De cele mai multe ori, familiile copiilor care dau examenul de Bacalaureat fac greşeli de comportament, care amplifică stresul elevilor şi le scad şansele de reuşită. Psihologul Alina Zevedei a explicat, pentru cititorii României libere, care sunt cele cinci reguli pe care ar trebui să le respecte părinţii, ca să îşi ajute copiii să treacă cu bine de examenul maturităţii.
Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a afla care sunt cele cinci reguli de aur pe care trebuie să le respecte părinţii în comportamentul faţă de copiii lor, în perioada examenului de Bacalaureat.
Citeşte şi: SCANDAL. Cum au scăpat liceenii din Belgia de o probă la Bac
Rolul părinţilor este să îşi susţină copiii în timpul Bacalaureatului, nu să îi crească stresul. Astfel, părinţii trebuie să fie atenţi la comportamentul şi simptomele elevilor şi să ceară ajutor, dacă este cazul, potrivit specialistei.
De asemenea, Alina Zevedei a explicat că adolescenţii reacţionează diferit la presiunea examenelor. Dacă unii se adaptează uşor, alţii pot deveni iritabili, negativişti sau deprimaţi, îşi pot pierde pofta de mâncare şi pot avea dureri de cap sau stomac.
Citeşte şi: REPORTAJ din prima zi de BAC în Capitală. Băutură înainte şi după examenul maturităţii
„Îndemnaţi copilul să vorbească despre temerile lui, împărtăşiţi din propriile experienţe şi ajutaţi-l să adopte o perspectivă sănătoasă asupra examenelor: o notă mică nu este un capăt de ţară, examenele se pot da de mai multe ori, nu reprezintă decât o evaluare a ceea ce a învăţat până acum şi nicidecum o situaţie de viaţă şi de moarte”, a recomandat psihologul Alina Zevedei.
În plus, specialista a spus că cititul materiei de examen pe ultima sută de metri poate fi dăunător, pentru că, astfel, elevii îşi vor aminti cel mai bine doar informaţiile pe care le-au revăzut cu o seară înainte.