2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialSerbia accepta o baza ruseasca la cativa pasi de Romania

Serbia accepta o baza ruseasca la cativa pasi de Romania

» Rusia va avea o baza "umanitara" de prevenire a catastrofelor, la mai putin de 200 kilometri de Romania, in orasul sarbesc Nis. Rusia si Serbia au dat asigurari ca baza nu va avea implicatii militare. Analisti internationali sustin insa ca spionajul de la Moscova va fi ca la el acasa si ca Serbia ar deveni astfel "ochiul" Rusiei in Balcani.

» Romania nu a avut nici o reactie. Desi vrea in NATO si UE, Serbia a acceptat oferta Rusiei pentru a tine sub control Kosovo, dominat de americani. In schimb, Rusia a primit o parghie de presiune asupra Romaniei si Bulgariei, membre NATO, considera unii analisti.

Rusia a semnat un acord cu Serbia pentru amplasarea, pana in 2012, a unei baze umanitare de prevenire a dezastrelor naturale si tehnologice, in orasul Nis. Localitatea se afla in sud-estul Serbiei, in apropiere de Bulgaria si de Kosovo, dar la numai 195 kilometri de Craiova si la 350 kilometri de Bucuresti. Ambele state au dat asigurari ca instalatia nu va avea implicatii militare si ca se va dezvolta intr-un centru regional de interventie impotriva incendiilor, accidentelor miniere, cutremurelor sau altor catastrofe din Balcani, la care vor fi invitate sa participe si alte tari din zona, inclusiv Romania. Analistul Vladimir Socor considera ca aceasta baza este, de fapt, "o platforma militara a Rusiei in Serbia", care, in eventualitatea unei noi crize in Kosovo, ar putea pune mari presiuni pe Romania si pe Bulgaria, prin "solicitarea permisiunii de survolare pentru a aproviziona centrul din Nis".

 

Socor aminteste intr-o analiza pentru institutul american Jamestown Foundation ca, in 1999, in timpul razboiului din Kosovo, a avut loc o situatie similara: Romania, Bulgaria si Ungaria, aspirante, au fost nevoite sa refuze solicitarea Moscovei de a permite avioanelor rusesti sa patrunda in spatiul lor aerian. Principalul scop al bazei de la Nis este insa sa contracareze simbolic baza americana "Bondsteel", asezata in Kosovo, crede Socor.
Bucurestiul nu a avut nici o reactie oficiala pana in prezent, desi Moscova nu a pierdut nici o ocazie sa critice amplasarea trupelor americane in baza Mihail Kogalniceanu de langa Constanta. Romania pare insa prinsa la mijloc. Pe de o parte, este membra NATO si are un parteneriat strategic cu SUA, pe de alta parte, se situeaza pe aceeasi pozitie cu Rusia: este o sustinatoare a Serbiei si se afla printre putinele membre UE care nu recunosc independenta Kosovo.

 

Fostul ministru de Externe social-democrat Cristian Diaconescu ne-a declarat ca Romania ar trebui "sa-si exprime preocuparea si ingrijorarea" in legatura cu aceasta chestiune, insa "din punct de vedere al rezultatelor s-ar putea sa nu fie satisfacator". Diaconescu considera ca, in general, astfel de situatii apar  din cauza ca "in regiunea in care este Romania nu se aplica tratatele internationale", cum ar fi tratatul CFE, care vizeaza fortele armate conventionale in Europa si care este blocat dupa retragerea Rusiei in 2007. In aceste conditii, Cristian Diaconescu sustine ca "este posibila desfasurarea militara fara informari prealabile sau control", sugerand ca in astfel de situatii fiecare stat trebuie sa-si ia masurile de precautie. In opinia fostului ministru liberal de Externe si al Apararii Teodor Melescanu, nu mai poate aparea o situatie de criza in Serbia, din moment ce acest stat are "o politica de apropiere de NATO si de UE".

 

Melescanu sustine insa ca "trebuie vazute facilitatile pe care le pun sarbii la dispozitia rusilor. Daca baza se va ocupa de probleme umanitare, nu este nici o problema, daca insa va avea functii militare, lucrurile se pun intr-o alta lumina". Tocmai despre ce se ascunde in spatele bazei de la Nis vorbesc si analistii americani ai grupului Stratfor, care cred ca Serbia a acceptat sa devina "ochiul" Rusiei in Balcani, pentru a echilibra balanta din Kosovo, unde stationeaza trupe americane. Stratfor aminteste ca tratatul ruso-sarbesc a fost semnat de ministrul rus al Situatiilor de Urgenta, generalul Serghei soigu. Acest minister este o aripa neoficiala a GRU, temutul spionaj militar al Moscovei, si dispune de trupe militare si capacitati aeriene proprii, spun specialistii Stratfor. Ministerul lui soigu a intervenit, in afara de catastrofe naturale, si in suprimarea rebelilor din Caucaz.

 

Pe de alta parte, Stratfor sustine ca Rusia foloseste exact tactica americana: amplasarea de mici baze fara caracter permanent, denumite "lily pad" (frunza de nufar), cu care SUA "au impanzit" regiunea Balcanilor. Totusi, fata de bazele militare americane din Romania si Bulgaria, baza ruseasca din Serbia este izolata aerian intre state NATO si nu-si poate trada peste noapte statutul, devenind brusc din baza umanitara una militara, spun cei de la Stratfor.

Cele mai citite

Fermierii britanici vor protesta împotriva „taxei pe tractoare” la Londra

Mii de fermieri britanici sunt așteptați în Piața Parlamentului, marți, pentru a protesta și împotriva anulării unei scutiri de impozite pe moștenire Măsura a ajutat...

Klaus Iohannis a semnat patru decrete care vizează modificări legislative și o eliberare din funcție

Unul dintre decrete vizează accesul echitabil la educație și dezvoltarea competențelor digitale în instituțiile de învățământ superior Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 19...

Xi Jinping vrea legături „strategice pe termen lung” între Berlin și Beijing

Preşedintele chinez Xi Jinping a pledat marţi pentru dezvoltarea unor legături "strategice pe termen lung" între Berlin şi Beijing, în cadrul unei întâlniri cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă