Procurorii DIICOT fac la acest moment sute de percheziţii în mai multe judeţe din ţară printre care Bucureşti, Argeş, Timişoara şi Giurgiu, la sediile mai multor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane, fiind vizat un grup infracţional organizat care suspectat că a produs un prejudiciu la bugetul de stat de câteva zeci de milioane de euro.
Unul dintre cei vizaţi este senatorul Cezar Măgureanu, fost PDL – UNPR – PSD, un apropiat al Clanului Butoane din Giurgiu.
La acesta nu se fac încă percheziţii întrucât datorită calităţii sale de senator ar fi fost nevoie de avizul Senatului. Ori dacă s-ar fi făcut cerere la Senat la acest moment s-ar fi demascat întreaga operaţiune, au declarat pentru RL surse judiciare.
De asemenea, procurorii suspectează şi funcţionari din ANAF care ar fi sprijinit gruparea infracţională.
Aproape 150 de persoane urmează să fie aduse la sediul central al DIICOT pentru a fi audiate, procurorii urmând să decidă câte persoane vor fi prezentate judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.
Gruparea vizată de procurorii DIICOT făcea afaceri cu produse alimentare dar şi cu materiale de construcţii, cele mai multe aduse de import, au declarat pentru RL surse judiciare.
Membrii reţelei importau acest gen de produse fără plata taxelor către bugetul de stat, au declarat pentru RL surse judiciare.
Potrivit aceloraşi surse, o parte dintre afacerişti vizaţi de procurorii DIICOT în această acţiune au legătură şi cu cunoscutul clan Butoane din Giurgiu condus de Octavian Grecu.
Grecu era la un moment dat acţionarul unei societăţi de construcţii din Giurgiu.
Clanul Butoane a ajuns în atenţia opiniei publice după ce un membru al grupării, Gypsy Gypsanu a omorât în bătaie un baschetbalist american.
VEZI COMUNICATUL DIICOT
La data de 24.07.2012, procurori din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O. şi I.G.P.F., au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat cu legături transfrontaliere, specializat în obţinerea unor importante beneficii financiare, ca urmare a derulării unor operaţiuni de import sau achiziţii / livrări intracomunitare de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a operaţiunilor realizate şi / sau înregistrarea de operaţiuni nereale, în scopul obţinerii rambursării ilegale de TVA.
În acest scop, sunt în curs de efectuare un număr de 256 percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Giurgiu, Argeş, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiş, Bihor, Constanţa şi Vâlcea.
În mod concret, activitatea infracţională a vizat tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr şi a gravitat în jurul următoarelor firme sau grupuri de firme:
– S.C. LEMARCO S.A. Bucureşti – reprezentată de învinuitul CONSTANTIN TUDOR; – S.C. DUCTIL ROM S.A. Bucureşti – reprezentată de învinuitul STUPARU SORIN; – S.C. NOVICIO FOOD & BEVERAGE S.R.L. Ilfov – reprezentată de învinuitul SAIKALY NICOLE; – S.C. VEGA TRADE COMODITIES S.R.L. Giurgiu – reprezentată de învinuiţii GĂZDAC SORIN ADRIAN şi GĂZDAC RALUCA LIVIA IOANA.
Activitatea infracţională a acestor învinuiţi, a fost sprijinită în diferite forme, de către numiţii:
– DRĂGAN NICUŞOR, director general adjunct în cadrul A.N.A.F.; – STROE DAN – director achiziţii în cadrul A.N.A.F.; – NĂIPEANU ELENA-MĂDĂLINA – angajat D.G.F.P. Giurgiu; – PĂCALĂ NADIA – comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale; – POPA GEORGE, IONESCU BOGDAN, ZĂBAVĂ MARIN, SEBE STELIAN, PENCIU MIHĂIŢĂ – comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.
De asemenea, activitatea infracţională realizată de către învinuiţi pe raza judeţului Giurgiu, a fost sprijinită de către învinuitul GRECU OCTAVIAN zis „BUTOANE”.
La activitatea infracţională a învinuiţilor GĂZDAC SORIN ADRIAN şi GĂZDAC RALUCA LIVIA IOANA, a contribuit şi numitul MĂGUREANU CEZAR MIRCEA, dar, dată fiind calitatea acestuia de senator în Parlamentul României, contribuţia acestuia va fi analizată într-o cauză penală separată.
Cercetările efectuate până la această dată au concluzionat faptul că, în perioada anilor 2010 – 2012, prin crearea unui circuit evazionist complex, prejudiciul cauzat bugetului de stat depăşeşte suma de 40 milioane de euro anual.
La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală urmează a fi conduse, în vederea audierii, aproximativ 125 de persoane, faţă de care s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, prev. şi ped. de art. 7 din Legea nr. 39/2003, evaziune fiscală, prev. şi ped. de art. 4, 8, 9 din Legea nr. 241/2005 şi spălarea banilor, prev. şi ped. de art. 23 din Legea nr. 656/2002.
Suportul informativ al operaţiunii a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi S.I.P.I. Giurgiu.
Activitatea investigativă a procurorilor D.I.I.C.O.T. a beneficiat şi de aportul calificat al conducerii A.N.A.F. precum şi al Gărzii Financiare – Comisariatul General.
La realizarea acţiunii au participat efective de jandarmi din cadrul Jandarmeriei Române – Gruparea Mobilă „Vlad Ţepeş”.