Intoarcerea trendului sau cheia schimbarii directiei, dupa opinia mea, este unul dintre termenii cei mai des folositi in analiza tehnica. Am observat ca in randul investitorilor mai putin experimentati momentul "intoarcere–reversal" este considerat mai putin semnificativ, in schimb pentru traderii experimentati acest eveniment este apreciat ca una dintre cheile succesului.
Exista cercetari din care rezulta ca sunt 50% schimbari de directie reale din toate cele marcate ca atare. Sunt inca foarte multi investitori, chiar si experimentati, care se pacalesc la acest gen de apreciere a miscarii trendului. Desigur ca, in functie de piata sau tipul instrumentului folosit, schimbarea directiei poate fi numai pentru o zi, o saptamana, o luna sau mai multe luni. Printre studiile mele am folosit si un set de reguli care ma ajuta sa descopar acele schimbari de directie care au cea mai mare probabilitate de a face o intoarcere de trend.
Inainte de a merge mai departe, as dori sa clarific termenul "schimbare de directie" in domeniul analizei tehnice. O intoarcere este o formatie grafica ce trebuie sa formeze un maxim sau un minim. In orice caz, numai un top sau un bottom semnaleaza ca un trend a ajuns la sfarsitul acestuia. Cu alte cuvinte, un maxim va semnala ca un trend urcator a ajuns la sfarsit. Cu toate acestea, semnalul nu indica daca noul trend va fi de coborare sau vor urma oscilatii ale pretului de ambele parti. Pentru aceasta va trebui sa analizam semnalele unor indicatori clasici, care arata directia trendului (ex. MACD, DMI etc.).
Si acum sa ne uitam putin la ceva reguli. Sunt 6 reguli, pe care eu personal le folosesc pentru a identifica o intoarcere reala de trend. Enumerarea celor 6 reguli se va face pentru identificarea unui reversal la un trend urcator, iar pentru analiza unui reversal coborator se vor schimba doar parametrii de lucru. Pentru a marca un reversal de crestere, la inceput, piata va trebui sa aiba un nou maxim pentru ultimele 6 sau 8 saptamani. In al doilea rand, piata trebuie sa incheie mai jos decat inchiderea zilei anterioare. A treia regula: piata trebuie sa schimbe directia cu o zi/saptamana inainte. Pentru a clarifica regula 3, trebuie ca ziua/saptamana anterioara sa se incheie cu o evolutie pozitiva. A patra regula: trebuie ca piata sa urmeze aceeasi tendinta de schimbare prin actiunea urmatoarei zile sau saptamani. A cincea regula este ca schimbarea trebuie sa fie acompaniata de un volum maxim sau aproape moderat. si, in fine, a sasea regula spune ca schimbarea de trend trebuie sa apara intr-o zona finala/critica.
Regulile 1-4 sunt in concordanta cu o formatiune grafica ce marcheaza un reversal, adica trebuie sa detecteze asa cea, fiind mai mult o explorare de baza personala. Regula 5 ii spune investitorului ca schimbarea nu este marcata de un volum mic zilnic sau saptamanal, asa cum este specific pe timpul vacantelor de vara ale investitorilor, ci de un volum mare si constant. In timp ce, regula 6 inseamna ca piata trebuie sa fie in zona unde pretul sau timpul ar putea sa aiba o intoarcere, adica asa ceva devine iminent.
In cartea sa "Encyclopedia of Chart Patterns", Bulkowski prezinta cateva metode pentru estimarea cu o aproximatie corespunzatoare (mai mare de 60%) a unei intoarceri a trendului unei actiuni sau a unei burse. Pentru exemplul practic am ales o actiune care are multe intoarceri zilnice/saptamanale din care doar o parte reprezinta si intoarceri reale. Aceasta a fost actiunea SIF 5, cea mai tranzactionata actiune a anului 2007. Am ales un grafic saptamanal pe o perioada mai mare de timp (5 ani) pentru a consemna mai usor intoarcerile saptamanale false. Investitorii straini folosesc o expresie cand asteapta sa prinda un maxim sau un minim; ei numesc aceasta incercare de a intra/iesi din piata la minime/maxime, ca si cum ai prinde un cutit in cadere libera, o incercare plina de riscuri.
Se poate observa ca aplicand cele 6 reguli in mod corespunzator putem reduce foarte mult probabilitatea estimarii unui reversal fals si, combinand cu semnalele oferite de un indicator clasic (ex. MACD), vom realiza optimizarea cresterii profitului evitand iesirea din piata la momente nepotrivite. Ceea ce putem totusi aplica in functie de analiza facuta sunt marcarile de profit partial urmate de piramidare, asa cum indica pullback-ul facut de MACD pe 23-30 iunie 2006, mai ales ca volumele sunt moderate comparativ cu spike-urile anterioare. O a doua marcare de profit partial trebuia realizata la inceputul anului 2008 cand MACD are aceeasi comportare trecand efectiv sub linia neutra (linia 0) fara a confirma apoi un breakout ca in cazul anterior.
In acest caz trebuia lichidat intregul pachetul de actiuni detinut, fara regrete, cel mai tarziu pe 29 februarie, putandu-le relua apoi oricand mai jos. Asa cum se prezinta graficul acum, mai ales ca volumul este unul mic, iar MACD indica scadere, va trebui sa amanam o intrare in piata pana cand nu vom avea un volum mare (cca. 3-4 mil actiuni/zi), iar histograma MACD va deveni pozitiva cu o confirmare de cel putin 1 saptamana.