La propunerea Noricai Nicolai (PNL), senatorii au votat cresterea limitei maxime de viteza cu 10-20 km/h, intr-un proiect de modificare a Codului rutier. Politia stramba din nas, dar nu se pune cu Parlamentul.
Senatorii au votat pentru adoptarea unei ordonante de urgenta care sa modifice Codul rutier, dar cativa au tinut sa-si puna amprenta pe biblia soferilor romani. Cele mai semnificative au fost amendamentele Noricai Nicolai (PNL), de altfel acceptate cu unanimitate de voturi. Senatorul a sustinut marirea limitei maxime de viteza la 60 km/h in localitati, fata de 50, 100 km/h pe drumurile nationale, fata de 90, si 120 km/h pe drumurile expres si europene, fata de 100. Norica Nicolai a mai sustinut eliminarea obligatiei ca trusele sanitare, triunghiurile reflectorizante si extinctoarele sa fie produse omologate. Un alt amendament care ar putea starni mirare, sustinut de Norica Nicolai, a fost eliminarea Departamentului National Anticoruptie de pe lista institutiilor care au dreptul la girofar albastru pe masini. In schimb, propuneri precum ridicarea masinilor parcate aiurea pe trotuar sau eliminarea posibilitatii de a reduce, la cerere, perioada de suspendare a permisului, au fost respinse.
"Atat timp cat drumul public permite desfasurarea circulatiei, in siguranta, la aceste limite de viteza, nu vad de ce sa nu le crestem. Nu cred ca rata accidentelor va creste. Pe drumurile care sunt bine lucrate, poti circula cu aceste viteze", ne-a declarat Norica Nicolai. Intr-o emisiune televizata, senatorul si-a elaborat rationamentul: "Sunt foarte multe masini care iti permit sa circuli cu aceasta viteza. Toata lumea are tendinta sa calce acceleratia, cand prinde o bucata buna de drum. Cresterea limitelor la niste valori rezonabile va elimina aceasta tendinta." Politia nu pare insa sa fie de aceeasi parere cu senatorul liberal. "Parlamentul adopta legi, politia le pune in practica. Credeti ca, daca n-am fi de acord, parlamentarii si-ar schimba decizia? In anumite state UE, unde poate discutam si de o alta infrastructura rutiera, intentia este sa se scada limitele de viteza", a spus comisarul Lucian Dinita de la Directia Politiei Rutiere din IGPR.
Proiectul de lege mai trebuie votat si de deputati pentru a intra in vigoare.