3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialServicii în familie la Consiliul Municipal Bucureşti

Servicii în familie la Consiliul Municipal Bucureşti

Consilierul municipal din Bucureşti (CGMB) Vasile Forăscu este acuzat de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) că a făcut afaceri cu o instituţie din subordinea Consiliului General.

Inspectorii ANI au constatat, în urma verificărilor declaraţiilor de avere ale consilierului general, faptul că Vasile Forăscu (fost consilier PRM, ulterior independent) ar fi încălcat legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor, existând şi indicii referitoare la eventuala comitere a infracţiunii de fals în declaraţii.

Vasile Forăscu a fost consilier general două mandate consecutive, din 2000 până în 2008. Incompatibilitatea rezultă din faptul că pe 24 iulie 2000 Consiliul General al Municipiului Bucureşti, prin Direcţia Generală de Administrare a Fondului Imobiliar, a încheiat un contract de prestări servicii cu SC Cotroceni SA, firmă reprezentată de Vasile Forăscu. La această societate Forăscu ar fi fost administrator din 1994, iar din 1998 chiar asociat.

Reprezentanţii ANI susţin că respectivul contract de prestări servicii ar fi fost reînnoit prin şase acte adiţionale în perioada 2001-2010. Pentru aceste fapte, ANI a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, cu privire la posibila săvârşire de către Forăscu a infracţiunii de fals în declaraţii. Potrivit legislaţiei în vigoare, firmele în care consilierii locali ocupă funcţii de conducere sau sunt asociaţi nu pot încheia contracte cu autorităţile locale sau cu instituţii publice aflate în subordinea acestora. Legea cere respectivilor consilieri să anuleze în 60 de zile contractele încheiate între firmele lor şi autorităţile publice, ceea ce nu s-a întâmplat şi în cazul firmei lui Vasile Forăscu.

Forăscu a uitat să declare şi nişte venituri şi dividende

Consilierul general mai esteProxy-Connection: keep-alive
Cache-Control: max-age=0

cuzat de inspectorii ANI că nu a menţionat în declaraţia de avere depusă pe 4 mai 2005 veniturile obţinute împreună cu familia în anul fiscal 2004, în cuantum de 106.109 lei. Totodată, el a omis să precizeze în declaraţia de avere depusă pe 27 ianuarie 2006 veniturile obţinute împreună cu familia în anul fiscal 2005, în cuantum de 56.795 lei. Forăscu nu a menţionat în nici o declaraţie de avere veniturile din dividende obţinute în perioada 2004-2008, în cuantum total de 1.428.958 lei. Inspectorii ANI susţin că dividendele obţinute în anii 2005 şi 2006 nu au fost declarate nici la Administraţia Finanţelor Publice Sector 5.

Forăscu nu comentează

Contactat telefonic, Vasile Forăscu nu a dorit să comenteze acuzaţiile ANI. Potrivit legislaţiei în vigoare, persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani. Decizia definitivă privind incompatibilitatea aparţine judecătorilor.

Cele mai citite

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...
Ultima oră
Pe aceeași temă