Părintele Ilie Costescu ne povesteşte că tot ce este acum la „Sfântul Ilie” a fost realizat prin donaţii. „Am făcut totul din ce am reuşit să strângem de la credincioşi. Nu am primit altceva. Am făcut capela mortuară să ajutăm oamenii de aici. Am creat sala de mese ca atunci când oamenii fac parastase şi pomeni să gătească şi câteva porţii în plus şi pentru cei înfometaţi care nu îşi pot permite.”
Biserica beneficiază de un pangar modernizat, un agheasmatar, de o capelă mortuară, prevăzută cu o ladă frigorifică, de un sistem de încălzire eco, care se bazează pe două puţuri săpate la 60 de metri, unde este o temperatură de 6 grade Celsius, temperatură care este preluată de pompă şi prin intermediul căreia pardoseala bisericii este încălzită. De asemenea, artistul Marcel Pavel s-a ocupat de înzestrarea lăcaşului de cult cu clopote acţionate electric, clopote care sunt acţionate în baza unui GPS.
„Biserica noastră este prevăzută cu un demisol unde, din anul 1997, a fost înfiinţat Centrul social-educaţional «Samariteanul milostiv». La centrul social-educaţional «Samariteanul milostiv» există o cantină socială unde oamenii sărmani primesc o masă caldă, iar de sărbători se împart pachete pentru familiile nevoiaşe ale comunităţii. Şase profesori oferă în mod gratuit meditaţii la diferite discipline copiilor care au situaţii financiare precare şi care sunt dornici să înveţe. Problema este că numărul copiilor interesaţi să primească meditaţii gratuit a scăzut aproape la jumătate, undeva peste treizeci de copii în ultimul an.
Parohia acordă asistenţă spirituală unui orfelinat privat, iar bătrânii singuri şi neputincioşi sunt vizitaţi periodic de preoţi şi de tinerii comunităţii. Tot periodic, corul parohiei şi restul credincioşilor vizitează căminele de bătrâni şi de copii din zonă, centrele de adăpost pentru persoanele marginalizate, ducând pachete cu alimente, haine şi jucării pentru a alina durerea sufletească a celor părăsiţi”, a precizat George Sahoţeanu, coordonatorul programelor catehetice ale parohiei.
Asistenţă juridică şi medicală gratuită
Centrul „Samariteanul milostiv” mai cuprinde şi alte compartimente, precum cel juridic, administrativ, medical sau catehetic. „Avem un sector juridic în cadrul căruia un notar, un avocat şi un jurist acordă asistenţă gratuită, o dată pe săptămână, oamenilor cu probleme deosebite, care nu-şi pot permite financiar, însă ei aici nu fac notariat sau avocatură, ci au rolul de a-i preveni pe oameni de posibilitatea de a fi înşelaţi sau a-i îndruma către instituţiile abilitate să le rezolve problemele”. Există patru cabinete medicale unde totul este gratuit pentru oamenii cu probleme financiare. „Deocamdată nu avem decât Medicină Internă, Oftalmologie şi Stomatologie. Sperăm să mai deschidem şi alte specializări unde oamenii să vină să se trateze gratuit” ne precizează parohul Ilie Costescu.
Toate aceste lucururi sunt realizate prin buna gestionare a donaţiilor de către epitropii bisericii, preotul fiind doar coordonatorul proiectelor” Aici eu nu pun mâna pe nici un ban decât pentru serviciile religioase. Totul este făcut de epitropi şi casier. Avem un ctitor important, pe Ion Maticiuc.Un om cu un suflet mare care ajută enorm.În momentul când avem nevoie de ceva apelăm la el sau la alţi oameni darnici şi primim lucrul respectiv, nu banii direct.Spre exemplu am avut nevoie de tablă, de pardoseală, de mai multe lucruri extrem de scumpe. Domnul Maticiuc a venit şi le-a montat şi astfel nu există nici un fel de suspiciuni.”