Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) a depus, joi, o sesizare la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind faptele savarsite inainte de 1989 de colonelul (r) Gheorghe Enoiu, ofiter al fostei securitati, relateaza Rompres.
Potrivit unui comunicat transmis Rompres de IICCR, in sesizare se face referire la crime impotriva umanitatii savarsite de colonelul Enoiu prin cercetarea abuziva, direct sau prin subordonatii sai, a unui mare numar de persoane in perioada 1950-1989.
IICCR considera ca savarsirea in forma continuata, timp de aproape 40 de ani, a infractiunilor de gravitate deosebita mentionate in sesizarea depusa, avand in vedere si circumstantele agravante, indreptateste si cererea de ridicare a termenului de prescriptie a raspunderii penale.
'Anchetele conduse de Gheorghe Enoiu se desfasurau prin utilizarea celor mai crude si brutale tratamente din repertoriul metodelor de tortura: izolarea si infometarea, bataia la talpi si pe capre, bataia la testicole, bataia cu sacul de nisip, precum si alte metode de tortura specifice perioadei: manejul, cuierul etc', se afirma in comunicatul citat.
De asemenea, Enoiu a fost membru in echipa care l-a anchetat pe Lucretiu Patrascanu, fost lider al Partidului Comunist Roman, si a participat la anchetarea studentilor arestati in urma miscarilor studentesti din 1956.
IICCR solicita, pe langa tragerea la raspundere penala a colonelului Enoiu, si degradarea militara a acestuia.
Elementele de probatoriu ale sesizarii contin numele a 70 de persoane care au avut de suferit in urma relelor tratamente la care au fost supuse si patru interviuri directe, din care rezulta cruzimea deosebita a torturilor aplicate victimelor lui Enoiu.