Scandalul a izbucnit în contextul în care 10 persoane s-au intoxicat, după ce au fost mutate, acum câteva zile, din cartierul de cocioabe Craica în locuinţe de intervenţie, amenajate în fostul sediu administrativ al combinatului Cuprom. În acest context, organizaţia Active Watch solicită Uniunii Social Liberale (USL) să-i retragă sprijinul politic primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care candidează pentru un nou mandat, din cauză că practică segregarea oamenilor, se arată pe site-ul agenţiei.
„Considerăm că acţiunile domnului Cătălin Cherecheş încalcă drepturile fundamentale ale omului şi că acesta pune în pericol sănătatea şi viaţa a zeci de persoane. Atragem atenţia şi asupra faptului că măsurile prin care sunt segregaţi oameni pe criteriul apartenenţei etnice şi sociale sunt inacceptabile într-un stat membru al Uniunii Europene, care şi-a luat angajamente concrete în privinţa îmbunătăţirii situaţiei romilor”, precizează Active Watch.
De asemenea, trei organizaţii nonguvernamentale atrag atenţia asupra mutării forţate romilor din Baia Mare, se arată într-o scrisoare deschisă trimisă autorităţilor române, dar şi ambasadorilor Statelor Unite şi Danemarcei, precum şi Comisiei Europene şi remisă redacţiei RL.
Pe 1 iunie, aproximativ 2.000 de romi din Craica (Baia Mare) au fost mutaţi din cocioabele lor în combinatul dezafectat Cuprom. Mai mulţi romi, adulţi şi copii, au ajuns la spital, se arată în scrisoarea semnată de organizaţiile Romani CRISS, Şanse Egale şi Asociaţia Umanitară Împreună.
Reprezentanţii ONG-urilor arată că unii romi au povestit cum au fost ameninţaţi că vor fi lăsaţi pe drumuri, că li se vor demola casele şi că nu vor avea unde să locuiască, dacă nu acceptă mutarea. „Unul dintre locuitorii romi din Craica a arătat reprezentanţilor Primăriei somaţia primită, în care scria că «nu vor fi evacuaţi forţat şi că nici o casă nu va fi demolată fără acceptul lor»”, se mai arată în scrisoarea deschisă.
Sâmbătă, zeci de romi au protestat faţă de mutarea lor din Craica în locuinţele sociale din fostul combinat Cuprom, relatează publicaţia locală Emaramureş.ro. „Şi puşcăriaşii îs mai liberi ca noi. Cherecheş îi al doilea Ben Laden! Vă spun io”, a strigat un bărbat revoltat. „Ne-o adus aicea să ne otrăvească”, au strigat oamenii.
Ce spune primarul Cherecheş
Primarul Cătălin Cherecheş spune că lucrurile stau cu totul altfel. „Nu este nici un scandal al unei părţi a comunităţii rome. Este doar o revoltă a unor pseudolideri proveniţi din lumea interlopă, cămătari şi proxeneţi, cărora li s-a alăturat Romani Criss. Nu sunt mulţumiţi de faptul că discut direct cu comunitatea, nu cu intermediarii. Nu mai las accesul liber al acestor infractori, care subjugă comunitatea romă din Baia Mare de 20 de ani.
Se vede din monitorizările video că i-au organizat pe unii tineri romi să dea cu spray lacrimogen. Când a ajuns Salvarea nu a mai fost cazul de intervenţie medicală la copiii afectaţi. Am intrat cu Poliţia şi cu Jandarmeria şi i-am scos afară pe infractori. Până acum câteva săptămâni, în acele spaţii lucrau directorii şi inginerii de la Cuprom şi nu s-a îmbolnăvit nimeni. Aşa că nu înţeleg cum, brusc, s-au îmbolnăvit acum”, a spus Cătălin Cherecheş. Primarul din Baia Mare a mai adăugat că „Vom încerca integrarea romilor, a celor care înţeleg cinstea şi ordinea. Toţi cei care au provocat incidentele au cazier. Am furnizat organelor de anchetă monitorizările video care atestă activitatea lor infracţională.
Ieri, am mers între ei şi a văzut o femeie de 30 de ani, gravidă, care mai avea şapte copii. Am întrebat-o de ce mai face copii dacă nu are loc de muncă şi dacă îi cerşesc copiii? Femeia mi-a spus că a luat cu împrumut 10 milioane de lei vechi şi că trebuie să facă un copil şi să garanteze cu viitoarea alocaţie a copilului.
Mai mult, cocioabele de pe Craica au fost demolate cu acordul scris al romilor. Au primit gratuit locuinţe de necesitate, pe timp de trei ani, timp în care municipalitatea va identifica terenul necesar pentru un cartier social”, a mai afirmat primarul din Baia Mare.