1.1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Seismul din 1977, în arhiva TVR. Un sunetist al Televiziunii Române...

VIDEO. Seismul din 1977, în arhiva TVR. Un sunetist al Televiziunii Române a înregistrat semnalele transmise de supravieţuitorii din blocul Scala. Nicolae Ceaușescu era de față, dar a ordonat abandonarea căutărilor

Seismul din 1977, în imagini din Arhiva TVR. Un sunetist al TVR a înregistrat semnalele transmise de supravieţuitorii din blocul Scala. Ceaușescu era de față, dar a ordonat abandonarea căutărilor.

 
Potrivit unor imagini din arhiva Televiziunii Române, un sunetist al TVR a înregistrat semnalele transmise de posibilii supravieţuitori din blocul Scala, prăbuşit la cutremurul din martie ‘77. Ceauşescu era de faţă, dar a ordonat abandonarea căutărilor.
 
O energie distructivă, egală cu 10 bombe atomice de tipul celei de la Hiroshima, a fost eliberată din adâncul pământului şi a lovit România în seara de 4 martie 1977, la ora 21 şi 22 de minute.



În urma cutremurului, numai în Bucureşti s-au prăbuşit 32 de blocuri şi clădiri mari.
 
Una dintre echipele TVR a filmat încercările grupelor de salvatori de a relua căutarea supravieţuitorilor sub ruinele blocului Scala. Trecuseră zile bune de la cutremur şi zona fusese acoperită. La fiecare 15 minute se făcea linişte absolută pentru a auzi strigătele ori semnalele posibililor supravieţuitori.
 

Sunetistul Constantin Eana a avut ideea de a monta microfoane pe grinzi. Sunetul amplificat putea fi ascultat cu claritate, în căşti. În spatele său se afla Nicolae Ceauşescu. A ordonat abandonarea căutărilor.
 
Imaginile unice au fost descoperite în Mapa Specială, o secţiune a Arhivei TVR în care au fost depuse imagini nedifuzate din activitatea oficială, dar şi privată, a cuplului dictatorial.
 
Primul jurnalist român care a relatat imediat după producerea cutremurului este Octavian Cepraga, pe atunci redactor la RadioTeleviziunea Română.
La ora producerii cutremurului, la Televiziunea publică rula pelicula bulgărească intitulată „Dulce şi Amar”. Echipa Ştirilor pregătea buletinul informativ care urma să fie transmis în direct, după terminarea filmului.


 


La cutremurul din 1977, românii au dovedit că pot fi solidari în faţa marilor încercări, aşa cum s-a mai întâmplat, de atunci, doar la Revoluţie.

În 55 de secunde au murit 1.570 de oameni, 11.300 au fost răniţi, 32.900 locuinţe s-au prăbuşit, 35.000 de familii au fost sinistrate, iar 763 de unităţi economice – afectate. Pagubele s-au ridicat la echivalentul a 2 miliarde de dolari.
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă