-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialSfatul nutriționistului: Ce înseamnă alimentația corectă în timpul POSTULUI

Sfatul nutriționistului: Ce înseamnă alimentația corectă în timpul POSTULUI

Cel mai lung post al anului, Postul Paștelui, durează șapte săptămâni. În această perioadă, credincioșii exclud din alimentație produsele din carne, ouă, lapte și renunță la băuturile alcoolice. Medicul primar specialist în diabet zaharat, boli de nutriție și metabolism, doctorul Eduard Adamescu, explică pentru cititorii România Liberă care sunt cele mai frecvente greșeli de alimentație în timpul postului și care sunt riscurile de sănătate la care se expun românii care fac aceste greșeli.

Pregătirea pentru post

Nutriționistul spune că oamenii sănătoși nu au nevoie de o pregătire specială pentru a intra în post.

„Persoanele adulte sănătoase nu au nevoie de o pregătire specială, poate doar o trecere treptată, o săptămână fără preparate din carne, dar cu lactate și ouă”, explică doctorul.

Însă, medicul spune că bolnavii de diabet zaharat, persoanele cu boli cronice grave și cele care suferă de infecții au nevoie de sfatul medicului înainte de post, pentru că eliminarea alimentelor din carne, ouă sau lapte le-ar putea agrava starea de sănătate.

Alimente recomandate în post

Alimentația recomandată de medic în perioada postului trebuie să cuprindă legume și fructe proaspete, surse de proteine vegetale, precum fasole, soia, mazăre, ciuperci și brânză tofu.

De asemenea, pot fi consumate cereale, cartofi și varză, dar în cantități moderate. Dezlegările la pește sau la alte alimente trebuie respectate de fiecare dată.

„Cantitățile trebuie adaptate la necesarul caloric al fiecărui individ, este necesară cumpătarea, acesta este și sensul spiritual al postului. Fiecare trebuie să-și urmărească curba ponderală, pentru a nu se modifica drastic greutatea”, explică medicul.

Riscurile alimentației în post

Specialistul arată un consum excesiv de produse de soia în perioada postului poate pune în pericol starea de sănătate.

„Cea mai frecventă greșeală este reducerea drastică a aportului de proteine, care poate fragiliza organismul. Aportul exagerat de glucide poate duce la creșterea greutății, iar consumul exagerat de derivate din soia ambalate duce la un aport crescut de aditivi alimentari de calitate îndoielnică”, spune medicul.

Mai mult, nutriționistul crede că acumularea unor kilograme, cauzată de perioada de post duce la agravarea bolilor metabolice, la creșterea riscului cardiovascular sau la probleme articulare.

Doctorul spune că proteinele animale au roluri complexe în organism, iar eliminarea drastică a acestora din alimentație, fără înlocuirea cu proteine vegetale de calitate, poate duce la scăderea imunității.

De asemenea, lipsa proteinelor animale poate duce la anemie, prin scăderea aportului de fier, dar și la agravarea unor boli preexistente.

În plus, doctorul a spus că nu este indicat postul pentru copii sau adolescenți, pentru că lipsa celor trei categorii de alimente duce la încetinirea dezvoltării lor.

Necesitatea suplimentelor alimentare

Cu toate acestea, doctorul crede că pentru adulții sănătoși nu sunt necesare suplimentele alimentare pentru a compensa lipsa laptelui, a cărnii și a ouălor din alimentație.

„Un organism sănătos poate compensa din rezerve proprii aceste provocări alimentare. Însă, pentru cei cu probleme de sănătate, este nevoie de discuția cu medicul. Cei cu anemie pot avea nevoie de suplimente cu fier, alții de suplimente vitaminice, în special liposolubile, calciu etc.”, explică Eduard Adamescu.

Ieșirea din post

Nutriționistul recomandă ca trecerea de la perioada de post la alimentația normală să se facă treptat, fără exagerări în privința cantităților de mâncare și a cantităților de alcool.

„Cel mai frecvent ajung la camera de gardă a spitalelor cei care încearcă să compenseze într-o zi de sărbătoare săptămânile de post anterioare. Mesele trebuie sa fie variate, dar reduse cantitativ, fără mari cantități de alcool. Nu trebuie să lipsească fructele și salatele de lângă preparatele tradiționale”, spune doctorul.

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Cel mai mare operator nuclear din lume, pregătit să revoluționeze piața energetică românească

EDF Trading intră pe piața de energie din România, înainte de liberalizarea din 2025 Divizia de trading a gigantului francez de stat Électricité de France,...

România, printre ultimele țări din lume la finanțarea educației: Alocare mai mică decât Uganda și Paraguay

Guvernul României a alocat în 2023 doar 3,3% din PIB pentru educație, conform unui raport UNESCO România se află pe locul 123 din 171 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă