6.3 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialSeismologii, despre coincidenลฃele de pe axa Romรขnia-Indonezia-Mexic

Seismologii, despre coincidenลฃele de pe axa Romรขnia-Indonezia-Mexic

Douฤƒ cutremure de intensitate micฤƒ în România ลŸi alte patru seisme puternice în Indonezia ลŸi Mexic i-au fฤƒcut pe mulลฃi sฤƒ se întrebe ce urmeazฤƒ ลŸi dacฤƒ existฤƒ vreo legฤƒturฤƒ între acestea. SpecialiลŸtii contactaลฃi de RL explicฤƒ ce s-a petrecut.

 

Cele douฤƒ seisme din România s-au produs unul în zona Mฤƒrii Negre, la 120 kilometri de ลฃฤƒrm, în seara de miercuri, ลŸi al doilea ieri dimineaลฃฤƒ, în Vrancea, intensitatea ambelor fiind sub 3,5 grade, ceea ce nu reprezintฤƒ nici un pericol. Asemenea seisme au loc aproape zilnic în zona ลฃฤƒrii noastre, însฤƒ acestea au coincis cu alte douฤƒ cutremure foarte puternice care s-au petrecut în lume. În Mexic, seismele de marลฃi ลŸi joi au avut magnitudini de 6,5 ลŸi 6,9 grade, iar cele din Insula Sumatra au avut 8,9 ลŸi 8,2 grade, dupฤƒ care a fost emisฤƒ o alertฤƒ de tsunami pentru zonele învecinate, iar în unele regiuni locuitorii au fost chiar evacuaลฃi preventiv.

Aceste seisme nu constituie un motiv de îngrijorare pentru români deoarece nu au legฤƒturฤƒ între ele, susลฃin specialiลŸtii din ลฃara noastrฤƒ. „Nu au cum sฤƒ fie legฤƒturi între ele pentru cฤƒ au fost pe blocuri tectonice diferite. În lume existฤƒ 18 mari blocuri, iar cele pe care au avut loc seismele din Indonezia ลŸi Mexic nu au nici o legฤƒturฤƒ cu Vrancea”, susลฃine Gheorghe Mฤƒrmureanu, directorul onorific al Institutului Naลฃional de Fizicฤƒ a Pฤƒmântului. Acesta mai precizeazฤƒ cฤƒ în zonele învecinate României – Bulgaria, Serbia, Polonia, Turcia –  se înregistreazฤƒ mai mult cutremure de suprafaลฃฤƒ, în timp ce la noi sunt de adâncime. Este vorba despre seismele din Vrancea, singura zonฤƒ de la noi care poate genera cutremure puternice. Mฤƒrmureanu a precizat cฤƒ seismele de suprafaลฃฤƒ din jurul ลฃฤƒrii noastre nu influenลฃeazฤƒ activitatea seismicฤƒ de la noi ลŸi cฤƒ în lume au loc, în medie, câte 65 de cutremure zilnic care sunt mai mari de 4 grade. „La noi pot fi oricând cutremure de pânฤƒ la 7 grade, dar acestea, produse în zona Vrancea, nu duc la pierderi de vieลฃi omeneลŸti sau materiale. Periculoase sunt cele peste 7 grade”, a declarat Gheorghe Mฤƒrmureanu. Mircea Radulian, directorul ลŸtiinลฃific al Institutului Naลฃional de Fizicฤƒ a Pฤƒmântului, considerฤƒ, la rândul sฤƒu, cฤƒ seismul înregistrat la noi în ลฃarฤƒ joi dimineaลฃฤƒ este cel mai mare din februarie pânฤƒ în prezent, însฤƒ nu constituie nici un motiv de îngrijorare.

Sisteme de avertizare

Românii care vor sฤƒ fie informaลฃi la timp despre probabilitatea producerii unui cutremur pot consulta prognozele elaborate de Institutul Român de Seismologie Aplicatฤƒ. „Serviciul de prognozฤƒ seismicฤƒ se bazeazฤƒ pe fenomenele care preced un cutremur ลŸi are o predictibilitate de 80%. Informaลฃiile se afiลŸeazฤƒ de douฤƒ ori pe zi, dimineaลฃa ลŸi seara, iar un seism poate fi anunลฃat cu 12 sau chiar 24 de ore înainte. Oamenii pot afla astfel ลŸi despre magnitudinea aproximativฤƒ a seismului”, a declarat Adrian Ailenei, directorul Institutului Român de Seismologie Aplicatฤƒ.

SpecialiลŸtii de la institut spun cฤƒ pot observa fenomenele ce preced un cutremur care va avea loc la distanลฃe foarte mari, de 8.000-10.000 de kilometri, ลŸi i-au anunลฃat chiar ลŸi pe cei de la Tokyo despre un seism pe care l-au detectat înainte de a se produce. „Un senzor din Vrancea simte mult mai bine ce se întâmplฤƒ foarte departe de el, astfel cฤƒ noi vedem mai bine ce se întâmplฤƒ în Bulgaria, de exemplu”, a declarat Ailenei. Sisteme de avertizare existฤƒ la noi în ลฃarฤƒ la mai mulลฃi agenลฃi economici, unde se întrerupe automat alimentarea cu gaze sau energie electricฤƒ dacฤƒ urmeazฤƒ un cutremur puternic. Acestea decupleazฤƒ procesele industriale, pornesc generatoare etc. cu câteva secunde înainte de a fi resimลฃitฤƒ miลŸcarea pฤƒmântului. 

Cele mai citite

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...

Netanyahu spune cฤƒ pacea este mai aproape dupฤƒ uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului miลŸcฤƒrii palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferฤƒ ลŸansa pฤƒcii รฎn Orientul Mijlociu, a declarat joi searฤƒ premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ