„In acest moment nu mai avem la dispozitie nici o masura de ordin punitiv la care sa putem supune Petrom in problema scumpirii carburantilor”, a recunoscut ieri ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. Potrivit lui Seres, din discutiile cu conducerea Petrom a rezultat ca in perioada urmatoare ar fi posibila totusi o diminuare a pretului carburantilor in conditiile ieftinirii usoare a barilului de petrol.
„Exista o ingrijorare din partea tuturor guvernelor europene cu privire la scumpirea carburantilor. Deja exista tari care au luat masuri fiscale specifice pentru a diminua majorarea”, a mai explicat ministrul Economiei. In continuare acesta a precizat ca acum Romania are la indemana doar doua solutii pentru a tempera scumpirea carburantilor. „O prima directie este investigatia declansata de Consiliul Concurentei. De asemenea, o a doua modalitate ar fi masurile de ordin fiscal. Unele tari europene au anuntat ca vor reduce sau elimina taxa pe valoare adaugata in cazul in care pretul carburantilor va trece de un anumit prag sau ca vor elimina acciza. In Romania o astfel de decizie politica este de competenta Ministerului Finantelor si a premierului”, a mai spus ministrul Seres. El a precizat ca le va solicitat celor doi reprezentanti pe care Ministerul Economiei ii are in Consiliul de Administratie de la Petrom sa ceara date suplimentare in legatura cu majorarea pretului carburantilor.
In opinia ministrului, o marire a redeventei pe care OMV o plateste pentru petrolul extras din Romania nu este posibila. „In contractul de privatizare exista obligatia sa nu schimbam nivelul pe o perioada de 10 ani. Eu personal cred ca acest articol e in defavoarea statului roman, dar incalcarea lui ne-ar costa mult prea mult”, a mai afirmat ministrul.