Organismul ne semnalează întotdeauna când ceva nu este în regulă. Suntem tentați să punem aceste semnale pe seama volumului de muncă sau a trecerii anilor. Uneori, însă, este vorba doar de o acumulare de toxine introduse în organism prin alimentație. Iată câteva simptome care ne atrag atenția că ar fi cazul să trecem la o detoxifiere a organismului.
1. Nu reușești să scapi de kilogramele în plus. Dacă ai încercat în zadar să slăbești făcând sport și calculând caloriile zilnice, trebuie să știi că este vorba despre acumularea de toxine.
2. Nu te poți concentra. Toxinele îți afectează capacitatea de concentrare și te fac să te simți rupt de realitate.
3. Suferi de insomnie. Dacă organismul tău este stresat din cauza cantității ridicate de toxine, nivelul de cortizol o poate lua razna. Cortizolul este un hormon eliberat pentru a face față stresului, dimineața fiind la cel mai ridicat nivel, în timp ce seara coboară. Dacă această balanță este dată peste cap, nivelul de hormoni poate fi ridicat și seara, iar această situație duce la apariția insomniei. Lipsa somnului îți poate da probleme serioase de sănătate, așa că este extrem de important să dormi cel puțin opt ore pe noapte.
4. Îți simți organismul epuizat fără motiv. Dacă dormi opt ore pe noapte și tot te simți epuizat când te trezești, dă vina pe toxine. O cantitate ridicată de astfel de substanțe reprezintă un motiv de stres pentru organism și o provocare pentru glandele suprarenale.
5. Sensibilitatea la mirosuri în cazul femeilor. Dacă nu mai suporți mirosurile puternice, nu te gândi că ești însărcinată. Ar putea fi un semn că ai o cantitate mare de toxine în organism. Când ficatul tău nu mai poate elimina toxinele, devine sensibil la mirosuri și îți poate da dureri de cap și greață.
6. Ai dureri inexplicabile de cap. Dacă suferi de dureri inexplicabile de cap, înseamnă că ai nevoie de o cură de detoxifiere. Cele mai comune toxine care dau aceste simptome sunt tot aspartamul și glutamatul monosodic, dar la fel de periculoase sunt și metalele grele, coloranții artificiali și conservanții.
7. Ai schimbări de atitudine. Dacă ai schimbări de atitudine, înseamnă că există un dezechilibru hormonal în corp. Unele toxine, precum xenoestrogenii, dau peste cap nivelul hormonal atât la bărbați, cât și la femei.
8. Corpul tău emană un miros nu tocmai plăcut. Dacă ai o respirație urât mirositoare ori scaunul și-a modificat mirosul, înseamnă că nivelul de toxine din organism este foarte mare, iar ficatul și colonul nu le mai pot elimina. Îți poți ajuta ficatul să funcționeze normal cu ceaiuri sau suplimente pe bază de armurariu, iar colonul ți-l poți curăța făcând o clismă.