19.1 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialSenatul a validat componenta CNI

Senatul a validat componenta CNI

Plenul Senatului i-a validat, miercuri, cu 66 de voturi 'pentru' si o abtinere pe cei 13 membri titulari ai Consiliului National de Integritate (CNI), precum si pe supleanti. La vot nu au participat senatorii PD, care au protestat fata de amanarea motiunii PSD, sa participe la sedinta.
Comisia juridica, prin raportul prezentat de presedintele Peter Eckstein Kovacs (UDMR) a recomandat plenului sa-i valideze pe toti candidatii propusi pentru functiile de titulari, de grupurile politice, cu exceptia celui al minoritatilor nationale, care era in incompatibilitate, fiind functionar parlamentar: Simona Teodoru (PSD), Radu Saptefrati (PNL), Marian Zlotea (PD), Marian Capota (PRM), Veress Emod (UDMR) si Alice Draghici (PC). De asemenea, senatorii-juristi au recomandat validarea candidatului propus ca supleant de grupul minoritatilor nationale – Tiberiu Tanase – ca membru titular.
Totodata, Comisia juridica a propus validarea presedintelui Consiliului Judetean Ialomita, Vasile Ciuperca, ca reprezentant al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania si a primarului Harsovei, Ionel Chirita – din partea Asociatiei Oraselor, a lui Nicu Marcu, ca reprezentant al Ministerului Economiei si Finantelor, validarea lui Constantin Zaharia-Lefter din partea Ministerului Justitiei, a Xeniei Cosette Teodorescu si a lui Razvan Codru Vrabie (Transparency International) din partea societatii civile, preferat de comisie Laurei Stefan, propusa de GDS, SAR si Freedom House.

Raport suplimentar
Eckstein-Kovacs a precizat ca membrii comisiei vor prezenta un raport suplimentar dupa audierea candidatilor care nu s-au prezentat, luni, la audieri, precum si a celor propusi de asociatiile profesionale ale magistratilor. Senatorul UDMR a afirmat ca magistratii propusi de aceste asociatii sunt incompatibili cu functia de membru CNI, motiv pentru care membrii comisiei i-au respins, luni, la audieri.
Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a atras atentia ca, 'dupa ce PD si Monica Macovei, (fostul ministru al justitiei, sustinut de democrati – n.r.), au promovat o lege aberanta, lipsesc la vot din sala'. El nu i-a 'iertat' nici pe senatorii PLD, dintre care au fost in sala doar 'unu-doi', afirmand ca presedintele formatiunii 'Theodor Stolojan este cel mai bogat om al Romaniei', ca presedintele executiv Gheorghe Flutur 'a jefuit padurile Romaniei', iar presedintele Consiliului Reprezentantilor Nationali, Valeriu Stoica, 'a fost cercetat pentru bancruta frauduloasa'.
Presedintele PSD, senatorul Mircea Geoana, si-a exprimat 'regretul si surprinderea pentru absenta unora care vorbesc pe toate ecranele televizoarelor despre coruptie si, cand sa puna umarul la un proiect de interes national, se ascund prin diferite mijloace'. 'Este lamentabil ca cei care clameaza lupta impotriva coruptiei se disting printr-o ilustra absenta', a adaugat Geoana.

Cele mai citite

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenลฃia naลฃionalฤƒ de presฤƒ a Libanului (ANI) a raportat marลฃi searฤƒ o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" รฎn suburbiile de sud...

Atacul victimelor

Privind la conflictele majore din ultimii ani, rฤƒzboiul din Ucraina ศ™i cel din Orientul Mijlociu, putem observa un numitor comun รฎn politica de rฤƒzboi....

Aryna Sabalenka a egalat o performanศ›ฤƒ istoricฤƒ a Mariei Sharapova

Aryna Sabalenka continuฤƒ sฤƒ impresioneze รฎn circuitul WTA, dupฤƒ ce a obศ›inut o victorie categoricฤƒ รฎmpotriva Katerinei Siniakova la turneul de la Wuhan. Bielorusa,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ