-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialSfatul nutriționistului. Cum evitați balonarea

Sfatul nutriționistului. Cum evitați balonarea

Un disconfort abdominal serios îți poate transforma într-o secundă o zi însorită într-una dezastruoasă. Am strâns câteva idei pentru a-i ajuta pe cei veșnic balonați.

Cea mai vizibilă și rapidă formă a faptului că nu mâncăm corect este că ne simțim balonați. Bine, asta poate să apară și accidental dacă, să spunem, mâncăm „mai altfel“ decât de obicei. Sunt însă persoane care orice ar mânca și oricât de zen ar fi sunt balonate. Iată câteva sfaturi pentru a evita neplăcerile.

Orice ai mânca, nu mânca mult.  Balonarea poate fi o consecință a simplului fapt că te-ai îndopat prea tare. Înainte să dai vina pe nu știu ce alimente și intoleranțe, întreabă-te cât ai mâncat în plus după ce erai deja sătul/ă.

Nu combina prea mult mâncarea de la o singură masă. Știu că acum felurile de mâncare, cel puțin cele din restaurante, sunt adevărate opere de artă. Dacă n-au 10 ingrediente, atunci sunt chiar plicticoase – se spune. Ne place să știm că într-o salată, de exemplu, găsim toate lucrurile de care avem nevoie pe ziua respectivă… ne place să fie carne sau pește, brânză, semințe, legume crude cât mai multe și frunze cât cuprinde, nici ceva fructe exotice n-ar strica, neapărat un ingredient de care n-am auzit și tot așa, poate ceva acrișor și neapărat ceva dulce-amărui… Ideea este că, pe măsură ce combini toată piramida alimentară într-o farfurie, mâncarea va fermenta mai ușor și mai repede. Este posibil să simți deja disconfortul înainte de a pune furculița jos. Încearcă, așadar, să mănânci alimentele la timpul lor și nu toate o dată.

Mestecă mâncarea îndelung. Știți că am mai vorbit despre beneficiile mestecatului asupra digestiei. Alimentele se descompun în intestine mai ușor (stau mai puțin timp acolo și n-au timp să fermenteze) odată ce au trecut de procesul mecanic al mestecatului și au fost impregnate cu saliva și cu enzimele aferente. În plus, atunci când mesteci mai mult fiecare dumicat sunt șanse mult mai mari să mănânci mai puțin decât cei care înfulecă tot rapid.

Nu exagera cu fructele. Încearcă să le mănânci pe un stomac cât mai gol – nu neapărat înaintea micului dejun; nu combina mai mult de două fructe la o masă și nu uita să le decojești – se vor digera mai ușor în acest fel. Pentru o abordare mai prietenoasă poți alege să mănânci fructe coapte sau fierte ușor.

Nu mânca prea multe crudități. Da, oricât de paradoxal ar părea, o bucată de carne sau pește nu are cum să te baloneze mai mult decât un castron mare de frunze și legume crude. Este recomandabil să decojești castraveții, întrucât coaja lor se digeră greu, și să toci bine codițele de salată, de exemplu la ruccola și pătrunjel, sau să le ocolești de tot.

Observă-ți reacția organismului atunci când consumi lactate, în special lapte dulce și brânză proaspătă sau multe produse din grâu. Mănâncă-le prioritar în zile diferite pentru a-ți putea da seama care dintre cele două este de vină pentru balonare, dacă este cazul. Întărește-ți convingerile prin teste de sânge edificatoare și nu te baza întotdeauna pe intuiție.

Limitează consumul de grăsimi. Orice grăsime adăugată unui bol de mâncare întârzie digestia cu 2-3 ore – în funcție de consistența grăsimii și de cantitatea ei. Pe măsură ce alimentele parcurg un drum tot mai lung din cavitatea bucală până la eliminare, ele sunt devorate de bacteriile rele din colon (putrescina și cadaverina), care contribuie la balonare.

Zahărul, inclusiv cel în forme naturale, contribuie la balonare pentru că ajută la fermentație. Dacă ai probleme de acest gen, încearcă să reduci sau să elimini acest produs din alimen-tație.

O dietă cu un conținut ridicat de fibre nu este favorabilă celor care se balonează ușor. Alimente precum tărâțele de grâu pot înrăutăți simptomele, la fel și suplimentele de fibre neînsoțite de aport hidric corespunzător. Nu aduceți schimbări majore -alimentației înainte de a cere un sfat unei persoane avizate.

Limitează consumul de cafea și orice conține cafeină și alcool. Acestea stimulează suplimentar un sistem digestiv deja prea reactiv.

Nu mânca sărat. Nu adăuga sare în exces și nu consuma produse care conțin multă sare. De asemenea, încearcă să nu mesteci guma prea mult, să nu vorbești când mănânci și să nu sorbi băuturile cu paiul, căci vei limita ingestia de aer.

Fă mișcare după masă. Chiar dacă asta înseamnă să te plimbi jumătate de oră, pentru a elimina din timp gazele acumulate. Conceptul cu care am crescut, potrivit căruia după masă este bine să ne culcăm, a fost demult demontat.

Ține un jurnal de dietă. Îndată ce te hotărăști să faci în sfârșit ceva cu starea asta care îți dă atâtea bătăi de cap, notează zi de zi, cât mai exact, ce ai mâncat și ai băut în ziua respectivă și cum te-ai simțit – balonat ușor, balonat serios sau nebalonat. La sfârșitul a două săptămâni ar trebui să fi învățat ceva despre tine.

Dacă nimic din toate acestea nu te ajută, mergi și consultă un specialist pentru a face investigații medicale specifice. Nu aplica măsuri drastice meniului tău, căci e posibil să duci lucrurile la extrem și să strici și mai mult un echilibru și așa precar.  

Cele mai citite

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

Chiriile exorbitante plătite de statul român

Ministerul Fondurilor Europene achită 2,4 milioane de euro anual, pentru sediul său din nordul Capitalei Fostul ministru al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă