Auzim tot mai mult în jurul nostru că stilul de viață ne influențează sănătatea și starea de bine. Mâncarea, fiind o componentă principală a acestuia, capătă tot mai multă importanță și atenție. Trecând de aspectele foarte specifice, datorate diverselor afecțiuni, cu indicații stricte prescrise de medici, cu toții ar trebui să respectăm anumite reguli în ceea ce privește dieta de zi cu zi.
Include în masa ta o proporție însemnată de legume și fructe crude
Încearcă să respecți timpii de preparare ai acestora, nu le ține pe foc prea mult timp și asezonează-le pentru gust cu diverse condimente, plante aromatice, puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie. Ferește-te de dressing-urile cu maioneză sau de sosurile grele cu făină. Încearcă să cumperi legume din piață, de sezon, pentru a nu fi nevoit să adaugi Delicat sau alți potențiatori de gust.
Dacă nu îți place textura lor după gătit, fierbe-le preț de 3-4 minute și apoi scufundă-le rapid în apă cu gheață. Poți proceda astfel cu broccoli, conopidă, păstăi de fasole verde, morcov, țelină, rădăcină de pătrunjel și dovlecei.
Câteva dressing-uri bune pentru legume includ iaurtul cu mărar și usturoi, vinegreta din ulei de măsline și lămâie împreună cu oregano, busuioc, cimbru, rozmarin și piper proaspăt măcinat sau un ulei aromatizat, cum ar fi cel de nuci.
Restricționează brânzeturile grase
Știm că gustul stă în procentajul de grăsime, dar poți alege brânzeturi cu un conținut mediu de grăsime – de pildă, iaurtul cu 2-3,5% grăsime, și nu cel cu 10%; în ciorbe poți să adaugi borș sau lămâie pentru gust, nu smântână sau gălbenuș de ou; brânza pentru micul dejun poate fi urdă, caș, ricotta sau telemea proaspătă, nu cașcaval sau brânză topită.
În salate poți înlocui brânza albastră cu dressing de iaurt și usturoi făcut în casă sau cu o linguriță de parmezan ras. Întotdeauna în salate putem rade brânza pe deasupra, și nu să o tăiem cuburi, pentru că vizual ne săturăm cu cantități mai mici. Sandvișurile se pot face și cu o pastă din urdă, iaurt, verdețuri în loc de creme grase de brânză din comerț.
Gătește carnea simplu
Cred că suntem cu toții conștienți că variantele de carne grasă (cu grăsime vizibilă) sunt nesănătoase și încercăm să le evităm pe cât posibil. Dacă alegi să consumi carne de pasăre (pui, curcan), nu o găti adăugând făină sau smântână. Nu faci nicio economie de grăsime, doar te amăgești că mănânci de dietă. Nici combinația de carne slabă de pui și brânză grasă în salate nu este tocmai potrivită. Deci alege carnea de pasăre, întrucât este mai slabă (înlătură pielița după gătit) și în orice caz nu o găti pane.
Redu cantitatea de carne roșie la maximum o porție pe săptămână, dimensiune cam cât o palmă subțire, după gătit. Variantele la abur, fierte, la cuptor la foc moderat sunt cele mai sănătoase în privința compușilor nesănătoși ce se pot dezvolta în timpul coacerii la temperaturi înalte sau pe flacără directă.
Redu cantitatea de făinoase
Făinoasele rămân produse calorice, aproape orice combinație am folosi noi. Cam tot ce are făină albă sau integrală este un produs caloric. Indiferent dacă încercăm să îmbunătățim proprietățile adăugând nuci și semințe prețioase sau condimente. Caloriile nu dispar. Consumul mare de produse făinoase (covrigei, pâine, chifle, cornuri, croissante, napolitane, biscuiți etc.) favorizează creșterea procentului de grăsime în organism, în principal al grăsimii viscerale (din jurul organelor – n.n.), ceea ce ne expune unor riscuri însemnate de sănătate pe termen lung. Dacă pe vremuri bunicii noștri mai adăugau o felie de pâine pentru a se sătura, căci resursele erau reduse, acum noi, care trăim în belșug, nu mai putem avea această scuză.
Citește eticheta produselor pe care le cumperi
Fă-ți un obicei din a cumpăra legumele și fructele din surse cât mai curate. În ziua de azi, să mănânci natural, cu cât mai puțini conservanți, a devenit o provocare însemnată. Faptul că avem de unde alege atunci când mergem la cumpărături ar trebui folosit în avantajul nostru. Foarte multe persoane nu se uită pe etichetă pentru că presupun că nu au cunoștințele necesare de specialitate. Câteodată este important doar să-ți arunci ochii și să vezi că produsul pe care vrei să-l cumperi cuprinde vreo 20 de ingrediente, deși în aparență este unul simplu. La începutul listei de ingrediente ar trebui să existe materiile prime firești acelui produs (ficat și carne, de exemplu, dacă vorbim de un pateu, și nu apă sau uleiuri); apoi ne gândim dacă restul ingredientelor au ce căuta în acea compoziție sau nu. În afara câtorva conservanți, modul de gătit industrial nu ar trebui să fie total opus celui tradițional.
Reduceți consumul de alcool și renunțați la fumat
Alcoolul și țigările sunt pe primele locuri în lista factorilor care cauzează boli grave, adesea incurabile. Este excelent să avem grijă de ceea ce punem în farfurie, dar trebuie să ne gândim puțin mai mult când vine vorba despre tradiționalul pahar ce însoțește masa de prânz (uneori și de seară) și desertul de după masă (adesea o țigară pentru că nu conține calorii, nu-i așa?).
Aproape tot binele adus de alimentația atentă – cumpănită cu grijă și nu de multe ori cu eforturi financiare – este spulberat de acești doi factori foarte nocivi sănătății. Lăsați pe săptămână două-trei zile în care să nu beți alcool deloc (nici din cel natural, făcut în casă), iar la petreceri și diverse ocazii încercați să vă limitați la unul-două pahare, eventual mai mici.
Hidratați-vă suficient
Fă-ți un obicei din a avea mereu la îndemână o sticlă de 750 ml sau 1 l de apă plată (ceaiuri sau limonadă neîndulcită). Alege apa simplă, clar nu băuturi carbogazoase colorate atrăgător în ambalaje de tot soiul. Apa trebuie să rămână așa cum am învățat-o cu toții în școală, fără arome și fără calorii, întrucât suntem marea majoritate oameni semisedentari, care se mișcă tot mai puțin și se bucură de confort. Nu ne permitem ca și băuturile să aibă calorii.
Aveți grijă de cele 7-8 ore de somn pe zi
Știu că îndeplinim fiecare roluri multiple și avem foarte multe lucruri de făcut zi de zi. Totuși, poate ar trebui să renunțăm câteodată la timpul social petrecut în companii mai mult sau mai puțin plăcute sau pe rețelele de socializare pentru a ne putea reface pentru a doua zi.
În cele din urmă, vă sfătuiesc pe fiecare să vă faceți un stil propriu de mâncat sănătos și să vă țineți de el. Alegeți-vă alimentele sănătoase care vă plac și nu mâncați forțat. Mâncarea trebuie să rămână o bucurie pentru noi toți și faptul că mâncăm diferit face parte din personalitatea fiecăruia. Și ce poate fi o bucurie mai mare decât să învățăm unul de la altul, din unicitatea fiecăruia? Gânduri bune să aveți!