aduna praful.
Roboții de bucătărie sunt, într-adevăr, aparate uimitoare, dacă știți cum să le folosiți. Ei pot economisi de fapt sute de ore pe an petrecute la felierea, tăierea, tăierea în cubulețe, tocarea, mărunțirea, amestecarea, prepararea piureului și frământarea cu ajutorul uneltelor manuale sau al altor aparate mici de bucătărie.
Indiferent dacă aveți deja un robot de bucătărie sau vă gândiți să vă cumpărați unul de Black Friday de la eMAG, aceste sfaturi vă vor oferi mai mult timp pentru a vă crea colecții de rețete online și pentru a face gătitul și coacerea mai ușoară și mai plăcută.
Accesorii
Majoritatea tipurilor de robot de bucătărie vin cu unul sau două discuri de mărunțit, un disc de feliat, o lamă metalică și o lamă de plastic pentru aluat. Discurile de mărunțire și de feliere se așează în poziție verticală din partea de jos a bolului de lucru, cu lamelele lângă capac, iar lamelele se atașează la partea de jos a bolului. Capacul are, de obicei, un tub de alimentare în care introduceți alimentele pentru discurile de mărunțire și de feliere sau prin care introduceți alimentele pentru a fi prelucrate de lamele de jos. Folosiți lama de metal pentru a toca și face piureuri de alimente, iar pe cea de plastic pentru a amesteca și frământa aluatul. Toate aceste accesorii fac ca prepararea alimentelor să fie mai rapidă și asigură consistența mărunțirilor, feliilor și bucăților pe care le creează.
Temperatura alimentelor
Alimentele reci funcționează cel mai bine în robotul de bucătărie, deoarece sunt mai tari și mai puțin susceptibile de a se deteriora atunci când sunt procesate. Lamele sunt atât de bine ascuțite încât pulverizează alimentele calde sau moi, în loc să creeze fărâmele sau bucățile dorite. Puneți brânza, carnea, carnea de pasăre dezosată, fructele uscate, nucile și ciocolata în congelator timp de 15 până la 30 de minute, înainte de a le mărunți sau tăia. Același lucru este valabil și pentru alimentele care sunt introduse prin tubul de alimentare pentru a fi tocate de lama de tăiere inferioară.
Putere și intensitate
Motoarele robotului de bucătărie sunt mult mai puternice decât cele ale blenderelor sau ale mixerelor manuale. Atunci când tocați alimentele plasate direct în bolul de lucru deasupra lamei metalice, acționați motorul prin impulsuri de pornire și oprire până când se obține consistența dorită. Pornirea aparatului și lăsarea acestuia să proceseze continuu pulverizează, mai degrabă decât toacă, ingredientele. Goliți bolul înainte de a adăuga mai multe alimente, pentru a asigura consistența.
Fărâmițarea brânzei parțial congelate este incredibil de ușoară și rapidă cu un robot de bucătărie. Fixați discul de mărunțire pe butonul central, blocați capacul în poziție și puneți o bucată de brânză puțin mai mică decât deschiderea în tubul de alimente. Așezați pistonul deasupra brânzei și împingeți în jos cu o presiune constantă și uniformă atunci când activați motorul.
Pentru a felia fructe și legume crude sau carne și păsări de curte crude sau fierte, parțial congelate, introduceți lama de feliere urmând aceeași procedură și stivuiți alimentele în jgheab, deasupra lamei. Legumele mai mici, cum ar fi morcovii, pot fi aliniate unul lângă altul în jgheab, pentru a crea rondele tăiate uniform.
Este important să stivuiți bine alimentele în jgheabul de alimentare, cu puțin spațiu de manevră, pentru ca acestea să nu se deplaseze în timp ce lovesc lama și să taie forme și dimensiuni ciudate. Goliți periodic bolul de alimente pentru a preveni compactarea. Pentru a rade brânza tare, cum ar fi parmezan sau romano, pentru a toca nuci sau pentru a toca usturoi, introduceți lama metalică pe fundul bolului de lucru. Porniți aparatul și aruncați bucățile de brânză, nucile sau cățeii de usturoi prin tubul pentru alimente cu lama angajată. Acest lucru previne ca alimentele să se depună sub lamă și produce rezultate rase sau tocate uniform.