20.2 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialSeicul kuweitian Jaber a murit

Seicul kuweitian Jaber a murit

Kuweitienii sunt in doliu dupa ce emirul lor, seicul Jaber Al-Ahmed Al-Sabah, a incetat ieri din viata, la varsta de 79 de ani, dupa o domnie de 28 de ani. Printul mostenitor, seicul Saad Al-Abdallah Al-Salem Al-Sabah, in varsta de 75 de ani, este noul emir al Kuweitului, stat ce detine o zecime din rezervele mondiale de petrol.
Sute de kuweitieni in doliu s-au adunat la palatul Dasman, resedinta emirului, dupa anuntarea decesului seicului Jaber. Funeraliile au debutat in cursul dupa-amiezii. Autoritatile au anuntat ca institutiile guvernamentale vor fi inchise timp de trei zile si au decretat o perioada de doliu national de 40 de zile. La posturile radio si tv sunt citite neintrerupt versete din Coran.
Deoarece si noul emir are probleme de sanatate dupa o operatie la colon in 1997, este de asteptat ca premierul Sabah Al-Ahmad Al-Sabah sa fie, ca si in ultimii ani, omul care va conduce efectiv emiratul. Prin urmare, observatorii nu prognozeaza modificari majore in politica petroliera a tarii.

O tara mult prea bogata…

Seicul Jaber a fost al 13-lea monarh dintr-o dinastie veche de 245 de ani. Cand a venit in fruntea tarii, la 31 decembrie 1977, a rostit o fraza ce s-a adeverit in urmatorii ani Ð „Kuweitul este o tara prea bogata pentru propria sa bunastare”. La bogatiile emiratului a ravnit si Saddam Hussein. Intre 1990 si 1991, Kuweitul s-a aflat timp de sapte luni sub ocupatie irakiana, fiind eliberat de fortele americane in timpul primului razboi din Golf. Exilat in Arabia Saudita, emirul a supervizat la intoarcere reconstructia tarii dupa ocupatie si refacerea instalatiilor petroliere incendiate de trupele irakiene in retragere.
In 2001, seicul Jaber a suferit o hemoragie cerebrala. In 2003, Kuweitul a servit ca punct de plecare pentru interventia americana in Irak. Caderea lui Saddam Hussein si indemnurile Washingtonului la democratizarea Orientului Mijlociu au provocat presiuni asupra familiei domnitoare in vederea atenuarii controlului asupra guvernului.

Partener strategic al SUA

Decesul emirului Kuweitului intervine la cinci luni dupa cel al regelui Fahd al Arabiei Saudite. Seicul Jaber lasa mostenire o tara care beneficiaza de unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din lume, in pofida pierderilor provocate de razboi. Desi partidele sunt interzise, mai multe grupari politice exista de facto. Kuweitul este una dintre primele tari arabe care au adoptat o Constitutie (1962), avand si un parlament in care sunt alesi la fiecare patru ani 50 de reprezentanti din randul populatiei masculine. Din cei 2,6 milioane de locuitori, majoritatea sunt musulmani sunniti, circa o treime fiind siiti.
Presedintele SUA, George W. Bush, a acordat emiratului, in 2004, statutul de aliat major non-NATO”, responsabilii americani insistand ca aceasta tara este pentru Washington un partener strategic.
Exista temerea ca radicalismul islamic castiga teren printre tineri, dupa ce, in decembrie, sase militanti suspectati de legaturi cu reteaua Al-Qaeda au fost condamnati la moarte pentru organizarea unor atacuri sangeroase pe teritoriul tarii.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă s-a întors în zonele afectate de inundații din Galați

La 3 săptămâni de la inundațiile catastrofale care au măturat mare parte din zona Moldovei, liderul PNL s-a întors în zonele afectate pentru a...

CCR a exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale

CCR a exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale, menținând însă candidaturile lui Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor. Votul pentru Mircea Geoană a...

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă