-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialSfântul Patrick, apostolul Irlandei, sărbătorit la Bucureşti

Sfântul Patrick, apostolul Irlandei, sărbătorit la Bucureşti

Aşa se face că, oriunde există irlandezi pe această planetă, în ziua de Sfântul Patrick (numită în irlandeză Lá Fhéile Pádrai) aceştia se îmbracă frumos în verde, culoarea tradiţională, şi (se) sărbătoresc cu parade vesele, animate de muzică populară, de dansuri săltăreţe şi stropite din belşug cu bere. Avem şi noi, românii, irlandezii noştri de care suntem foarte mândri pentru că, deşi nu mulţi la număr, ei sunt foarte activi şi pe deplin implicaţi în viaţa de zi cu zi a ţării noastre. Unul dintre aceştia este Peter Hurley, creatorul festivalului „Drumul lung spre Cimitirul Vesel“, prin care a înfrăţit Maramureşul cu Irlanda. Peter ne-a vizitat de curând la redacţie însoţit de spiriduşul Patrick.

O serie de evenimente sunt dedicate în acest weekend marii sărbători irlandeze. Anul acesta pentru prima dată Bucureştiul va intra în rândul oraşelor care organizează Parada Sfântului Patrick, ce va avea loc duminică, Începând cu ora 15.30, zece care alegorice decorate festiv în stil irlandez vor porni din Piaţa George Enescu, vor străbate Calea Victoriei şi se vor opri apoi în Centrul Vechi al Bucureştiului. Carele vor defila pe acordurile săltăreţe ale unor cimpoieri români adunaţi din toate colţurile ţării de Grigore Leşe, cimpoieri ce vor interpreta cântece tradiţionale irlandeze. Pe aceste ritmuri vesele îşi vor arăta măiestria mai mulţi dansatori pe muzică tradiţională irlandeză. Bucureştenii care vor să se alăture paradei sunt rugaţi să se îmbrace în verde.

Dar evenimentele dedicate marii sărbători încep de vineri, cu un spectacol de gală ce va avea loc la Hotelul J.W. Marriott, unde artişti români şi irlandezi îşi vor da mâna într-un concert de zile mari. Peste 300 de invitaţi vor participa la Balul de Gală dedicat Sfântului Patrick. Aceştia se vor delecta cu specialităţi culinare specific irlandeze, în timp ce îi vor urmări pe binecunoscutul cântăreţ de muzică folk Ducu Bertzi, celebra soprană Felicia Filip, formaţia de muzică tradiţională irlandeză Córas, talentata solistă în plină ascensiune Aoife Dermody şi Hayden Dean’s Big Band, care vor susţine un recital memorabil de muzică românească şi irlandeză. Şi pentru că o petrecere nu este completă fără dans, trupa de dans tradiţional irlandez The Irish Way va susţine un spectacol de zile mari.

Sâmbătă, la ArCuB, la ora 19.00, are loc o Gală de muzică şi dans tradiţional irlandez la care vor susţine recitaluri muzicienii irlandezi Córas şi Aoife Dermody. La acest spectacol vor participa peste 40 de dansatori pe muzică irlandeză, majoritatea fiind instruiţi de prestigioasa antrenoare de dansuri irlandeze Anne-Marie Cunningham.

Duminică, după marea paradă, începând cu ora 17.00, bucureştenii sunt invitaţi la un concert în aer liber ce va avea loc în Centrul Vechi al Bucureştiului, la intersecţia străzilor Lipscani şi Carada. Vor împărţi scena renumiţi cântăreţi irlandezi şi români, precum Córas, Vyvienne Long, Aoife Dermody, U2 Zen Garden, Antonia, Vunk, The Dada, Mojo Band, Blackbeers şi DJ Kormak. Spectacolul va fi animat de o reprezentaţie remarcabilă de dans tradiţional irlandez a trupei The Irish Way. Seara se va încheia cu un spectaculos joc de lumini ce va însufleţi străzile centrului istoric. Pe 18 martie, Vyvienne Long, una dintre cele mai apreciate tinere violonceliste din Irlanda, va susţine un concert original împreună cu Romanian String Quartet, în cadrul Bisericii Anglicane, începând cu ora 19.00.Cvartetul Adagio este compus din patru tinere absolvente ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, care se remarcă prin eleganţă, prestanţă şi virtuozitate. Profesionalismul şi prezenţa scenică deosebită au fost apreciate de publicul prezent la numeroasele recitaluri şi evenimente dedicate muzicii clasice. Vioara I – Cristina Bădăruţă, vioara a II-a – Monica Băran, violă – Cristina Bucur, Violoncel – violeta Gabriela Petre. Percuţionistul Bogdan Pop a absolvit Academia de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Solist la maribafon şi vibrafon şi instrumentist în diferite orchestre şi formaţii muzicale, Bogdan Pop abordează cu succes diverse genuri muzicale, de la clasic la jazz, rock, funk sau house.

Pe 19 martie, începând cu ora 19.00, bucureştenii sunt invitaţi să se lase încântaţi de acordurile muzicii clasice şi de vocile remarcabile ale sopranei irlandeze Patricia Brady şi talentului tenor Florin Ormişan într-un concert ce va avea loc la Cercul Militar.

Cele mai citite

PNRR, investiții de 900 de milioane de euro

Proiectele vizează, în primul rând, gospodăriile vulnerabile energetic, dar și populația generală care va beneficia de sprijin pentru instalarea echipamentelor eficiente energetic Listele publicate de...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Chiriile exorbitante plătite de statul român

Ministerul Fondurilor Europene achită 2,4 milioane de euro anual, pentru sediul său din nordul Capitalei Fostul ministru al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă