2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialServiciul militar de intervenţie al MApN, folosit când nu pot interveni elicoptere...

Serviciul militar de intervenţie al MApN, folosit când nu pot interveni elicoptere MAI sau SMURD

Serviciul militar de intervenţie, organizat la nivelul Ministerului Apărării Naţionale şi care a fost numit „SMURD militar” de către Traian Băsescu, va fi folosit pentru intervenţii la cazurile grave unde transportul nu se poate face cu elicoptere SMURD sau ale MAI, potrivit Mediafax.

„La această unitate operativă a MApN apelăm pentru transportul unor pacienţi care nu pot fi transportaţi cu elicoptere ale Ministerului Administraţiei şi Internelor sau SMURD întrucât se află în zone ce nu sunt acoperite de aceste două instituţii. La nivelul MApN s-a organizat Serviciul militar de intervenţie, intitulat de către preşedinte (Traian Băsescu – n.r.) «SMURD militar». Acest serviciu cuprinde medici de urgenţă care acum sunt rezidenţi, asistenţi şi care vor suplimenta personalul SMURD”, a declarat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, luni, la evenimentul de lansare a Sistemului Informatic Unic Integrat al CNAS, la care a fost prezent şi preşedintele Traian Băsescu.

Raed Arafat a spus că pentru aceste intervenţii MApN pune la dispoziţie elicoptere mari de aproximativ şase tone. Aceste elicoptere vor fi folosite pentru transportul unor bolnavi dar fiind mai greoaie nu pot fi utilizate pentru accidente sau evenimente care se produc pe străzi.

„Acest gabarit mare va fi folosit în zonele în care nu există puncte ale MAI sau ale SMURD. Echipajul de pe elicopterele MApN va fi completat de către cel al SMURD”, a adăugat subsecretarul de stat Raed Arafat.

El a precizat că ultima dată când s-a apelat la un elicopter al MApN a fost la transportul de la Timişoara la Cluj al unui bolnav aflat în stare gravă.

„De exemplu în Timişoara şi Bacău nu avem puncte ale MApN sau SMURD. Acolo vor fi folosite elicopterele MAşN. În acest fel vom scurta perioada de intervenţie la caz şi de transport a bolnavului spre cea mai apropiată clinică de urgenţă”, a adăugat subsecretarul de stat.

Potrivit unui ordin al ministrului Apărării, emis în urmă cu aproximativ o lună, avioane şi elicoptere ale Armatei pot fi folosite pentru situaţiile de urgenţă sau pentru transportul unor bolnavi fie în completarea celor existente, fie unde nu există puncte de lucru ale MAI sau ale SMURD.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 9 decembrie, la TVR, că Armata dispune de „elicoptere pe care le va transforma în elicoptere sanitare, în aşa fel încât să nu stea numai gata de război, ci să facă şi un lucru util pe timp de pace, ceea ce duce şi la antrenarea piloţilor”.

Preşedintele a făcut aceste declaraţii în contextul în care a anunţat că anul viitor începe procesul de închidere a spitalelor neperformante.

„Anul acesta s-au transferat spitalele la administraţiile locale. Anul viitor se începe procesul de închidere a spitalelor neperformante, care nu pot asigura asistenţă medicală corespunzătoare. Odată cu acest proces, cadrele medicale, medicii merg în spitalele care rămân deschise, pentru că este un deficit de medici, de asistente medicale”, a spus Băsescu.

Întrebat dacă vor exista de exemplu elicoptere care să poată transporta pacienţii, preşedintele a spus: „Iată discuţia de la coaliţie şi cu MApN-ul. SMURD şi Ministerul de interne au deja acum o capacitate destul de mare. Se vor mai achiziţiona elicoptere care vor fi utilizate pentru acest scop din Facilitatea Schengen. Ne-au mai rămas nişte bani la dispoziţie”.

„Şi de asemenea, Armata dispune de elicoptere pe care le va transforma în elicoptere sanitare, în aşa fel încât să nu stea numai gata de război, ci să facă şi un lucru util pe timp de pace, ceea ce duce şi la antrenarea piloţilor şi la utilizarea unui parc de elicoptere suficient pentru a înlesni intervenţia rapidă legată de bolnavi. Deci armata îş va dezvolta propriul ei zbor”, a explicat preşedintele.

Ministerul Sănătăţii Publice vrea să achiziţioneze prin licitaţie elicoptere multifuncţionale, contractul având o valoare estimată situată între 40,4 milioane lei şi 121,2 milioane lei, fără TVA.

Proiectul prevede cumpărarea a minim două şi maxim şase elicoptere multifuncţionale medicalizate, din gama 2.700 – 3.175 kg, printr-un acord-cadru cu o durată de patru ani.

Finanţarea achiziţiei va fi asigurată din fonduri de la bugetul instituţiei.

Cele mai citite

Rezidențiat 2024: Peste 10.000 de candidați, în cursa pentru un viitor în medicină

Locurile și posturile scoase la concurs vizează specializări esențiale, cu accent pe deficitul de personal din anumite arii Peste 10.000 de absolvenți de medicină, medicină...

Rezidențiat 2024: Peste 10.000 de candidați, în cursa pentru un viitor în medicină

Locurile și posturile scoase la concurs vizează specializări esențiale, cu accent pe deficitul de personal din anumite arii Peste 10.000 de absolvenți de medicină, medicină...

Aplicația ChatGPT pentru Windows, disponibilă acum și pentru utilizatorii versiunii gratuite

Noua aplicație promite o soluție rapidă și accesibilă pentru utilizatorii Windows, facilitând integrarea ChatGPT în activitățile zilnice Aplicația ChatGPT pentru Windows, lansată, inițial, exclusiv pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă