In sala „Nicolae Iorga” a Palatului Parlamentului, Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR) a organizat un simpozion pe tema dezvoltarii administratiei locale in conditiile lumii moderne. Au participat Ramon Luis Valcarcel Siso Ð presedinte al Comisiei RELEX a Comitetului Regiunilor, Roger Kaliff Ð vicepresedinte al aceleiasi organizatii, Anca Boagiu Ð ministrul Integrarii Europene, Jonathan Scheele Ð seful Delegatiei Comisiei Europene, Liviu Nicolae Dragnea Ð presedintele UNCJR, primarul Adriean Videanu, primari ai unor orase si comune din Romania, directori de programe europene in Romania etc.
Intr-o ampla dezbatere, moderata de Robert Turcescu, au fost analizate politicile urbane si rurale pentru un management teritorial imbunatatit si stabilirea unei baze solide pentru regiunile din Romania in contextul european. In principal au fost subliniate avantajele certe ale cetatenilor, prin crearea unui context local si regional nou. Deosebit de interesant a fost seminarul „Atingerea nivelului optim de utilizare a programelor si finantarii europene Ð o prioritate extrema a Romaniei”. Dupa cum se stie, Comunitatea Europeana a oferit Romaniei, in vederea atingerii nivelului de dezvoltare european, multe fonduri de dezvoltare a diferitelor zone. Din pacate, aceste fonduri nu au fost utilizate la nivelul dorit. De exemplu, fondul SAPARD a fost utilizat doar pana la nivelul anului 2002. Pentru ceilalti trei ani fondurile nu au fost folosite. In acest context, s-a discutat despre un management eficient al programelor europene si despre alcatuirea si demararea cu succes a unor proiecte pentru a obtine fonduri europene.
Giorgio Ficcarelli, din Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, a prezentat principalele programe europene si perspectivele financiare pentru perioada 2007-2013. Monserrat Bango, din Spania, si Paris Kokorotsikos, din Grecia, au impartasit din experienta administratiei locale a tarilor pe care le reprezinta.
Un punct principal a fost dezbaterea asupra dezvoltarii administratiei publice in Romania. S-a pus accent pe crearea neaparata a unei noi generatii de functionari publici. Au fost prezentate conditiile actuale ale Romaniei si ce fel de probleme trebuie sa rezolve administratia publica vizavi de acestea. Participantii au declarat ca simpozionul a fost un prilej de asimilare a unor informatii necesare.