21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecial“Serile Filmului Românesc Timpul”, dedicate actorului George Mihăiță

“Serile Filmului Românesc Timpul”, dedicate actorului George Mihăiță

“Serile Filmului Românesc Timpul”, un festival al cinematografiei românești, își deschide porțile celei de a VI-a ediții miercuri, 6 mai, la Iași. Evenimentul, organizat de Asociația Studenților Jurnaliști și Asociația Revistei Timpul, îi este dedicat anul acesta actorului George Mihăiță. “Eu, dacă ar fi să dedic la rândul meu acest festival, l-aș dedica publicului ieșean”, a mulțumit actorul pentru onoarea care i se face.

Proiecțiile vor avea loc la Casa de Cultură a Studenților și în aer liber, în grădina publică Palas, până pe 10 mai. “Seara de Gală va conține momente unice, dedicate actorului George Mihăiță, căruia îi va fi oferit un premiu pentru întreaga activitate de pe scena filmului românesc. Alături de actor vor fi prezenți Irina Margareta Nistor (consultant cinematografic al festivalului), actorul Vladimir Găitan și actrița Ileana Popovici”, se arată în comunicatul remis de organizatori.

Pentru prima dată, festivalul are o temă: reconstituirea. Majoritatea filmelor de anul acesta pornesc de la anumite fapte reale, situații întâmplate sau care recompun anumite momente. Tocmai de aceea, filmul-vedetă este “Reconstituirea” în regia lui Lucian Pintilie, unde rolul principal îi aparține lui George Mihăiță.

Criticul de film Irina Margareta Nistor este consultantul cinematografic al festivalului și va fi prezentă, alături de invitați, la întâlnirile cu iubitorii de film românesc din Iași. „Serile Filmului Românesc Timpul debutează pe 6 mai, cu o peliculă-far a anilor ’60, Reconstituirea, al cărei protagonist, acum la 66 de ani, are în continuare sufletul adolescenților, pe care îi cucerește și călăuzește de atâta vreme, cu un farmec incontestabil: George Mihăiță, românul și europeanul. O întâlnire ce cu siguranță va rămâne de neuitat, întipărită în memoria afectivă a publicului ieșean, cinefil, de toate generațiile”, a explicat Irina Margareta Nistor.

Adrian Păduraru este ambasadorul cultural al ediției a VI-a. Actorul ieșean va reprezenta imaginea festivalului în mediile culturale din țară. “Mă bucur pentru că se face o reverență în fața valorilor cinematografiei românești. Festivalurile de acest gen au sens tocmai pentru ca valorile filmului românesc să nu fie uitate”, a precizat Adrian Păduraru, la conferința de presă organizată cu ocazia lansării festivalului, la Teatrul Național din București.

Institutul Cultural Român este partener al festivalului, iar pe 6 mai, în cadrul Galei de deschidere a SFR TIMPUL, actorul George Mihăiță va primi din partea instituției un premiu pentru întreaga activitate.

Cele mai citite

Suceava: ISU intervine pentru salvarea unui bărbat surprins de un mal de pământ

Un bărbat a fost surprins de un mal de pământ în timp ce săpa o fântână, în localitatea Călugăreni, comuna Adâncata, au anunţat reprezentanţii...

DSU are capacitatea operațională crescută acolo unde există avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt

Capacitatea operaţională va fi crescută în judeţele aflate sub avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt şi vor fi prealertate două elicoptere dotate...

Top 7 soluții de care ai nevoie dacă găzduiești o seară cu prietenii vara

Organizezi un party la tine acasă, profitând de faptul că vremea de afară încă este bună? Vezi cum trebuie să te pregătești pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă