» Liderii tarilor din G8 – grupul statelor puternic industrializate plus Rusia – s-au reunit incepand de ieri in Italia pentru un summit ce se va concentra pe redresarea economiei mondiale si lupta impotriva schimbarilor climatice. Intalnirea are loc in Aquila, orasul italian devastat pe 6 aprilie de un cutremur puternic, soldat cu aproape 300 de morti.
Criza economica, cea mai grava de dupa cel de-al doilea razboi mondial, care a dus la adoptarea unor planuri ample de relansare economica, este unul dintre subiectele principale ale reuniunii. Potrivit premierului italian, Silvio Berlusconi, summitul urmeaza sa transmita un mesaj de "restabilire a increderii", care foarte probabil va pune accentul pe semnele de redresare inregistrate in economiile celor sapte state puternic industrializate.
O alta tema importanta a summitului este incalzirea globala. Confruntati cu recentele previziuni alarmante ale oamenilor de stiinta, liderii G8, ale caror state emit 40% din gazele cu efect de sera, urmeaza sa ajunga la un obiectiv comun de a limita cresterea temperaturii globale la maximum doua grade Celsius in plus fata de nivelurile preindustriale. Discutiile privind climatul vor fi extinse si la nivelul Australiei, Indoneziei, Coreii de Sud si al grupului G5, format din cinci economii emergente – Africa de Sud, Brazilia, China, India si Mexic. Angajamentele din acest domeniu luate la intalnirea G8 vor servi drept baza pentru conferinta mondiala pe tema schimbarii climatice globale, care va fi organizata in toamna la Copenhaga sub egida Natiunilor Unite.
In contextul in care numarul cererilor de ajutor ale statelor sarace creste pe fondul crizei, iar numarul persoanelor care sufera de foamete a ajuns la un miliard, Berlusconi a precizat ca G8 trebuie sa fie "aproape" de aceste tari. Potrivit Financial Times, liderii G8 urmeaza sa aloce 12 miliarde dolari pentru dezvoltarea agriculturii mondiale in urmatorii trei ani.
Alte subiecte importante dezbatute in timpul summitului vor fi criza din Iran, care a izbucnit dupa victoria contestata la alegeri a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, programul nuclear al republicii islamice si testele balistice ale Coreii de Nord.
In pofida locatiei oarecum neobisnuite, Summitul de la Aquila se desfasoara in conditii maxime de securitate. Roma, Aquila si baza militara cu o suprafata de 48 hectare unde se intalnesc sefii de stat si de guvern sunt pazite de 15.000 politisti, elicoptere, avioane de vanatoare si trupe de elita ale armatei italiene.
» Intr-un articol publicat in ajunul reuniunii G8 in Wall Street Journal, Gordon Brown si Nicolas Sarkozy au cerut reglementarea pretului petrolului la nivel global.