Plenul Senatului a aprobat, în şedinţa de marţi, proiectul de lege iniţiat de Guvern prin care sunt stabilite măsuri clare în ceea ce priveşte regimul adopţiilor internaţionale în conformitate cu acordurile ratificate sau semnate de România, informează Agerpres.
În favoarea proiectului de lege au votat 94 de senatori, cinci senatori au votat împotrivă şi patru s-au abţinut de la vot.
Proiectul legislativ privind adopţiile, prioritate legislativă a Guvernului, a primit un raport suplimentar favorabil, cu amendamente, din partea membrilor Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări şi ai Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială, reunite, ale Senatului, raportul fiind aprobat de plenul Senatului cu 101 voturi pentru, patru voturi împotrivă şi şapte abţineri.
Senatorii au aprobat eliminat din proiectul legislativ al Guvernului, care modifică legea adopţiilor, obligativitatea instituită părintelui adoptator de a-l informa pe copil că a fost adoptat precum şi testele ADN obligatorii pentru bărbaţii care recunosc un copil din afara căsătoriei, în cazul în care acesta este adoptat de soţie.
De asemenea, a fost adoptat şi un amendament care permite adoptarea unui copil de către un cuplu cu domiciliul în străinătate, în cazul în care unul dintre soţi este cetăţean român şi în termen de doi ani de la data la care copilul a fost declarat adoptabil, nu a fost identificat niciun adoptator în România.
Potrivit amendamentelor aprobate de Senat nu pot adopta copii persoanele care au fost condamnate pentru o infracţiune împotriva familiei, săvârşită cu intenţie şi pentru infracţiunea de trafic de persoane sau trafic şi consum ilicit de droguri. Interdicţia se aplică şi persoanelor care doresc să adopte singure, ai căror soţi sunt bolnavi psihic sau au handicap mintal.