Dragos Seuleanu, fostul presedinte al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR), este anchetat penal de catre procurorii anticoruptie in dosarul privind deplasarile in strainatate si achizitiile de echipamente in perioada 2000-2005. Procurorii l-au anuntat pe Seuleanu ca este invinuit de abuz in serviciu si ca urmeaza sa fie audiat dupa ce isi va angaja un avocat. Sesizarile cu privire la risipirea banilor publici de catre Seuleanu sunt, de fapt, interpelarile din Parlament ale fostei deputate PNL Mona Musca. In acest dosar, s-au mai prezentat vineri la DNA Doru Ionescu, directorul Departamentului de productie editoriala si strategie al SRR, acuzat de abuz in serviciu, precum si Viorel Popescu, fostul director de la Radio Romania Actualitati, care a declarat presei ca este martor in dosar.
O parte din fosta si din actuala conducere a radioului public a fost pusa sub urmarire penala de catre DNA, sub invinuirea de abuz in serviciu. Printre cei sase anchetati se numara si fostul presedinte-director general al Societatii Romane de Radiodifuziune, Dragos Seuleanu, demis in 2005 ca urmare a respingerii raportului de activitate a TVR de catre Parlament. Procurorii sustin ca este vorba de diferite contracte care au prejudiciat radioul public cu multe milioane de euro. Ancheta a fost deschisa pe baza mai multor sesizari depuse de Asociatia " Initiativa profesionala Radio Romania".
Alaturi de Dragos Seuleanu procurorii anticoruptie i-au pus sub urmarire penala, sub aceeasi invinuire, si pe Viorel Popescu, fost director la Radio Romania Actualitati, Mihai Ilie, fost director general adjunct la Radio Romania International, Marius Nisipeanu, fost director al Departamentului Tehnic din SRR, Doru Vasile Ionescu, actual director al Departamentului de Productie Editoriala, si Constantin Puscas, actual director al Departamentului Economic.
Procurorul DNA Petru Narita seful serviciului de combatare a coruptiei, ne-a declarat ca "acuzatia de abuz in serviciu este legata de mai multe contracte aflate acum in atentia DNA, contracte ce aveau valori cuprinse intre cateva sute de mii sau cateva zeci de milioane de euro".
50% din taxa radio, data pe o retehnologizare inexistenta
Contractul de retehnologizare a SRR printr-un sistem informatic integrat a fost incheiat cu firma SC Forte SA, iar valoarea acestuia se ridica la peste 10 milioane de euro cu tot cu dobanzi si TVA. Cerasela Radulescu, presedinta Asociatiei "Initiativa Profesionala Radio Romania", cea care in urma cu un an a depus la DNA o sesizare in legatura cu neregulile din administratia banilor publici din SRR, ne-a declarat ca pentru a putea achita factura catre SC Forte SA, fostul presedinte-director general al SRR Dragos Seuleanu a facut un imprumut la BCR, pe care l-a garantat cu bani publici, respectiv fondurile de salarii, adica 50% din taxa radio. Astfel, SRR are de platit pana in 2009 rate lunare de peste 7 miliarde de lei vechi.
Neregulile nu se opresc aici. Sistemul informatic integrat nu a functionat si nici nu functioneaza. Mai mult, spune Radulescu, "actualul PDG al SRR, Maria Toghina, a incheiat un contract de consultanta cu firma Forte SA si cu o firma IT a lui Catalin Tatomir. Sistemul informatic nu functioneaza, dar este nevoie de consultanta, platita din bani publici, de aproximativ un miliard de lei vechi anual."
Dragos Seuleanu se simte haituit
Dragos Seuleanu sustine ca acest dosar ar fi fost demarat de procurorii anticoruptie la indemnul fostului deputat Mona Musca. El a spus ca Mona Musca l-a "haituit" timp de sapte-opt ani. "Mona Musca continua sa faca victime. Oricum ea e foarte putin credibila public. Ma voi apara. Cred in justitie." Seuleanu a spus ca procurorii il vor chema peste doua saptamani la audieri, urmand ca in aceasta perioada sa-si angajeze un avocat.
Alte doua contracte controversate, amintite de procurorul Petru Narita ca fiind in atentia DNA, sunt cele incheiate cu doua firme americane: Greenberg Traurig si Lincoln Park PR. Sumele sunt la fel de importante, peste 300 de mii de $, asta in conditiile in care cele doua societati s-au ocupat de intermedierea realizarii unor interviuri cu senatori si reprezentanti ai Congresului American. Potrivit insa lui Dragos Seuleanu, procurorii DNA ar fi spus ca nu se poate proba ca firmele au prestat serviciile pentru care au fost angajate. Seuleanu ne-a declarat ca au fost interviuri si materiale prezentate la radio.
Directorul Ionescu bate pana in Canada
Contractele pe multi bani publici nu se opresc aici. In atentia procurorilor se mai afla un contract incheiat de Doru Vasile Ionescu, actual director al Departamentului de Productie Editoriala, cu firma ADISAM Telecom pentru mai bine de 300 de mii de $ pentru "imbunatatirea modului de receptionare" a Radio Romania International in Canada si America de Nord. Asta in conditiile in care SRR beneficia de acelasi serviciu, prestat de TVR International, pentru suma de doar 7.000 de euro.
Contactat de "Romania libera", Doru Vasile Ionescu a spus ca "este o cercetare abia inceputa. Eu nu am ce sa imi reprosez. Imi pare rau, dar nu mai putem vorbi, sunt intr-o sedinta".